Gazete Vatan Logo
Magazin Aradığım tüm cevapları ‘Nefes’te buldum!

Aradığım tüm cevapları ‘Nefes’te buldum!

Nefes terapisti Nevşah Fidan Karamehmet ile nefesin önemini, Toplum Gönüllüleri Vakfı’yla yaptığı işbirliğini ve planlarını Şamdan Plus'a anlattı...

Aradığım tüm cevapları ‘Nefes’te buldum!

Aradığı her şeyi doğru nefes sayesinde bulduğunu söyleyen ünlü nefes terapisti Nevşah Fidan Karamehmet, cemiyet hayatının yakından takip ettiği bir isim. Doğru nefes kullanımıyla hayattaki negatifliklerden arınabileceğimizi söyleyen ünlü nefes terapistiyle Wyndham Grand İstanbul Levent’te buluşarak Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ile yaptığı çalışmaları, yeni kitabını ve gelecek planlarını konuştuk.

Mimarlık fakültesini bitirmişsiniz ancak kişisel gelişimle ilgileniyorsunuz. Bu değişim nasıl oldu?

Kendimi bildim bileli hayatı sorguluyorum. Her şeyin altında yatan sebepleri, hayatın anlamını merak ediyorum. Bu konuda 15-16 yaşından beri okuyorum, araştırıyorum, 20’li yaşlardan beri de değişik konularda eğitim alıyorum. Dışarıdan bakıldığında harika bir hayatım oldu hep. İyi okullarda okudum, maddi manevi her şeye sahiptim ama iç dünyamda sebebini bilmediğim bir tatminsizlik, gelip giden bir mutsuzluk hali vardı. ‘Kendimi ararken’ çıktığım yolculukta birçok eğitime katıldım, yoga eğitmeni oldum, yıllarca çeşit çeşit meditasyonlar yaptım, sonra yaşam koçu oldum, değişik enerji çalışmalarına, grup çalışmalarına katıldım, okumadık kitap bırakmadım. Ama asıl özümü ve aradığım tüm cevapları ‘nefes’te buldum. Nefes bizi özümüze, özümüzdeki sonsuz, sükunet ve mutluluğa götüren tek yol. Doğru kullanıldığında insan hayatında gerçekten her şey değişebilir, her şey yenilenebilir.

Haberin Devamı

Nefes koçluğu tam olarak ne demek anlatır mısınız?

Bizler Allah’ın bize verdiği doğal nefesle doğuyoruz, ama 2-3 yaş civarında limitleyici nefes alışkanlıkları gelişmeye başlıyor, farkında olmadan gün içinde nefesimizi tutmaya, çarpıtmaya başlıyoruz. Ve her nefesimizi tuttuğumuzda veya çarpıttığımızda zihnimiz negatif bir düşünce üretiyor, geriliyoruz, strese giriyoruz, en önemlisi bağışıklık sistemimiz çöküyor ve sonunda fiziksel ya da duygusal hastalanıyoruz. Nefes koçları insanların nefeslerindeki problemleri tespit edip açmaya ve gündelik nefes alışkanlıklarını tekrar doğal hale getirmeye yönelik çalışan kişiler.

Haberin Devamı

Yaşam koçluğu bu dönemde hızla artış gösteren bir meslek. Peki herkes yaşam koçu olabilir mi?

Hem evet hem hayır. Evet, bence gerçekten isteyen, yüreği ile bu işi yapmaya hazır olan, insanları seven, insana hizmet etmeyi seven herkes yapabilir. Hayır, çünkü herkes böyle bir koşulsuz sevgi içinde olamayabiliyor.

Bir kişi doğru veya yanlış nefes aldığını nereden bilebilir? Doğru nefes almak neden bu kadar önemli?

Eğer gün içinde derin bir nefes alma ihtiyacı duyuyorsanız, içiniz sıkılıyor veya daralıyor gibi oluyorsanız limitleyici nefes alışkanlığınız var demektir. Doğru nefes almak öncelikle bedenimize ihtiyacımız olan oksijenin girmesini sağlıyor, bu da hücre yenilenme hızını optimal seviyeye getiriyor, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor, cildimizin, hücrelerimizin yenilenmesini, canlı kalmasını sağlıyor. Tüm bunların yanı sıra zihnimizdeki ve duygusal bedenimizdeki negatifliklerin pozitife dönüşmesini, her an pozitif, huzurlu, dingin ve net olmamızı sağlıyor.

Kadınlar en çok hangi durumlarda eğitimlerinize başvuruyor?

Haberin Devamı

Her tür durum diyebilirim; depresyon, sağlık problemleri, huzursuzluk, gerginlik, her tür problemle gelebiliyorlar. Yeni kitabınızın gelirini TOG’a bağışlamaya karar vermişsiniz.

Bu işbirliği nasıl ortaya çıktı?

Biz NFS olarak zaten Türkiye’ye nefes çalışmalarını getirdiğimiz günden beri sivil toplum örgütleri ve birçok kuruluş ile çalışıyoruz, halka açık ücretsiz çalışmalar yapıyoruz ya da çalışmalarımızın gelirlerini belli vakıf ve derneklere bağışlıyoruz. Bu sene de kitaplarımın ve çalışmalarımızın gelirlerinin bir bölümünü TOG’a bağışlama kararı aldık.

‘ÇEKİM ALANIMIZ’ NEFES KONTROLÜNDE

TOG ile birlikte başka projeler de yapacaksınız. Bunlar neler?

Büyük nefes organizasyonları yapmayı ve bunların gelirlerini TOG’a bağışlamayı düşünüyoruz. Sizin kendi eğitim merkeziniz var.

Bu merkezde ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?

Türkiye’nin her yerinde merkezlerimiz var, İstanbul’da üç tane var. İzmir’de, Eskişehir’de, Bursa’da, Kütahya’da, birçok yerde... Bu merkezlerin hepsinde nefes koçlarımız özel seanslar veriyorlar, nefes analizleri yapıyorlar, ayrıca eğitmenlerimiz grup çalışmaları düzenliyor.

Haberin Devamı

Doğru nefesin hayatımızı değiştirebileceğini ve yeni bir aşk bile bulabileceğini söylüyorsunuz. Bu nasıl oluyor peki?

Nefes dendiğinde çoğu kişi işimizin sadece solunum yollarıyla ilgili olduğunu düşünüyor. Oysa nefes bizim etrafımızda bir manyetik alan, bir eterik beden ve duygularımızı, düşüncelerimizi, davranışlarımızı, motivasyonumuzu, kısacası her şeyi etkiliyor. Nasıl nefes aldığımız, ne düşündüğümüzü, ne hissettiğimizi, hatta davranışlarımızı, karakterimizi, her şeyi etkiliyor. Daha da önemlisi ‘çekim alanımız’ doğrudan nefesin kontrolünde. Nasıl nefes aldığımız hayatımızda yaşadığımız tecrübelerin çoğunu yönlendiriyor.

İNSANIN VEREBİLECEĞİ EN GÜZEL HEDİYE...

İzmir’de yaşamaya başlamışsınız. Şehir değiştirmenizin nedeni ne?

Kış aylarında hala İstanbul’da yaşıyorum, yazın 4-5 ay Çeşme’de kalıyoruz. Bence İstanbul insanları etkilemiyor, tam tersine insanların negatif durumları İstanbul’u etkiliyor.

Boşanma gibi sıkıntılı dönemlerden geçtiniz. Bu tür durumlar, sizce neden başınızdan geçti?

Yaşamda olanların bir nedeni yoktur ve olan olacaktır, değişmez. Olanı nasıl etkilediğiniz, yani olan olurken onun içinden nasıl geçtiğiniz nefesiniz ve zihin sisteminizle ilgilidir.

Eşiniz Mehmet Bey ve çocuklarınız da nefes terapilerine katılıyor mu? Bu konuda ne düşünüyorlar?

Çocuklarım katılmıyor, çünkü 0-12 yaş çocuklar anne babaların nefes alışkanlıklarını taklit ediyorlar, ben nefesimi açık tuttukça onlarınki de açık kalacaktır. Eşim ise son birkaç yıldır ilgilenmeye başladı nefesle ve özellikle fiziksel ve zihinsel seviyede etkilerini bir hayli deneyimleye başladı.

İnsan için en önemli kişinin önce kendisi olması gerektiğini söylemiştiniz. Bu biraz bencilce görünebilir. Bu düşüncenizin nedeni nedir?

İnsanın kendisi kötü, gergin, problemli, hasta, öfkeli, depresif ise etrafındaki herkes ve her şey bundan etkileniyor, herkes geriliyor, depresif hissediyor. Oysa insan kendisi iyiyse, pozitif, neşeli, mutlu, sağlıklı, enerjik ise bundan da etrafındaki herkes etkileniyor, bu defa herkes daha pozitif olmaya başlıyor. Bir insanın kendi sorumluluğunu alıp zihnini, düşüncelerini pozitif tutması, kendisini sağlıklı, canlı, iyi tutması, etrafına verebileceği en güzel hediye. Bencillikten öte, ancak etrafındakileri seven ve düşünen bir insan kendisine iyi bakar.

NEFES AİLESİ BÜYÜYOR

Gelecek hakkında başka planlarınız var mı? Eğitimlerinize yenilerini ekleyecek misiniz?

12 yıldır nefes ailesi olarak birçok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdik. Şimdilerde Toplum Gönüllüleri Vakfı ile haziran ayında okurlar ile buluşacak olan doğal nefes çalışmalarına katılan insanların kendi öykülerini anlattığı bir kitabım çıkacak. Türk Kanser Derneği ile Türkiye çapında kanserden korunma adına ‘Sağlıklı Yaşam Seminerleri’ başlattık, tüm illerde nefes çalışmaları yapılacak.