Gazete Vatan Logo

Londra mesajları bu kez sattırdı

Başbakan Yardımcısı Şimşek’in Londra’da yatırımcılara verdiği 4 mesaj ve bağımsız TCMB vurgusu piyasalara güven verdi. Dolardan çıkışla kur 4.44’e kadar geriledi.

Londra mesajları  bu kez sattırdı

‘Piyasalarla inatlaşmayız’ mesajı veren Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile faiz silahını çeken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya’nın ikinci Londra seferi, piyasalardaki tansiyonu düşürmeye devam etti. Şimşek, Londra’daki temaslarının çok verimli geçtiğini belirterek, “Yatırımcıların ilgisi büyük” ifadesini kullandı.

Twitter hesabından Şimşek, yatırımcılara 4 önemli mesaj verdiklerinin altını çizdi. Başbakan Yardımcısı, “Mesajlarımız, ‘Politika setimizi güçlendirdik. Ekonomide yeniden dengelenme süreci başladı. Enflasyon ve cari açıkla mücadele en önemli öncelik. Seçim sonrası yapısal reformları daha da hızlandıracağız’ şeklinde oldu” dedi.

Yeni hamleye hazırlar

Şimşek ile Çetinkaya, Salı günü Londra’da yatırımcılarla yaptığı görüşmelerde Merkez Bankası’nın TL’yi savunmak için gereken özgürlüğe sahip olduğu vurgusu yaptı. Bir fon yöneticisi, “Sonuç olarak faizleri yükselttiler, enflasyonda kötü bir rakam gelirse, ki Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısından önce geleceğini düşünüyorum, faizleri tekrar artırmaya hazırlıklılar” diye konuştu.

Haberin Devamı

TCMB’nin son dönemde attığı adımlar, Mehmet Şimşek ve Murat Çetinkaya’nın Londra’da yabancı yatırımcılar ile gerçekleştirdikleri toplantıların güven tazelemesiyle TL’de değerlenme eğilimi sürdü. Merkez’in Londra’da gerektiğinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği sinyali vermesinin yanı sıra küresel piyasalarda stresin bir miktar azalması da kurdaki gerilemede etkili oldu.

Yerli ve yabancı yatırımcıların dolar pozisyonundan çıkmalarıyla, kritik seviye olan 4.50’nin altı görüldü. Kur 4.4477’ye kadar gerilerken, benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışan TL’nin dolar karşısındaki günlük değer kazancı yüzde 2’yi aştı. Euro/TL de 5.17’ye kadar geriledi. Dolar gün sonunda 4.47 TL düzeyine dengelendi.

Yerli düşüşü frenlemişti

TCMB’nin geçen hafta Çarşamba günü ilk kez gerçekleştirdiği olağanüstü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Geç Likidite Penceresi borç verme faiz oranını 300 baz puan artırmasının ardından sert gerileyen dolar, yerli talebiyle yeniden çıkışa geçmişti. Döviz kurunda görülen sert dalgalanmada düşüşü alım fırsatı olarak gören lokal yatırımcılar dolara akın etmişti. Ancak dün tam tersi yaşandı, TCMB’nin özellikle hafta başında reeskont kredileri geri ödemelerinin belirlenen kurdan TL olarak yapılabilmesine olanak tanıması ve sadeleşmeye geçeceğini duyurması, TL’nin değer kazanmasını hızlandırdı.

Haberin Devamı

Ekonomi tek elde hızlanacak
24 Haziran’da yapılacak seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesi durumunda oluşturulacak yeni kabinede bakanlık sayısı 14 olarak planlanırken, ekonomi yönetiminde karar alma ve bürokratik etkinliğin artırılması kapsamında yönetimin tek çatı altında toplanması planlanıyor.
Reuters’a çalışmalar hakkında bilgi veren yetkililere göre bakanlıklardaki önemli bazı birimlerin Hazine ya da Maliye Bakanlığı adı altında toplanması bu yapının altında 3 müsteşarlık ya da bakan yardımcılığı oluşturulması değerlendiriliyor.
Yetkililer, bakanlık sayısının 21’den 14’e düşürülmesini kapsayan çalışma ile bugüne kadar ekonomide hızlı karar alma, fazlalığı nedeniyle ortaya çıkan dağınık yapı ve koordinasyon alanında yaşanan sorunların giderilmesi için ciddi adım atılacağının altını çizdi. Hazine ya da Maliye Bakanlığı adı altında ekonomi yönetiminin ağırlığının tek merkezde toplanmasının planlandığını kaydeden bir yetkili, “Bu çerçevede oluşturulacak bu bakanlığın altında 3 müsteşarlık ya da bakan yardımcılığı olacak” dedi.
Birimler birleşecek
Yetkilinin verdiği bilgiye göre, 3 müsteşarlık ya da bakan yardımcılığının ilkinde Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü, Muhasebat Genel Müdürlüğü, Bütçe Genel Müdürlüğü; ikincisinde KİT Genel Müdürlüğü, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Varlık Fonu; üçüncüsünde Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Denetim Kurulu gibi birimler yer alacak.
Kalkınma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nın bazı birimleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm bölümü de bu bakanlığın birimleri haline getirilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışma bölümü yeni kurulacak Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanlığı ile sosyal güvenlik bölümü de yine yeni kurulacak olan Aile Gençlik ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birleştirilecek. Yetkililer, çalışmaların halen taslak aşamasında bulunduğunu ekledi.

Haberin Devamı