Gazete Vatan Logo

Lüferlerimizi yedik, tezkereyi konuştuk

Deniz Baykal, 2003 Şubat’ında Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmenin içeriğini ilk kez açıkladı: Cumhurbaşkanlığı pazarlığı yapılmadı, 1 Mart tezkeresi konuşuldu.

Antalya’da partisinin 29 Mart’ta yapacağı ön seçime yönelik çalışmalarını sürdüren Deniz Baykal, gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Gazeteciler Baykal’a 2003’te Erdoğan’la yaptıkları görüşmeyi sordu. “Evet, gerçekten kimsenin haberi yoktu ve buluştuk” diyen Baykal, şunları anlattı:

TEK KELİME KONUŞULMADI: Onlara yakın bir gazetecinin bana, ’Sizinle görüşmek istiyor’ demesi üzerine bu görüşme gerçekleşti. Tayyip Bey’in talebi üzerine olmuştur. İktidar partisinin genel başkanı. Seçimi kazanmış, görüşmek isteyecek. ’Özel, kimseler duymadan görüşelim’ diyecek ben ‘Hayır görüşmem diyeceğim.’ Yok öyle bir şey. Doğal olarak ‘Elbette’ dedik. Yurt dışındaydım. Havaalanından bir arkadaş beni alıp onların söylediği bir yere götürüp orada bırakacaktı. Sonra da geri bırakacaklardı. Gittik, baş başa oturduk ve lüferimizi yedik. Tek kelime Tayyip Bey’in milletvekilliği, başbakanlığı hakkında konuşmadık.

Haberin Devamı

ZATEN BİTMİŞTİ: Bu buluşma 2003 Şubat ayının son haftası oldu. Anayasa değişikliği ise çok daha öncedendi.

Bu iş zaten bitmişti. Bunu tarihleriyle çıkardım ama kimse onlarla meşgul değil. Hikaye salçası gayet ilgi çekici. Herkes inanmış ve inanmaya devam ediyor. Konuşulsaydı Tayyip Bey, ’Çok teşekkür ederiz. Sizin katkınız da oldu’ derdi ama hiç öyle bir şey söylemedi. Ya da o bunu açmadığı halde ben, ’Hadi iyisin yine, senin işini de hallettik’ derdim. Ama ben de böyle bir şey söylemedim.

TEZKERE KONUŞULDU: Buluşmada ABD’nin Irak müdahalesine Türkiye’nin destek vermesi talebini içeren ve TBMM’de reddedilen hükümetin 1 Mart Tezkeresi konuşuldu. 1 Mart’a bir hafta var. Kampanya açmışız, mücadele veriliyor. O da, ’N’olur 1 Mart işi. Bu kararı alırsak Amerika ne ölçüde karşı çıkar. Dayanışma içine girebilir miyiz?’ gibi şeyler. 2B işi bile konuşuldu orada. Kıbrıs konuşuldu.

PARTİM MUTLU OLMADI: 12 Eylül’ün getirdiği bir düzenleme. Mahkum olmuşsun 4-5 ay. Böyle bir mahkumiyeti yaşayan bir insanın ömür boyu siyaseten aday olması, siyasetten yasaklanması olacak şey değil. Demokrasiyle bağdaşır mı böyle bir şey? İnsanlar ona yüzde 34 oy vermiş. Tayyip’ten önce ona oy vermiş insanları karşıma alırım. Kendim için de, rakibim için de kabul edemem. Kenan Evren icadı bu yasayı mı savunacaktık. Tamamen kendi analizim, kendi değerlendirmem sonucu kararı aldım. Partim de çok mutlu olmadı. Ama kararlılıkla ben bunu götürdüm.

Haberin Devamı

GÖRÜŞMENİN KAYDI YOK: Tayyip Bey’de var mı bilmiyorum, bende yok. MİT izleyip de kayda aldıysa bilemem. Benim bilgim dahilinde bir kayıt yok.