Gazete Vatan Logo
MagazinGençleri yüzüstü bırakıyorlar

Gençleri yüzüstü bırakıyorlar

Bu çocuklar sayesinde reyting alıp milyon dolarlar kazananlar bugün onların yüzüne bile bakmıyor

Kadıköy’de önceki geceyarısı polisle çatışan otomobilden esrar, tabanca, bir de ’popstar’ Bayhan çıkmıştı. 2003 yılında düzenlenen yarışma sırasında amcasının oğlunu öldürmekten sabıkası olduğu anlaşılan Bayhan jüri üyeleri arasında da tartışmaya neden olmuştu. Deniz Seki, “Burası şefkat yuvası değil” derken Ercan Saatçi Bayhan’ın geçmişte yaptığı bir hatadan dolayı cezalandırılmaması gerektiğini dile getirmişti. Aradan 4 yıl geçti... Ercan Saatçi’ye göre son Bayhan olayı; bu tür yarışma programlarında bir psikolog bulundurulmasının zorunlu olduğunu gösterdi. İşte Saatçi’nin yorumuyla ‘sosyal yara’:

SANATÇILARIN YÜZDE 60’I SABIKALI: Bu yarışmalarda sabıkalı insanlar şarkı söyleyemez gibi bir şart koşulmadığı için o gün Deniz Seki’ye karşı çıktım. Bugün sanat dünyasında yer alan insanların yüzde 60’ının sabıkası vardır. Zaten bunlar deli olmasalar sanatçı olamazlar.

SOSYOLOJİK VAKA: Sabıkası olan insanları topluma kazandırmak için karşı çıktım. Bayhan’ın sabıkası için o gün sosyolojik bir vaka demiştim. Bugün de aynı şeyi söylüyorum. Çünkü bu insanlar Türkiye’nin kaderini belirleyen seçimlerde de oy kullanıyorlar.

PSİKOLOJİLERİ BOZULUYOR: Ancak şunu da unutmamak lazım: Bu çark, psikolojisi düzgün olanların bile psikolojilerini bozuyor. Bugün daha iyi anlaşılacağı üzere bu çocuklar sayesinde reyting yapanlar, milyon dolarları kazananlar, bugün bu çocukların suratlarına bile bakmıyor. Onlara pembe dünyanın perdelerini açık gösterenler, daha sonra perdeleri kapatınca psikolojileri bozulan gençlerin dünyası yıkılıyor.

ZATEN YARALILAR: Bu yarışmalara katılanlar zaten geleceklerini garanti edememiş, kolay yoldan para kazanmaya kalkışanlardır. Son olay da gösteriyor ki yarışma programlarında bir psikolog bulundurmak gerek. Psikologlar yarışmacılara hayatın gerçek yüzünü anlatmalıdırlar.

***

Zaman beni haklı çıkardı
Deniz Seki: O dönem ne düşünüyorsam söylemiştim. Aradan bu kadar zaman geçti. Ekleyecek başka bir şey yok. Bu yarışmalar şefkat yuvası değildir. O zaman söylediğimle şimdi düşündüğüm aynı. Zaman beni haklı çıkardı.

***

Yarışmayla ilgisi yok
Yapımcı Osmantan Erkır: Bayhan yarışmaya alınırken sabıkalı olduğu bilinmiyordu. Yarışmaya girip bu tip suçları işlemeye başlamadı. Biz en iyi şekilde eğitim veriyoruz. Çok önemli müzik adamlarıyla birlikte vakit geçiriyorlar. Buradan ayrıldıklarında eğitimden geçmiş oluyorlar. Kimseye sizi şöyle yapacağız, böyle yapacağız demiyoruz. Bu olayların yarışmayla alakası olduğunu düşünmüyorum. Ben “bu yarışmaya katılıp bunalıma girdim” diyebilecek insanları kabul etmiyorum.

Haberin Devamı