Gazete Vatan Logo

Mahkeme kararı olmadan tüm dünyayı dinleme imkanı

Yasa teklifi ile ayrıca MİT’e küresel dinleme ve iletişimin izlenmesi yetkisi de getirildi. Buna göre “Önleyici istihbarat elde etmek ve analiz yapabilmek amacıyla” MİT, yurt dışında gerçekleştirilen tüm iletişimi tespit edebilecek, dinleyebilecek, sinyal bilgilerini değerlendirip kayda alabilecek. Ayrıca Türkiye’de yaşayan yabancılar tarafından gerçekleştirilen iletişim de aynı kapsamda izlenip dinlenebilecek.

“Küresel dinleme” için MİT Müsteşarı veya yardımcısının onayı yeterli olacak. Teklifle MİT’e getirilen bu dinleme ve izleme yetkisinin “kanunlardaki düzenlemelere bağlı kalmaksızın” yapılacağı da belirtildi. Böylece herhangi bir mahkeme kararı ya da izin gerekmeden bu dinlemeler yapılabilecek.

MİT’in istihbari amaçla Türk vatandaşlarının telefonlarını dinleme ve iletişimlerini izleme konusundaki yetkisinde de önemli değişiklikler yapıldı. Halen MİT’in istihbari dinleme yapabilmesi için hakim kararı gerekiyor. Hakim uygun bulmazsa dinlemeye son veriliyor. Teklif bu hükümlerde bir değişiklik öngörmemekle birlikte MİT’e istediği yerde dinleme merkezi kurma yetkisi verilmesini öngörüyor. Bu durum MİT’in kanundaki sınırlamalara bağlı kalmadan dinleme yapabileceği yorumlarına neden oldu.

Haberin Devamı