Gazete Vatan Logo

Madenlerde Türkiye vakti

CRIRSCO üyeliğine kabul ile Türkiye madenciliğinde yeni bir dönemin başladığını ve yerli üretimin destekleneceğini belirten Enerji Bakanı Albayrak, “Hazırlık dönemi bitti. Şimdi Türkiye vakti” dedi

Madenlerde Türkiye vakti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu’nun (UMREK) Uluslararası Maden Rezervleri Raporlama Standartları Komisyonu (CRIRSCO) üyeliği tanıtım toplantısında madenlerde yeni bir döneme girildiğini açıkladı.

Albayrak, enerjinin diğer alanlarında olduğu gibi madencilikte de yerli üretimi destekleyerek bu alanda ciddi bir pazar hareketliliği oluşturacaklarını söyledi. Albayrak, “Bizler sektörün yanındayız. Artık hazırlık dönemi bitti. Şimdi madenlerde ‘Türkiye vakti’ diyoruz. Türkiye’de yatırım yapan hiçbir yatırımcı kaybetmedi, istiyoruz ki madencilik alanında da yatırımcılar girsin, kazansın” dedi.

Albayrak, daha önce dile getirdikleri “Madencilik önümüzdeki dönemin parlayan yıldızı olacak” hedefi kapsamında, 2016’da kurulan UMREK’in geçen ay CRIRSCO üyeliğine kabul edildiğini kaydetti.

Raporlara UMREK kodu

UMREK’in CRIRSCO’nun Avrasya’daki ilk, dünyadaki 13’üncü üyesi olduğunu belirten Albayrak, söz konusu üyeliğin ne anlama geldiğini şu şekilde açıkladı: “CRIRSCO üyeliğiyle beraber, maden sahalarımızda yapılan arama ve işletme faaliyetlerine ait sondaj, analiz, test ve her türlü çalışma verisi artık uluslararası standartlarda ve tüm dünyada geçerli UMREK kodu ile raporlanacak. Böylece raporlara ilişkin uluslararası güvenin sağlanması ve korunmasını da teminat altına alacağız. Daha önce raporlar, finans kuruluşları tarafından kabul edilmiyordu. Artık, firmalarımız yurt dışında büyük paralar ödemek zorunda kalmayacak. Bu raporları artık bağımsız, yetkin kişiler hazırlayacak, UMREK sertifikalandıracak. Finansman kurumları da kredilerinde bu raporları dikkate alacak.”

Haberin Devamı

Bürokrasiye ‘Dur’ diyeceğiz

UMREK sayesinde tüm raporlama işlemlerinin artık kendi yetkin mühendislerimiz tarafından yapılacağını vurgulayan Bakan Berat Albayrak, “Böylece çok önemli, eğitimli iş gücü istihdamı sağlayacağız. Bunun için UMREK ile birlikte Yerbilimleri Maden ve Metalürji Profesyonelleri Birliği’nin (YERMAM) de kuruluşunu tamamladık. Yetkin kişi sertifikası YERMAM tarafından önerilecek, sertifikayı UMREK verecek. Çok sayıda farklı mühendislik disiplinine de büyük bir iş alanı sağlayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Albayrak, UMREK ile yatırımcının risklerini azalttıklarını ve veri kolaylığı sağladıklarını belirterek, “Bugüne kadar iş yapmaktan, imza atmaktan korkan, ‘Aman başıma iş almayayım’ diyen bürokratlar yüzünden büyük vakit kaybettik. UMREK ile beraber madencilikte bu anlayışa artık ‘Dur’ diyeceğiz. Yatırımcı gelecek hangi veriye ihtiyacı varsa alacak, değerlendirecek ve kararını verecek. Bu veriler yatırımcılarla paylaşılacak ki üretime geçsin. İstihdam artsın, ekonomi büyüsün.”