Gazete Vatan Logo

Madenci dedesiyle ismi de kaderi de aynı

Madenci dedesiyle ismi de kaderi de aynı

Başmühendis Mehmet Efe faciadan sonra tüpünü takıp madene indi. Çok sayıda arkadaşını çıkardı. Gece tekrar indi. Bu kez çıkamadı...

Soma madeninde başmühendis olarak çalışan Mehmet Efe, ismini aldığı dedesinden 47 yıl sonra tıpkı onun gibi bir maden kazasında yaşamını yitirdi.

Balıkesir Savaştepe’de doğup büyüyen Mehmet Efe, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümünden mezun olduktan sonra 5 yıl önce Soma’daki maden ocağında işe başladı.

İş güvenliği konusunda eğitimli olan Efe, facianın yaşanmasının ardından birkaç dakika içinde tüpünü takarak madene indi. Birkaç saat içeride kaldı ve çok sayıda arkadaşını kurtardı. Çıkıp bir süre dinlendikten sonra aynı gün saat 23.30 civarında tekrar maden ocağına indi ama bir daha çıkamadı.

Mehmet Efe’nin ismini aldığı dedesi 1967’de ilçedeki bir maden kazasında can vermişti.



Savaştepe’de yaşayan emekli maden işçisi Şerif Ertuğrul (81), acı tesadüfü söyle anlattı:

“O kazada 6 kişi öldü. Ölenlerin içinde mesai arkadaşım, köylüm Mehmet Efe de vardı. Şimdi Soma’daki kazada ölen, o Mehmet Efe’nin dedesi.”

Mahallenin tek mühendisiydi

3 yıllık evli Mehmet Efe, bir kız çocuğu babasıydı. Savaştepe’deki ailesi perişan. Mahalleli “ Pırıl pırıl bir çocuktu İçimizden çıkan tek mühendisti” dedi. Şeker hastası olan babası baba Resul Efe haberi alınca fenalaştı, hastaneyi kaldırıldı.