Gazete Vatan Logo
Magazin Genç kızların yaptığı 4 beslenme hatası

Genç kızların yaptığı 4 beslenme hatası

Zayıf bir vücuda sahip olmak, genç kızların en büyük hayali. Ancak ergenlik döneminde metabolizmada meydana gelen değişiklikler kilo problemine neden olabiliyor. Bu dönemde yapılan beslenme hataları ise gelecek yıllarda birçok soruna yol açabiliyor.

Genç kızların yaptığı 4 beslenme hatası

Ergenlik dönemi büyüme ve gelişmenin devam ettiği çok önemli bir dönem. Bu dönemde yağ hücreleri ve vücudun yağ oranı da şekilleniyor. Bu nedenle doğru beslenme ve fiziksel aktivite genç kızlar için büyük önem taşıyor. Acıbadem Bağdat Caddesi Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Alanyalı, “Bu dönemde yapılan bilinçsiz diyetler ve tek tip beslenme metabolizmayı olumsuz yönde etkiliyor ve bu etkiler ilerleyen yıllara da yansıyor. Bu yaşlarda şişman olan genç kızlarda, ilerleyen yıllarda kilo takıntısı ve yeme bozuklukları da gelişebiliyor” diyor.

Alanyalı, genç kızlık döneminde yanlış diyetler ile kilo vermeye çalışanların, metabolizmalarının çalışma düzenini de bozarak ileriki yıllarda kilo problemine davetiye çıkardıklarını vurguluyor. Bunun yerine bir beslenme uzmanıyla birlikte sağlıklı beslenmeye odaklanılması tavsiye ediyor. Böylece hem vücudun yağ-kas dengesinin korunabileceğini, hem de büyümeye destek olunabileceğini söylüyor.

EN SIK YAPILAN YANLIŞLAR

1- Kahvaltı etmemek

Kahvaltı metabolizmanın sağlıklı çalışması için günün en önemli öğünüdür. Ayrıca konsantrasyon, ders başarısı açısından da son derece önemli. Bu nedenle mutlaka kahvaltı edilmesini öneriyoruz.

Haberin Devamı

2- Öğlen öğünü atlamak veya fast-food türü besinlerle geçirmek

Öğlen öğününü atlayan gençler, okuldan eve çok aç gelip yüksek kalorili besinlere saldırıyor veya öğlen yemeği yerine fast-food türü yüksek kalori ve yağ içerikli besinler tüketiyorlar. Bu tip durumlar kilo almaya neden oluyor. Bunun yerine mutlaka düzenli bir öğlen yemeği tüketmeye özen gösterilmeli.

3- Gece geç saatte, özellikle ders çalışırken, abur-cubur tüketmek

Gece geç saatlerde alınan fazla kaloriler, vücudun yağ oranını yükseltiyor. Gece yatmadan 2-3 saat önce besin tüketimine son verilmeli. Bunun yerine çok geç olmayan bir saatte meyve yenebilir.

4- Yüksek kalorili ve şekerli içecekler tüketerek iştahın artmasını sağlamak

Şekerli ve gazlı içecekler, kremalı kahveler fazlaca kalori alımına neden oluyor. Ayrıca iştahın da artmasına ve su tüketiminin azalmasına da sebep oluyor. Bu gibi içecekleri tüketmeyi bir alışkanlık haline getirmekten kaçınılması gerekiyor.

Haberin Devamı

Hızla verilen kilolar fazlasıyla geri alınıyor

Özellikle hızlı kilo verme isteği önemli bir beslenme hatası. , Hızlı verilen kiloların, hızla katlanarak geri alındığı ve metabolizmayı olumsuz etkilediği kesinlikle unutulmamalı. Bunun yerine sağlıklı beslenme hedeflemeli ve yaşam tarzı haline getirilmeli. Gençler yaşanacak uzun yılları olduğunu düşünerek beslenmeli.

Tek tip beslenme obeziteye yol açabilir

Gençlik dönemi, vücut yapısı ve metabolizmanın şekillendiği bir dönem. Bu dönemde tek yönlü beslenen bireylerin, ilerleyen yaşlarda metabolizmaları da olumsuz etkileniyor. Yüksek kalorili besinler tüketerek vücut yağ oranı yükselen gençler, yetişkinlikte de obeziteye yatkın oluyor.

Annelerin “zayıfla” baskısı takıntılara neden oluyor

Ergenlik dönemi vücutta hızlı değişimlerin olduğu bir süreç. Buna bağlı olarak gencin beden algısı da değişiyor. Özellikle bu dönemde gencin kendiyle barışık olması, kendi bedenini sevmesi önemli. Annelerin, kızlarına zayıf kalma yönünde yaptıkları baskı, gencin özgüvenini zedeleyebilir. Bu durum kilo takıntısı ve buna bağlı yeme bozukluklarını da beraberinde getirebilir. Bunun için anne, zayıf kalma baskısı yapmak yerine sağlıklı beslenme alışkanlığını geliştirmeye çalışmalı. Gencin sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirmesine tüm aile bireyleri destek olmalı ve en başta ebeveynler doğru örnek olmalı.

Haberin Devamı

Kek, kurabiye, börek haftada bir gün yenmeli

Genç kızların sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesinde evdeki mutfak düzeni çok önemli. Mutlaka sebze yemeklerine de yer verilmeli ve her besin grubunu gencin tüketmesi sağlanmalı. Sürekli kek, kurabiye, börek gibi besinlerin olduğu bir evde tabii ki kilo almak kaçınılmaz; bu sebeple bu tip besinler ancak belirli periyotta (örneğin haftada 1 gün) bulundurulmalı.