Gazete Vatan Logo

Magic Life sadece denizde değil peribacalarında da dinlendirecek

Türkiye'ye yılda 150 bin yabancı turist getiren Magic Life, Ürgüp'te 30 milyon dolarlık yatırımla kara turizmine giriyor. Magic Life Yönetim Kurulu Başkanı Cem Kınay, "Türk turizmi Antalya'dan ibaret değil. İstanbul ve Kapadokya'ya daha çok insanın gelmesini sağlamalıyız" dedi

Türkiye'ye "Her şey dahil" tatil sistemini getiren Magic Life, gözünü kara turizmine dikti. Magic Life'ın Yönetim Kurulu Başkanı Cem Kınay, ilk kez deniz turizminin dışına çıkarak Ürgüp'te 30 milyon dolar yatırımla yaptırdıkları 500 yataklı butik otelin çok yakında devreye gireceğini söyledi. "Yurtdışında yeni hedefimiz Hırvatistan ve İtalya" diye konuşan Cem Kınay, Vatan'ın sorularını yanıtladı.

* Kapadokya bölgesinde kara turizmine girmeye hazırlanıyorsunuz. Bu projenizi anlatır mısınız?
Deniz tatili dışındaki turizme ilk kez Ürgüp ile gireceğiz. Orada 500 yatak kapasiteli bir butik otel ve bir müze açacağız. Müzemizde 19'uncu yüzyıl sonu ve 20'nci yüzyıl başı hayati içeren objeler olacak. 30 milyon doların üzerinde yatırım yaptık ve iki yıldır çalışıyoruz. Çok yakında da hizmete girecek.

* Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karadeniz bölgesini turizm açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi de tarihi ve kültürel olarak çok zengin bir bölge. Ancak oralara yatırım yapılmadan önce, İstanbul Kapadokya ve Antalya dışındaki kıyı bölgelerimizdeki yatırımların tamamlanması lazım. Türk turizmi Antalya'dan ibaret olmamalı. Karadeniz yağışlı bir bölge olması nedeniyle deniz tatiline çok uygun değil. Turistin neredeyse yüzde 90'ı deniz tatilini tercih ediyor.

* Antalya dışında diğer bölgeler turizmde hakettiği geliri nasıl elde edecek? Özellikle İstanbul?
Sayılara bakınca turizm gerçekten Antalya'dan ibaret. Tanıtımda stratejiyi değiştirmemiz gerek. İstanbul Türkiye'nin elindeki en önemli değerdir, turizmin göz bebeği olmalıdır. İstanbul'a, Kapadokya'ya daha çok insanın gelmesini sağlamalıyız.

* Kıbrıs'a yatırımınız var mı?
Siyasi çözümlere ulaşılırsa Kuzey Kıbrıs'a yapılan yatırımlar artacaktır. Magic Life'da önümüzdeki dönemde Kıbrıs'ta var olacaktır.

* Başka yatırımlarınız var mı?
Yurtiçinde Ürgüp'den başka bir yatırımımız yakın tarihte yok. Ama hızla büyümeyi sürdüreceğiz Bulunduğumuz yedi ülkedeki kulüp sayılarını artırmaya çalışacağız. Önümüzdeki yıl İspanya ve Mısır'da ikinci kulüplerimizi açacağız. Arkasından yeni destinasyon olarak Hırvatistan ve İtalya gelecek.

* Turizmden neden hakettiğimiz parayı kazanamıyoruz?
Türkiye büyük potansiyelini henüz kullanamadı. Bundan sonra Türkiye'nin önünü açık görüyorum. Ekonomik ve siyasi istikrarın turizm sektörüne de çok önemli etkisi olacaktır. Hükümet 2010'da turist sayısının 30 milyona ulaşmasmı hedefliyor. Tek partili hükümeti ve AB ile müzakerelerin başlayacak olmasını turizm sektörünün gelişmesi açısından önemli görüyorum.

'Şimdi tatil yap bir yılda öde' uygulaması sadece Türkiye'de var
* Yabancılar ucuz fiyatlara tatil yapıyor. Yerli turiste de 12 taksit... Para nasıl kazanıyorsunuz?
Yabancı Türkiye'de ucuz tatil yapmıyor. İspanya'nın, İtalya'nın koşulları ile Türkiye'nin koşulları aynı. 12 ay taksit sistemini ise bir tek Türkiye'de uyguluyoruz.

* Dünyada benzer uygulamalar var mı?
Şu anda yok tabii. Ama 25-30 yıl geriye gittiğimizde, Avrupa'da da durum böyleymiş. İnsanların tatil alışkanlığı yokmuş. Tatile gitmeyi teşvik etmek için bankalar kredi veriyormuş.

İspanya da Magic Life'la tanıştı
* Magic Life'ın öyküsünü anlatabilir misiniz?
15 yıllık çok genç bir firmayız. Viyana'da tip tahsilimi yaparken, şimdiki ortağım Oğuz Sevim ile beraber, 1980'lerin sonunda Avusturya'dan Türkiye'ye turist getirmeye başladık. 1991 yılında Sarıgerme'de açtiğımız ilk Magic Life'la, kulüp işletmeciliğine başlamış olduk. 1996'da Avusturya'da, hemen sonra Yunanistan'da ilk yurtdışı kulüplerimizi açtık. Ardından Tunus, Bulgaristan, Mısır ve İspanya geldi. Tabii hâlâ ağırlığımız 8 kulüple ve en büyük yatak sayısıyla Türkiye'de. Şu anda 20 tesisimiz, 4 Magic Life yatımız ve Nil Nehri'nde bir gemimiz var.

* Yatak kapasiteniz?
Toplam 7 bin 120 odamız, 18 bin 200 yatak kapasitemiz var. 3 bin 50 oda ve 9 bin 750 yatak kapasitesiyle en büyük yatırımımız tabii ki Türkiye'de. Ege ve Akdeniz'deki tatil köylerine yılda 150 bin turist getiriyoruz.

* Sektörde durum ne?
Şu anda yatakların doluluk oranları yüzde 35. Bu rakam yüzde 50'lere çıksa, gelen turist sayısı 13 milyondan 20 milyonlara ulaşır.

Haberin Devamı