Gazete Vatan Logo

Madenciler de kripto paranın altında kaldı

Kripto paralardaki yükselişi gören kripto para madenciliğine girdi. Ancak 19 bin doları aşan Bitcoin aniden düşüşe geçince piyasa alt üst oldu. Yatırımın dönüş süresi 8 günden 3 yıla çıktı.

Madenciler de kripto paranın altında kaldı

Son dönemin en çok konuşulan konuların başında gelen kripto para dünyasında işler pek yolunda gitmiyor. Yakın zamanda kripto paralara yatırım yapanlar zarar ederken kripto para madenciliği işine girenler de yaptığı yatırımların karşılığını alamıyor.

Başta Bitcoin olmak üzere tüm kripto para birimleri geçtiğimiz 1 yıl içinde çok hızlı bir değer artışı yaşadı ve tüm dünyada yatırımcılar bu alana yoğunlaştı. Beraberinde kripto paraların fiyatları da hızlı bir şekilde yukarı gitti. Toplam piyasa hacmi kısa sürede 800 milyar dolar seviyesine dayandı. Kripto paralardaki bu hızlı değerlenme bu işin madencilik tarafını da çok cazip hale getirdi. Bitcoin hızla 3 bin, 5 bin 10 bin ve 15 bin dolar barajlarını aşarken çok sayıda kişi binlerce dolar yatırım yaparak kripto para madenciliğine girdi. Madencilik yapmak için güçlü ekran kartları ve ekipmanlar alıp ‘Bitcoin Çiftlikleri’ kurdular. En düşük maliyeti 30 bin dolar olan bu çiftlikler yaklaşık 1 yıl önce 8-10 günde kendini amorti ediyordu. Ancak kripto paraların değerleri dip yaparken maliyetlerin artması madencilerin yatırımlarının elinde kalmasına neden oldu.

Haberin Devamı

Yatırım değil araç olmalı
İnsanların Blockchain teknolojisini tam olarak kavrayamadığını belirten Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Kadir Kurtuluş, kripto paraların bir teknolojik araç olarak görülmesi gerektiğini bir yatırım aracı olmadığını söyledi. Kurtuluş sözlerine şöyle devam etti: “Biz geleceğin teknolojisinden bahsederken insanlar başka insanlardan para toplayıp sunucu kiralıyor. Burada madencilik yaparak aylık garanti kazanç vaad ediyor ama çoğu dolandırıcı. Bir de bireysel olarak kendi çiftliklerini kurup bilinçsizce bunlara yatırım yapanlar var. Bu iş çok tehlikeli. Biz blockchain teknolojisinin nimetlerinden faydalanmıyoruz.”
Madencilik zorlaştı
Çok volatil bir piyasa olan kripto para piyasasında fiyatlar aniden düşüşe geçti. Bitcoin 2017 sonunda 19 bin 891 dolar ile zirveyi gördükten sonra 6 bin 502 dolara inerken diğer para birimleri de değer kaybetti. Bu değer kaybına algoritmalardaki zorluk seviyesinin artması eklendi. Bilgisayarların çözmesi gereken şifreler gittikçe zorlaştı. Madencilerin ellerindeki bilgisayarlar bu zorlukla baş edemedi. Artık ortalama bir madenci 0.1 Bitcoin’e 16 saatte değil 48 saatte ulaşabiliyor. Yani başka bir örnekle önceden elması 10 kilometre derinlikten çıkaran bir madenci artık 100 kilometre derine inmek zorunda.
3 yıla çıktı
Madenciler için en büyük maliyet olan elektriğe de bu süreçte yüzde 8.8 zam geldi. Madencilerin kullandığı ekipmanlar ani gelişen talep ile karaborsaya düştü. 1 sene önce 1.000 dolar olan bir ekran kartı şimdi 3 bin dolara alıcı buluyor. Türkiye’deki madenciler aynı zamanda 4.05’i gören kur zamlarından da etkilendi. Ekipman fiyatları yükselince yenilenmesi zorlaştı. Maliyet kalemleri aniden 4’e, 5’e katlanırken yatırımların geri dönme süresi 8 günden 3 yıla kadar çıktı.
Kripto piyasası 576 milyar $ eridi
- 6 ayda Bitcoin’in piyasa hacmi 330 milyar dolardan 110 milyar dolara geriledi.
- Bitcoin 19 bin 891 dolardan 6 bin 502 dolar seviyesine indi. Dün 6 bin 842 dolardan
işlem gördü.
- Kripto paraların toplam piyasa hacmi 800 milyar dolardan
224 milyar dolara düştü.
- Borsalarda işlem gören kripto para sayısı 1.325’ten 1.559’a çıktı.
100 bin $ yatırım
Türkiye’de çok sayıda kişi evlerinde ve iş yerlerinde boş bir odaya çok sayıda ekran kartı ve ekipman kurarak kripto para madenciliğine soyunmuştu. Yatırımcılar bu iş için en az 30 bin dolar yatırırken madencilikten yüksek kazanç beklentisi olan bazı kişiler 100 bin dolardan fazla parayı bu iş için kullanmıştı.

Haberin Devamı