Gazete Vatan Logo

LYS birincisinin yürek yakan dramı

Emanet kitapla hazırlandı, birinci oldu

Yokluk içinde dershaneye bile gitmeden LYS’de Türkiye birincisi olan Menekşe’ye yardım elleri uzanıyor. Annesi kör olunca dört aydır kirasını bile ödeyemedikleri evin annesi olan Menekşe hem eve baktı, hem de ders çalışıp şampiyon oldu.

Balıkesir’in Savaştepe İlçesi’nde olanaksızlıklar içinde büyük bir başarıya imza atan ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) Türkçe- Sözel-2’de (TS-2’de) 579.815 puanla Türkiye birinciliğini kazanan Menekşe Okyay için herkes seferber oldu. Emekli öğretmen babası Osman Okyay ve şeker hastası olduğu için gözleri görmeyen Naciye Okyay’ın tek çocuğu olan Menekşe Okyay’a yardım elleri uzanmaya başladı. Savaştepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Koyuncu’nun ardından Kaymakam Mustafa Çakır da Okyay ailesine sahip çıkacaklarını açıkladı. Menekşe ile ailesini Kaymakamlık’ta kabul eden Çakır, “Menekşe’nin üniversitede okuması için gerekli maddi manevi tüm yardımı yapacağız. Ayrıca annesinin tedavisi için gerekli tüm sağlık ve ulaşım masraflarını üstleneceğiz” dedi.

Ödünç kitap aldı

Menekşe Okyay, “Ailemin maddi sorunu nedeniyle ihtiyaç duyduğum kitapları alamadım. Kütüphaneden, yakınlarımdan aldığım ödünç kitaplarla çalıştım. Yaklaşık 1 yıldır annem neredeyse hiç göremiyordu. Ev işlerini de bulaşık, çamaşır gibi işlerini de ben yapıyordum. Bazen gece yarılarına dek ev işi yapıp, ders çalıştığım oldu” dedi.

Annesi kör oldu

Menekşe’nin annesi Naciye Okyay, 2 yıldan bu yana şeker hastası olduğunu ve gözlerinin görmediğini belirtirken, “Çocuğumun başarısı sadece kendisine aittir. Biz ona ne yazık ki destek olamadık. Aksine ona bana yardımcı oldu. Çayımı, yemeğimi yaptı, bulaşığımı, çamaşırımı yıkadı. Şu an o kadar duygulu ve mutluyum ki anlatamam. Bir an önce çocuğumun hayatının kurtulmasını ve gözlerimin açılmasını istiyorum” dedi.

4 aylık kira borcu

Emekli öğretmen Osman Okyay, 15 yıldan bu yana Savaştepe’de yaşadıklarını, kiralık bir evde oturduklarını anlattı. Okyay Ailesi’nin dört aydan bu yana oturdukları evin kirasını veremediği öğrenildi.

Dershaneye bile gidemedi

Emekli öğretmen Osman ve Naciye Okyay çiftinin tek çocuğu olan Menekşe Okyay, ailesinin sağlık ve maddi sorunları nedeniyle dershaneye bile gidemedi. Menekşe, sınav sonucunu da dershaneye gitmediği için geç öğrendi. Menekşe, “Komşularımızın kitaplarıyla sınavlara çalıştım” dedi. Balıkesir Üniversitesi’ne gitmek istediğini anlatan Menekşe Okyay, “Ailemin maddi durumu pek iyi olmadığı için Balıkesir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü düşünüyorum. Balıkesir bize yakın, masrafımız daha az olur” diye konuştu.

Haberin Devamı