Gazete Vatan Logo
Magazin Zamanları müzik ile bağlıyorum

Zamanları müzik ile bağlıyorum

Zamanları müzik ile bağlıyorum

Al di Meola, yeni albümü Elysium’un turnesi kapsamında, 21 Şubat’ta İstanbul’da CRR, sahnesinde olacak. Al Di Meola Türkiye’de çok sevilen bir müzisyen. Başta caz dinleyicileri olmak üzere, müzikseverlerin kalbinde özel bir yeri var. Meola “Müziğim, geçmiş ile bugünü, şimdiyi ve burayı birbirine bağlıyor. Tekniğimi ise derin duygularla birleştiriyorum” diyor. Meola ile konser öncesi konuştuk.

İstanbul sık ziyaret ettiğiniz bir şehir. Buradaki hayranlarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

İstanbul’da her çaldığımda gerek bana, gerekse müziğime gösterilen olağanüstü ve duygusal karşılama her zaman mutlu ediyor. Çok sıcak ve entelektüel bir seyirci kitlesine çaldım. Sonuç olarak burada geçirdiğim zamanlar, benim için oldukça özel.

Chic Corea ve Return to Forever günlerine ait en unutulmaz anınız nedir?

Onlar her zaman en favori grubumdu. Hayallerim gerçeğe dönüştü. Grubun güzelliği cazın temel unsurlarını rock’ın besteleri ön plana çıkartan bir yapıda buluşmasıydı. Füzyon hareketine yön veren en önemli üç gruptan biriydik.

Haberin Devamı

Les Paul tekniğinizi nasıl etkiledi? Sizin çalma hızınızı gördüğü zaman tepkisi ne oldu?

Çocukken ve daha bir ergenken evimizde onun plakları vardı. Onu, çok erken yaşlarda dinlemeye başladığım için bu akıcı gitar çalma tekniğinden etkilenmemem mümkün değildi. Sonradan yakın arkadaş olduğumuzda stüdyosunda üzerinde çalıştığı gitarın şeklini, sesini ve tekniğine yön veren buluşlarını öğrendim. Uzun süre evime çok yakın bir yerde yaşaması ve sık sık uğrayıp sağ elimi eğitirken ona bir şeyler çalmamı istemesi de rüya gibi bir şeydi. Başını sağ elimden 10 cm. uzağa koyar, başını sallayarak inanamayarak beni dinlerdi. Yaşayan bir efsane ve büyük bir kaşiften geldiği için bu durum benim için sürreal bir iltifattı.

2006 yılında bıraktığınız elektronik gitara belki yeniden aşık oldunuz, bunun ardındaki hikaye neydi?

En basit anlatımıyla yüksek sesten kaynaklanan kulak çınlamalarım vardı. Bu yüzden elektronik gitarı bıraktım.

Son albümünüz ‘Elysium’u kaydederken nelerden etkilendiniz, motivasyon kaynaklarınız neler oldu?

Haberin Devamı

Dünya müziğine olan sevgimin zirvesi ve bugüne kadarki bilgi birikimimi de en iyi yansıttığım albüm oldu. Ayrıca şarkı bestelemenin, o zamanın ruhunu geleceğe uçurmama yardım eden iyi bir yol olduğunu düşünüyorum.

Bu albümün kariyerinizdeki önemi nedir?

Albümü kaybettiğimde geldiğim nokta muhteşem bir seviyeydi.

Konserde neler çalacağınız ile ilgili ipucu verir misiniz?

Kariyerimde önemli olan başka besteler de çalacağım. Biraz Beatles, biraz da Piazzolla. Umarım hoşunuza gider.