Gazete Vatan Logo

Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Mahkeme dosya sorgulama işlemi için E Devlet mahkeme sorgulama hizmet sayfasında hangi adımların takip edilmesi gerektiğini dava sorgulama ile ilgili haberimizden öğrenebilirsiniz.

E Devlet portalı üzerinden sunulan mahkeme sorgulama hizmeti sayesinde mevcut mahkemelerinizin hakkında bilgi alabilir ya da hakkınızda herhangi bir mahkemelik işlemin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Adalet Bakanlığı tarafından oluşturulan Uyapportalı sayesinde, adli tüm bilgilerin online sisteme taşınması ile birlikte mümkün olan mahkeme sorgulama işlemleri, vatandaşlar için de büyük bir kolaylık oluşturmuş durumdadır. Sunulan hizmet sayesinde vatandaşların kurumlara giderek bilgi almasına gerek kalmanda, onlineolarak sorgulama yaparak bilgilerinize erişebilmesi mümkündür.

MAHKEME DOSYA SORGULAMA

YARGITAY DOSYA SORGULAMA

DANIŞTAY DOSYA SORGULAMA

Mahkeme sorgulama işlemlerinin yapılabilmesi için ilk olarak kişilerin E Devlet portalına giriş yapması gerekmektedir. Üyelik sistemi ile hizmete sunulan devlet kapısı için vatandaşların T.C. kimlik numaraları ile birlikte, E Devlet şifrelerini kullanması gerekmektedir. Böylece ilgili mahkeme sorgulama ekranına ulaşım sağlayabilirsiniz.

Portala giriş yapan vatandaşların ilk olarak Adalet Bakanlığı menüsünü seçmesi ve menü altında bulunan mahkeme sorgulama bağlantısına tıklaması gerekmektedir. Yapacağınız seçim ile birlikte, sistem tarafından tüm dava bilgileriniz otomatik olarak açılan yeni sayfada yayınlanacaktır.

Haberin Devamı

Mahkemesi olan vatandaşlarınmahkemeleri ile ilgili bilgileri yayınlanacağı gibi mahkemesi olmayan vatandaşların yapacakları mahkeme dosya sorgulama işlemleri sonucunda “Adınıza açılmış ya da müdahil olduğunuz bir dava kaydı bulunamamıştır.” şeklinde hata mesajı yayınlanacaktır. Alacağınız hata mesajı sonrasında herhangi bir mahkemenizin olmadığını anlayabilirsiniz. Online olarakyapacağınız sorgulama ile mahkeme durumunuz ile ilgili detayları belirtildiği gibi sizler de öğrenebilirsiniz.

Adalet Bakanlığı menüsü altında bulunan UYAP vatandaş girişine tıklayarak UYAP üzerinden de mahkeme durumunuz ile ilgili bilgi almanız mümkündür. Fakat UYAP sistemi de E Devlet üyeliği ile giriş yapılan ayrı bir portal olduğu için belirtilen adımları takip etmeniz çok daha kısa süre içerisinde bilgilere ulaşmanızı sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Tüm vatandaşların kullanabileceğiniz mahkeme sorgulama hizmetinden sizler de yararlanabilir ve mahkemelerinizi kolay bir şekilde takip edebilirsiniz.