Gazete Vatan Logo

Madencinin taşeron tepkisi

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) Kozlu Müessesesi'ne ait Çakmakkaya ve Kılıçlar üretim ocaklarını taşerona verme isteği sendika ve maden işçilerinin tepkisine neden oldu

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı Rahmi Yaman, her türlü eylemi yapmaya hazır olduklarını belirterek, "Hiçbir güç bizim cesedimizi çiğnemeden, bizim onayımızı almadan, bu maden ocaklarındaki aşımızı ekmeğimizi alamaz" dedi.

TTK Kozlu Müessesesi'ne ait Çakmakkaya-Kılıçlar üretim ocaklarının taşerona verilmesi amacıyla açılan ihale sendikayı harekete geçirdi. GMİS Genel Başkan Yardımcısı Rahmi Yaman, bu sabah Kozlu Müessesesi kuyubaşında toplanan maden işçilerine hitaben bir konuşma yaptı.

Artık kendilerinden fedakarlık beklenmemesini istediklerini belirten Yaman, "TTK'da çalışacak bizlerin hiçbir fedakarlık yapacak halimiz kalmamıştır. Tarihin tekerrür etmesini istemiyoruz. Son 20 yıl içinde bizim işimize, bizim aşımıza göz dikenlere şunu söyledik: Madenci çok sabırlıdır. Madenci çok anlayışlıdır. Ama madenci eğer birgün mücadele etme kararı vermişse onun önünde hiç kimse duramaz. Bizi kaale almayanlar bugün siyasi çöplükte mefta olmuş yatıyor. Hepsi gitti. Defalarca bu konuda hassas olduğumuzu söyledik. Eğer kömür üretimini taşeronlar vasıtasıyla yapmayı düşünüyorlarsa, eğer bizim ekmeğimizi taşeronlara vermeyi düşünüyorlarsa maden işçileri hayal edemedikleri bütün demokratik mücadele yöntemlerini hayata geçireceklerdir" diye konuştu.

Hükümeti iki yüzlülükle suçlayan Yaman, konuşmasına şöyle devam etti:

"Hiçbir dönemde bu kadar iki yüzlü anlayışla karşılaşmadık. Bize `sizi kapatacağız' demiyorlar. Bize `sizin ekmeğinizi elinizden alacağız' demiyorlar. `Siz böyle sessizce durun' diyorlar. `Biz sizin yapamadığınız işleri taşeronlara yaptıralım zaman içerisinde emekli olup gidersiniz, geriye kalanlara Allah kerim onlara bir biçim laf atarız' diyorlar. Biz dünyanın en zor ve en tehlikeli mesleğini yapıyoruz. Biz gönüllü olarak ölüme gidiyoruz. Gönüllü kolumuzu, bacağımızı veriyoruz. Ama hiç kimse bizi aptal, hiç kimse bizi ahmak yerine koymasın. Burada yapılacak en küçük yanlış, bir uygulama havzada çalışan 10 bin arkadaşımız ve onların çocuklarıyla birlikte 40 bin kişilik insan gücüyle burada olacaktır. Hiçbir güç bizim cesedimizi çiğnemeden, bizim onayımızı almadan, bu maden ocaklarındaki aşımızı ekmeğimizi alamaz."

Maden işçileri, "Ocaklar bizimdir kapatılamaz" sloganı atarak Yaman'ı alkışlarla desteklediler.

Haberin Devamı