Gazete Vatan Logo

Lüks caddelerden ara sokağa kaçtık

İstanbul’un 3 önemli caddesinin kentsel dönüşüm nedeniyle ziyaretçi sayısı düştü, kiralamalar yavaşladı, dükkanlar boş kaldı. Yeme-içmedeki yükselen trend sayesinde daha çok kafe-restoran açıldı. Kafeler ziyaretçiyi ana caddeden arka sokaklara çekti

Lüks caddelerden ara sokağa kaçtık

İstanbul’un alışveriş ve eğlence caddelerinde ziyaretçi sayısı gerilerken, ikincil yani çevre sokaklar ön plana çıkmaya başladı. İstanbul’un bu 3 caddesinde kentsel yenileme yaya trafiğini düşürürken, boşluk oranları kısmen kemikleşmeye başladı. 2017 yılı için diğer önemli gelişme yeme-içme trendinin alışverişin önüne geçmeye başlaması oldu. Bağdat Caddesi, kentsel yenilemelerin tamamlanmasına ve yükselen yeme-içme trendine bağlı olarak orta vadede toparlanma potansiyeli taşırken, açılması beklenen güçlü markaların pozitif etkisiyle 2018’i karşılıyor.

Nişantaşı’nda ikincil sokaklardaki yeni nesil restoran ve kafeler sayesinde hafta sonlarında yaya trafiğinde artış sağlanırken, orta vadede ‘kısmen’ toparlanma belirtisi gösteriyor. Kiralama hacminin son 3 yıldır düştüğü İstiklal Caddesi, bu iki caddeden olumsuz ayrışıyor. İstiklal Caddesi’nin üst segment yeme-içme ve kültürel aktivitelerden ziyade yerel hazır giyim pazarı ve daha düşük profilli yeme-içme mekanlarına doğru dönüşümü sürdü.

Yeme-içme etkisi

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman & Wakefield, İstanbul’un 3 ana caddesini inceleyen ‘İstanbul Alışveriş Caddeleri’ raporunun dördüncüsünü yayınladı. Raporda öne çıkan veriler şöyle:

- 2016’da caddeler toplamında 52 olan kentsel yenileme çalışmaları yoğunlaşarak 2017’de 65’e çıkması ve buna bağlı olarak yaya trafiğinin azalması caddeleri etkileyen faktörlerin başında geldi.

- Perakendede lokalleşme ile yeme içme sektörüne ilginin artmasına karşın, 2016’da boş olan 91 mağazanın sadece 43’ü kiralanabildi ve kiralama hacmi 3 yıldır benzer seviyelerde gerçekleşti.

- 2015’te toplam 112 olan kiralama işlemi, 2016’da 105 ve 2017’de 109 oldu.

- 2016 yılında gerçekleşen yeni kiralama işlemlerinin yüzde 19’u yeme içme sektörüne aitken, 2017 yılında bu oran işlemlerin yüzde 23’ü yeme-içme alanında yapıldı.

- 2016 yılında 141 mağazada faaliyet gösteren uluslararası marka sayısı, 2017 yılı itibarıyla yüzde 7 düşüşle 132’ye geriledi.

- 2016’ya kıyasla, 2017’de yaya trafiği hafta içi İstiklal Caddesi’nde yüzde 11, Bağdat Caddesi’nde yüzde 27, Nişantaşı Bölgesi’nde yüzde 19 azaldı. Hafta sonu İstiklal ve Bağdat Caddeleri aynı oranlarda ziyaretçi sayısında düşüş deneyimlerken, Nişantaşı Bölgesi ikincil sokaklardaki yeni nesil kafe ve restoranların artmasıyla yüzde 12 oranında yaya trafiği artışı yakaladı.

Haberin Devamı

Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Toğrul Gönden, “Ana cadde pazarı, döviz kurundaki dalgalanmalar, perakendedeki büyümenin yavaşlaması ve kentsel yenileme çalışmaları göz önüne alındığında bir süre daha kırılgan olmaya devam edecektir. Buna rağmen, Bağdat Caddesi’nin umut vaat ederek daha hızlı düzeleceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Kafelerle ziyaretçi yüzde 12 arttı
Nişantaşı’nda yaya trafiği hafta içinde geçen yıla göre yüzde 19 düşerken, arka sokaklarda artan restoran ve kafelerle hafta sonundaki ziyaretçi sayısı yüzde 12 yükseldi. Kiralamaların azalmasının en önemli nedenlerinden biri kentsel yenileme çalışmaları olurken, 2017’deki 31 kiralama işleminin yarısı hazır giyimde yapıldı.
Yeme-içme ve yeni markalar toparlayacak
Bağdat Caddesi’nde kentsel yenileme proje sayısının 2017 sonunda 41’e ulaşması ve artan boş mağaza sayısı yaya trafiğini yüzde 27 azalttı. Global markaların yeniden girişi ve kira seviyelerinin dövizde yaşanan volatilite nedeniyle düşüyor olması, Bağdat Caddesi’nin daha hızlı toparlanma göstereceğine işaret olabilir. Bu toparlamanın itici güçleri yeme-içme ve caddeye giriş yapması beklenen uluslararası markalar olacak. Caddede 2017’de gerçekleşen 43 kiralama işleminin 26’sını yeni girişler oluşturdu.
Tramvay bakımı vurdu, yeni AKM umut olacak
İstiklal Caddesi, artan boş mağaza sayısı ve inşaat halindeki binaların yanı sıra 2017 başından beri süren tramvay bakım ve yol çalışmaları nedeniyle yaya trafiğinde ciddi bir düşüş yaşadı ve ziyaretçi yüzde 11 azaldı. Gelecek dönemde başlayacak yeni Atatürk Kültür Merkezi projesi İstiklal Caddesi’ni tekrar canlandırma potansiyeli taşıyor. 2017’de toplam 35 işlem gerçekleşen cadde üzerinde, 3 bin metrekare ile en büyük proje yeniden açılan Yapı Kredi Kültür Sanat oldu. İstiklal Caddesi üzerinde yapılan 35 adet kiralamanın 13’ünün yeme-içme sektörü tarafından gerçekleştirilmiş olması dikkat çekti.

Haberin Devamı