Gazete Vatan Logo
Magazin Seks gerginliğinden kurtulun

Seks gerginliğinden kurtulun

Birçok kadın sekste yoğun gerginlik yaşamaktan yakınıyor. Kimi çocuklara ses gider diye endişeleniyor, kimisi vücudunu beğenmiyor, kimisi de eşini hayal kırıklığına uğratmaktan korkuyor. Sonuçta seks gerginliği kadınlarda isteği azaltıyor, uyarılmayı düşürüyor ve orgazmı zorlaştırıyor. “Keşke sekste daha rahat olsam” diyorsanız bu yazı size göre!

Kimler sekste daha gergin?

- Seks korkusu: İlk gece, kızlık zarı gibi sebeplerle seksten çekinenler

- Cinsel travma öyküsü: Cinsellikle ilgili mutsuzluk, rahatsızlık, kaygı veren anı-deneyimleri bulunanlar

- Vücut imajı sorunları: Kendini aşırı kilolu, çirkin, şekilsiz-orantısız bulanlar

- Performans endişesi: Sekste uyarılma ve orgazm olmayla ilgili yoğun kaygısı olanlar

- Başarısızlık korkusu: Sekste partnerini mutlu edemeyeceğini, ona karşı mahcup olacağını düşünenler

- Cinsel ağrı: Cinsel birleşme öncesinde-sırasında veya sonrasında ağrı hissedenler

- Aşırı stres: Günlük hayatta, aile-iş yaşamında yoğun stres yaşayanlar

- İlişki sorunları: Eşiyle-partneriyle ilişki sıkıntılarını ve çatışmaları çözümleyememiş olanlar

Haberin Devamı

- Vakitsizlik: Seksin günlük hayat akışını engellediğini, diğer işlerini sekteye uğrattığını düşünenler

- Uykusuzluk: Gece yatmadan önce aşırı uykusu olan, kendini bitkin, yorgun hissedenler

- Mükemmeliyetçilik: Seksin ancak belli bir ortam-saatte yaşanması gerektiğine inananlar

- Şehir efsaneleri: Kadınların cinsel isteğini göstermemesi, seksi başlatmaması gerektiği gibi inançları olanlar

- Konsantrasyon sorunları: Sekse konsantre olmakta zorlananlar, aklını sekse veremeyenler

- Erkek cinsel sorunları: Eşinde erken boşalma veya sertleşme sorunu.

Daha rahat seks için öneri
1. Önceliklerinizi belirleyin: Hayattaki önceliklerinizi belirleyin ve enerjinizi buraya aktarın. Bu önceliklerin arasında cinsellik varsa, akşam televizyon izlemek yerine cinselliğe vakit ayırın. Unutmayın, siz veya eşiniz koltukta uyuyakalıyorsa, cinsellik yaşama ihtimaliniz azalıyor. Yatak odanıza uykunuz gelmeden geçerseniz, daha aktif bir performans sergilersiniz.
2. Düşüncelerinize netlik kazandırın: Sekste gergin olmanızın neden veya nedenlerini düşünün. Bu düşünceler nasıl hissetmenize neden oluyor? Bu düşünceleriniz olmasaydı daha rahat seks yapabilir miydiniz? Sizi mutsuz eden düşüncelerin farkına varın ve bunları değiştirmenin yollarını düşünün. Eğer bu düşünceleri aşamıyorsanız mutlaka yardım alın.
3. Eşinizle konuşun: Seks gerginliğini aşmanın en önemli yolu eşinizle konuşmak. Aklınızı kurcalayan, sizi sekste engelleyen sıkıntılarınızı eşinizle paylaşabilirsiniz. Örneğin geç orgazm oluyorsanız eşinizle konuşup önsevişmeyi biraz uzatabilirsiniz. Seksi başlatmaktan çekiniyorsanız bu konuda büyürken aldığınız mesajları ona anlatabilirsiniz. Cinsel iletişimi başlattığınızda ne kadar rahatladığınızı göreceksiniz.
4. Yavaşlayın: Stres sonucu aktive olan sempatik sinir sistemi, daha hızlı nefes almanıza, kalbinizin daha çok çarpmasına, kas gerginliğinizin artmasına, kendinizi gergin ve endişeli hissetmenize yol açar. Keyifli ve tatminkar bir seks için bu sistemin tam zıddı çalışan parasempatik sinir sistemini aktive etmeniz gerek. Bu sistemi çalıştırmak için dokunuşları yavaşlatmanız, önsevişmeyi aceleye getirmemeniz işe yarayacaktır.
5. Karın solunumu yapın: Parasempatik sinir sistemini aktive etmenin bir yolu da doğru nefes alıp vermektir. Gerginleştiğiniz zamanlarda karın solunumu yaparak rahatlayabilirsiniz. Nefes alırken karnınızın şiştiğini, nefes verirken karnınızın indiğini fark edin. Belirli bir ritim ile derin nefesler alırken, aynı derinlikte nefes aldığınızdan emin olun. Bu solunumla rahat ettiğinizde, nefes alış veriş hızınızı yavaşça azaltın. Nefes egzersizini günlük olarak da uygulayabilirsiniz.
6. Ortam yaratın: Stresli bir gün ardından, rahatlamanız ve cinselliğe hazır hale gelmeniz vakit alabilir. Cinsel istek her zaman spontan olarak gelişmeyebilir. Bu durumda cinselliği teşvik etmeniz doğru olacaktır. Loş bir mekan, sevdiğiniz bir müzik, mumlar ve gevşetici bir duş cinsellik için gereken ortamı size sağlar.
7. Cinsel sorunlarınız için yardım alın: Cinsel isteksizlik, uyarılma sorunu veya orgazm problemleri yaşıyorsanız, sekste gerginlik yaşamanız hiç şaşırtıcı değil. Bu sorunlarınız ısrarcı şekilde devam ediyorsa yardım almanın vakti gelmiştir.
8. Kitap ve filmlerden yardım alın: Pek çok çift birlikte okudukları cinsel içerikli bir kitap veya izledikleri filmle cinsel isteklerinde olumlu değişiklikler olduğunu belirtiyor. Bu konuda partnerinizle konuşun. İkinizin de rahatsız olmayacağı bir ortak nokta belirleyin.
Pozitif hislere yer açın
Seks stresini azaltmak için pozitif düşüncelere odaklanmanız mucize sonuçlar doğurabilir. Kendinizi keyifli bir önsevişme ve birliktelik yaşarken hayal edin. Hatta çok tatminkar bir cinsel beraberliğinizi hatırlayın ve bir dahaki sefer bu şekilde cinsellik yaşayacağınızı hayal edin. Her gün 30-90 saniye boyunca tatmin hissettiğiniz böyle bir seksin tüm aşamalarını düşünün. Ön hazırlığa, hangi aşamada uyarılmaya başladığınıza, cinsel zevkin ne zaman üst noktalara ulaştığına, ne şekilde birlikteliğe geçtiğinize, nasıl orgazm olduğunuza tek tek odaklanın. Eşinizin tepkilerini ve kendi hislerini yaşıyormuşçasına fark edin. Cinselliğin eskiden ne kadar keyifli olduğunu hatırlayın. Cinselliğin bir dahaki sefere ne kadar tatminkar olacağına inanın. Günlük olarak yapacağınız bu çalışma ile seks stresine yol açan negatif his ve düşüncelerinizi kontrol altına alabilirsiniz.
Alkol afrodizyak mı?
Pek çok kişi alkol alınan gecelerde cinsellikte daha rahat, daha istekli ve daha şevkli olduğunu belirtiyor. Hatta bu nedenle içkiye afrodizyak gözüyle bakanlar var. Ancak alkol bir afrodizyak değil. Sadece yoğun performans endişesi, aşırı stres, anksiyete sorunu olanlar için rahatlatıcı diyebiliriz- ki bu da çok ama çok düşük miktar alkol için söz konusudur. Kandaki alkol miktarı 40-50 mg/dl olduğunda kadınlarda uyarılma ve erkeklerde sertleşme işlevi düşmeye başlıyor. Bu miktar 100 mg/dl’ye çıktığında fonksiyonlar ciddi anlamda azalıyor. Üstelik eğer sekste gerginlik yaşıyorsanız veya isteksizlik duyuyorsanız bunu aşmak için sürekli içki içemezsiniz. Bu nedenle seks gerginliğinizi azaltacak daha yapıcı çözümler bulmalısınız.

Haberin Devamı