Gazete Vatan Logo
Magazin CSO kadrosuzluktan sustu

CSO kadrosuzluktan sustu

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası kadro eksiğini konservatuar öğrencileriyle gideriyordu. Ancak öğrenciler son provaya gelmeyince 80. yıl konseri iptal oldu

Kadrosundaki sanatçı eksiğini Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan gelen öğrencilerle gideren CSO, bu haftaki konserinde sahneye çıkacak öğrencilerin gönderilemeyeceğinin bildirilmesi üzerine sıkıntıya düştü. Çünkü öğrencilerin 80. yıl konser provası konser günüyle çakışıyordu. Bu durumda, orkestranın belkemiği olan üflemeli çalgılardan trompeti çalacak sadece bir kişi kalınca konser de iptal oldu. VATAN'ın sorularını yanıtlayan Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Ali Doğan, "Öğrencilerimizi CSO'ya yardım amaçlı gönderiyorduk. Ancak cumartesi akşamı Cumhuriyetin 80. yılı konserimiz var. Onun provaları ile CSO'nun konseri çakıştı. Onun için katılamayacağız" dedi. CSO'nun ayrıca konser için Gustav Mahler'in 5. Senfonisi'ni programa almasını da eleştiren Prof. Doğan, "Bu çok eleman isteyen bir senfoni. 14 ikinci keman, 18 birinci keman, 12 viyolo, 10 viyolonsel, 6 kontrbas, yani çok büyük bir orkestra için. Bu kadro açığıyla neden koydular anlamadım" diye konuştu. Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçenlerde CSO Müdürü Ayçan Sancar'la konuştum. Kendisine 'Taşıma su ile ne güne kadar değirmen döndüreceksiniz. Boş kadrolarınız var, boşta gezen de gençler var, niçin sınav açılmıyor' diye sordum. Onlar sanıyorum bu konuda bir girişim yapacak."

Bir CSO yetkilisi
"28 müzisyene ihtiyacımız var"

VATAN'ın sorularını yanıtlayan bir CSO sanatçısı ise şunları söyledi: Her yıl kadro talebi yenileniyor ancak bugüne kadar kadro alamadık. Bıçak kemiğe dayandı. 28 kişiye ihtiyaç var. Emekli olan sanatçıların yerine yenileri alınamıyor. 120 kişilik orkestra şu anda 80 kişi. Acil eleman alınmazsa koca orkestra eser çakmayacak. Önümüzdeki hafta 'Carmina Burana' var. Bir trompetle hiçbir senfonik eseri çalamazsınız."

Haberin Devamı