Gazete Vatan Logo

Londra uyumuyorsa biz de uyumuyoruz

30 Ağustos Zafer Bayramı’nda kurdaki hareketi değerlendiren Bakan Berat Albayrak, “Biz piyasa kapalı sanıyorduk. Londra uyumuyor. Londra uyumuyorsa biz de uyumadık, teyakkuzdayız” dedi

Londra uyumuyorsa biz de uyumuyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Ekonomimiz için ortaya koyduğumuz hedeflere odaklanırken, yaşadığımız sürecin tüm kurumlarımızla sürekli teyakkuzda olmamız gereken bir süreç olduğunu unutmamamız gerekiyor” dedi.

‘Birlikte Kazanacağız: KOBİ Destek Kredisi Tanıtımı’nda konuşan Albayrak, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. Önceki gün 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın resmi tatil olduğunu hatırlatan Albayrak, “30 Ağustos Türkiye’de resmi tatildi. Piyasalar kapalı mı? Biz öyle zannediyoruz. Londra uyumuyor. Londra uyumuyorsa dün biz de uyumadık. 7/24 teyakkuzdayız, 7/24 sahadayız. Yaşanan her gelişmede ekonomimizde dalgalanmalar olmaması için güçlü refleksler geliştirmek, kısa, orta ve uzun vadeli aksiyon planlarını hayata geçirmek zorundayız” dedi.

Albayrak, son dönemde yaşanılan süreçte bankaları ve reel sektörü kurdaki dalgalanmaların vereceği etkilerden korumak için bazı adımlar attıklarını kaydetti. Reel sektörün borçlarının yapılandırılması noktasında bankalara destek verdiklerini; BDDK, kurumlar özelinde çok daha hızlı refleksler geliştirmek için adımlar atmaktan çekinmediklerini ifade eden Albayrak, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Bankaların yanındayız

“Bu süreçte hem bankalarımızın hem de reel sektörümüzün arkasında olacağımızı güçlü şekilde ifade ettik. Çok sağlam bir bankacılık sektörüne sahip olmamızın bu süreçte en önemli güçlü yanımız olduğunu biliyoruz. Bizim bildiğimiz kadar birileri de biliyor. Bundan dolayı kur ataklarının hemen ardından dünyada örneği olmayan biçimde devreye giren reyting şirketleri var ya bu arkadaşlar, bankalarımızla ilgili karamsar bir tablo oluşturmak için yoğun bir gayrete girdiler.Bugün Türk bankaları sermaye yeterliliği, bilançoları, karlılık oranları ile Avrupa ve dünyadaki muadillerinin neredeyse tamamından çok daha güçlü bilançoya sahip.”

Türkiye kenetlendi

Bankaların tarihinde olmadığı kadar güçlü dayanışma içerisinde olduğunun altını çizen Bakan Berat Albayrak, “Karşı karşıya kaldığımız bu sınamadan çok daha güçlü şekilde çıkmak için Türkiye olarak kenetleniyoruz. Rasyonel politika ve stratejilerle, ortak akıl ve sağduyu ile elimizi taşın altına koyarak Türkiye’yi çok daha güçlü bir ekonomiye kavuşturmanın en büyük arzusu içerisindeyiz. Zayıflıklarımızın da, güçlü yanlarımızın da farkındayız. Atmamız gereken adımları çok ama çok iyi biliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

2019 çok daha iyi bir yıl olacak

Berat Albayrak, TL’nin gücünü artırmak için aksiyon adımlarını artırmaya devam edeceklerini belirterek, “TL’ye güvenen yatırımcıyı daha fazla destekleyeceğiz. 2019 yılı çok daha güçlü, önemli yapısal reformların gerçekleştiği Türkiye’nin ekonomik göstergeleri açısından çok daha iyi bir yıl olacak” dedi. Albayrak, şunları söyledi: “Etkin mali politikalarla enflasyonla mücadeleyi önceliyeceğimizi ifade ettik. Kamu kaynaklarını teknoloj yönetimi, cari açığı düşürme ve ihracatı artırma hedeflerine yönelik stratejilerle kanalize edeceğiz. Tasarruf sürecini sürdüreceğiz.”