Gazete Vatan Logo

LPG yerine deodorant gazı

Kaçak akaryakıt problemi azalmak yerine artarak devam ediyor. Denetim yetersizliğinden şikayet eden bayiler LPG’de maliyeti düşürmek için ÖTV’siz deodorant gazı kullanıldığını söyledi.

LPG yerine deodorant gazı

Petrol Bayileri ve Petrol Ürünleri Tüketicileri Derneği (PETBAYDER) adı altında birleşen bayiler, akaryakıt ürünlerindeki hileleri tek tek anlattı. Denetimlerin yetersizliğinden şikayet eden bayiler, LPG’de ÖTV’siz deodorant gazı kullanıldığını, dağdaki çobanlara akaryakıt lisansı verildiğini söylediler.

TÜPRAŞ'TAN UCUZA SATIYORLAR

PETBAYDER Başkanı Fatma Yarar, şehirlerarası yollarda Tüpraş rafineri çıkışının altında fiyatlarla akaryakıt satıldığını belirtirken, Maliye ve Sanayi bakanlıklarıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK ) daha sık

kontrol yapması gerektiğini bildirdi.

ÇOBANI BULMAK MÜMKÜN DEĞİL

Kaçak akaryakıta verilen cezaların pratikte uygulanamadığını belirten Yarar, “Dağıtım şirketi dağdaki çobanın üzerine şirket kaydını yapıyor. Bu sayede, kaçakçılık yapanların elinde 10 farklı bayilik ruhsatı bulunuyor. 800 bin lira kaçakçılık veya marker cezası alınca lisansını iptal ederek bir diğeri ile yoluna devam ediyor. Ruhsat sahibi görünen çoban da adresinde bulunamıyor” dedi.

Haberin Devamı

MALİYETİ DÜŞÜRMEK İÇİN

Ya­rar, pet­rol fi­yat­la­rın­da­ki dü­şüşle bir­lik­te va­tan­da­şın fark­lı yön­tem­ler­le do­lan­dı­rıl­dı­ğı­nı kaydetti. Hi­le­li ka­rı­şım­lar­la LPG’­nin fi­ya­tı­nın ucuzlatıldı­ğı­na dik­kat çe­ken Ya­rar, “De­odo­rant­lar­da kul­la­nı­lan ae­ro­sol ga­zın­da­ki ÖTV da­ha dü­şük ol­du­ğu için LPG’­ye ka­tı­lı­yor, böy­le­ce fi­yat ucu­za ge­li­yor.

De­odo­rant­ta kul­la­nı­lan gaz da­ha hız­lı yan­dı­ğı için nor­mal­de 10 li­ra­lık LPG ile alın­ma­sı ge­re­ken me­sa­fe 12 li­ra­lık LPG ile an­cak alı­na­bi­li­yor. İma­lat­çı­lar ta­ra­fın­dan ae­ro­sol üre­ti­min­de kul­la­nı­lan LPG’­ye ÖTV uygulanmıyor” de­di.