Gazete Vatan Logo

Maliye, iletişim vergisinin indirileceğinden habersiz

Erdoğan, ‘İletişim vergisi inecek’ dedi ama Maliye, 2007 bütçesine 4 milyar YTL’lik İletişim Vergisi geliri yazdı. İndirim olursa Unakıtan’ın ek 812 milyon YTL gelir yaratması gerekecek

Hafta başında Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) Antalya’da yapılan Tam Yetkili Temsilciler Konferansı’nın açılışına katılan ve özel iletişim vergisinde kademeli indirim sinyali veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aksine Maliye’nin böyle bir hazırlığı bulunmuyor.

2007 yılı için hazırlanan bütçede Özel İletişim Vergisi’nden 4 milyar 57 milyon YTL’lik gelir hedeflendiği ortaya çıktı. Özel İletişim Vergisi’nde 2006 yılı tahmini tahsilatının ise 3 milyar 663 milyon YTL olması bekleniyor. Yani 2007’de ÖİV’de düşüş bir yana yüzde 11’e yakın bir gelir artışı beklentisi var.

Başbakan’ın sözleri kademeli bir vergi indirimi beklentisi yaratırken ilk etapta ÖİV’nin yüzde 25’den yüzde 20’ye düşürülebileceği konuşulmaya başlandı. Şayet bu düşüş gerçekleşirse 2007 yılı Özel İletişim Vergisi gelir hedefinde 812 milyon YTL’lik bir açık meydana gelecek.

İNDİRİM BEKLENTİSİ VAR
Bir Maliye yetkilisi konuyla ilgili olarak “Bütçede çok fazla hareket alanı kalmadı. Bu indirim gözardı edilemeyecek kadar büyük. Eğer indirim olacaksa bu tutar kadar bir tedbir alınması zorunlu. IMF bu tedbiri inandırıcı bulursa sözkonusu indirime karşı çıkmaz. Aksi takdirde bu indirim çok zor görünüyor. Bizim de böyle bir hazırlığımız yok” dedi.

GSM şirketlerinde de 2007’de bir vergi indirim beklentisi var. Turkcell vergi indirimi gerçekleşirse halen yüzde 60 olan cep telefonu penetrasyonunun yüzde 80’i geçebileceği tahmininde bulundu.

Mevcut durumda 51 milyon cep telefonu kullanıcısı var. Bu sayının 2007’de 58 milyonu geçmesi bekleniyor. Geniş bant abone sayısının 2.5 milyondan 3.5 milyona, internet kullanıcısı sayısının ise 13 milyondan 17 milyona çıkacağı öngörülüyor. Yüksek vergi oranlarına rağmen Türkiye’de telekomünikasyon sektörü hızlı büyüyor. 2007’de pazarın toplam büyüklüğünün 14 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı