Gazete Vatan Logo

Londra’da herhangi bir söz vermedik

Piyasa, Şimşek-Çetinkaya ikilisinin Londra’da yaptığı görüşmelerde ‘Enflasyon yüksek çıkarsa Merkez Bankası ek sıkılaştırma yapacak’ ifadesini kullanarak bugünkü toplantıda Merkez’den 150 baz puana kadar ekstra faiz artırımı talep etti. Şimşek de “Londra’da hiçbir şey için söz vermedik” dedi

Londra’da herhangi bir söz vermedik

Merkez Bankası önce 75, ardından 300 baz puan faiz artırımı yaptı ancak piyasa daha fazlasını istiyor. Bugün Merkez Bankası olağan toplantısını yapmaya hazırlanırken piyasada faiz toto oynanıyor. 50 baz puan ile 150 baz puan arasında ilave sıkılaştırma yapılabileceğine dair tahminler havada uçuşuyor. Bu beklentiye girenler gerekçe olarak da Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Londra temaslarını gösteriyorlar. İkilinin Londra’da yatırımcı gruplarına ‘Şayet enflasyon yüksek çıkarsa Merkez ilave sıkılaştırma yapabilir’ sözünü verdiğini öne sürüyorlar.

Bu sözden kastın Mayıs ayı enflasyonu olduğunu iddia eden piyasa oyuncuları ‘Enflasyon tahminlerin ötesine taşındı. Yüzde 12.15 ile tüm beklentileri aştı. Bu demektir ki 7 Haziran’da Merkez ilave sıkılaştırma yapacak’ beklentisi yaratmaya ve piyasada tansiyonu yüksek tutmaya çalışıyorlar.

Şimşek ne dedi?

Piyasanın bir bölümü önce 75 ardından 300 baz puanlık artış yaparak faizi yüzde 16.50’ye getiren Merkez Bankası’nın şimdilik faiz artırımına gitmeyeceğini vurguluyor.Tüm bu tahminlerin cevabı bugün verilecek. Ancak öncesinde Mehmet Şimşek dün şunları söyledi: “Hiçbir söz verilmedi çok net, sadece gittik. ‘Bakın sizin endişeleriniz bu, bu endişelerinizi gidermeye yönelik para politikasında şu adımları atıyoruz. Maliye politikasında disiplini devam ettireceğiz. Bizim yapısal reform gündemimiz bu, şu reformları yaptık şu reformları yapacağız’ dedik. O toplantılara, aralarında Türk vatandaşı fon yöneticilerinin de bulunduğu 100’ün üzerinde yatırımcı katıldı. Dolayısıyla bugün burada söylemediğim bir takım sözler verdiysek mutlaka ortaya çıkardı. 100 kişiyle gizli, mahrem bilgi konuşulur mu? Konuşulmaz.” Şimşek’in bu sözleri her ne kadar CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerine yanıt olsa da bugünkü toplantı öncesi piyasayada mesaj olarak algılandı. Nitekim bu sözlerin ardından kurda hafif bir yükseliş olurken, piyasa yine de bugün Merkez Bankası’nın atacağı adımı beklemeye başladı.

Haberin Devamı