Gazete Vatan Logo
Magazin Türkiye içinde birçok sırrı barındırıyor

Türkiye içinde birçok sırrı barındırıyor

Yeni yüzyılda modern gezginlerin rotasında İstanbul mutlaka var. Ama öyle isimler var ki bizim ülkemizi bizden daha iyi görüyor. Alman Vincent Urban’ın Türkiye belgeseli videosu paylaşma rekoru kırdı.

Son dönemde Türkiye’yi gezip ardından gördüklerini video klip haline getiren videolar çok popüler. Vimeo üzerinden en çok izlenen videolar arasına giren Alman Vincent Urban’ın arkadaşı Stefan ile çektiği Türkiye videosu da bunlardan biri. İçinde yaşadığımız bu toprakları o kadar güzel gösteriyorlar ki yola çıkmak için bavulunuzu toparlayasınız geliyor. Vincent’a sorduk, dünyada o kadar ülke varken neden Türkiye?
(www.vimeo.com/vincenturban)
Bu videoyu çekmeye nasıl karar verdiniz?
Biz 4 senedir arazi aracımızla bu gezilere devam ediyoruz. Her sene yeni bir yere gidiyoruz. Aslında Türkiye gezimize bir akşam aniden karar verdik. Arkadaşlarla beraber oturup “Bu sene nereye gidelim’’ diye düşünürken aklımıza Türkiye geldi.
Türkiye’yi gezmenin en güzel yanını nasıl tarif edersiniz?
Gezinin en iyi yanı, tanıştığımız yardımsever ve sıcak kanlı Türk insanıydı. Türkiye kesinlikle gezginler için harika bir rota. Köyleri ve şehirleri ile gezilmesi çok kolay ve zevkli.
Kaç şehir gezdiniz ve kaç günlük bir yolculuktu?
Size ne kadar yer gördüğümü söyleyemem çünkü sayamayacağım kadar fazlaydı. Arabayla bir çok yerden geçtik hatta bazen bir kenara park edip arabada geceledik. Fakat İstanbul farklıydı. Arabamızı park ettik ve şehir içinde bir otelde kaldık. Seyahatimiz 4 hafta sürdü.
‘Ararat dağında bir gece geçirin’
Sizi en çok etkileyen şehir hangisi oldu?
İstanbul sadece Türkiye’de değil tüm dünya için çok önemli bir kent. Çok uluslu halkı, farklı renkleri, tarihi ile birçok sırrı barındırıyor. Kesinlikle bir kez daha gelmek istediğim yer!
Mutlaka başınıza enteresan olaylar gelmiştir. Asla unutamayacağınız hikaye neydi?
Van, Ararat dağında dolunay altında geçirdiğimiz gece kesinlikle çok etkileyiciydi. Arabayı tablo gibi manzaranın karşısına çekip saatlerce yıldızları ve dağın üstündeki bulutları izledik. O his inanılmazdı.
Rotanızı çizmede size kim yardımcı oldu?
Gezimizde bireysel olarak kimseden yardım almadık. Bu konuda GPS ve internetteki gezi rehberleri bize yardımcı oldu. Zaten spontane yaşayan tipleriz, rotamızı da modumuza göre veriyoruz.
‘Hayatımın en ilginç anları Doğu Anadolu’da yaşandı’
Aslında nasıl filmler çekersiniz?
Gerçek hayatta zaten belgesel ve reklam filmleri çekiyorum. Asla kendimi bir yönetmen olarak görmüyorum. Uzun zaman da bunun değişeceğini sanmıyorum.
Türk insanını nasıl tarif edersiniz?
Daha önce dünyanın birçok yerinde bulundum fakat rahatça diyebilirim ki Türk insanı kadar sıcak kanlı bir toplum daha önce hiç görmedim.
Türkiye’de mutlaka uğranmalı dediğiniz adresler nelerdir?
Eğer sadece birkaç gününüz varsa İstanbul, ama 1 hafta zamanınız varsa Kapadokya. Çok daha fazla zamanınız varsa kesinlikle Doğu Anadolu derim. Hayatımın en ilginç anlarını orada yaşadım.
İstanbul dışına sizi çıkaran ne oldu?
Arazi aracı ile seyahat ettiğimiz için her yeri görme şansımız olmuyor. Yol boyunca dikkatimizi çeken yerlere direksiyon kırıyoruz. Fakat İstanbul farklıydı.
‘Sadece antika bir saat satın aldım’

Haberin Devamı

İçsel anlamda bu seyahat size nasıl bir deneyim kazandırdı?
Ruhani duyguları çok olan biri değilim, her şeyden kolay etkilenmem ama müthiş Türkiye doğası beni bile fazlasıyla etkiledi.
Almanya’ya geri döndüğünüz zaman bavulunuzda Türkiye’ye dair neler çıktı?
Sadece tek bir şey. O da bir antikacıda görüp aldığım eski saatti.
Belgeselin bitmiş halini izlediğiniz an neler hissettiniz?
Belgesel bitip, videoyu izleyince bazı pişmanlıklarım oldu. Baştan sona izleyince tabii ki ilk heyecanı alamadım. Zaten birebir bu deneyimi yaşadığım için görüntüler beni heyecanlandırmadı. Bazı yerlerde ‘’Keşke daha iyisini yapsaydım’’ dediğim oldu. Çünkü çekerken ister istemez o
anın içine kendinizi kaptırıyorsunuz.

Haberin Devamı