Gazete Vatan Logo

Lodos uçurdu!

İki gündür Marmara genelinde esen lodos çatıları uçurdu, ağaçları devirdi. Hava ve deniz ulaşımı aksadı, sahil yollarındaki dev dalgalar sürücülere zor anlar yaşattı...

Marmara bölgesinde etkili olan şiddetli lodos, başta Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Balıkesir olmak üzere birçok ilde hayatı felç etti. İstanbul’da dün sabah saatlerinde etkili olmaya başlayan ve zaman zaman hızı saatte 60 kilometreye kadar çıkan rüzgar nedeniyle saat 11:00’de yapılan açıklamaya göre tüm vapur seferleri iptal edildi. İDO’nun iç hat seferleri yapılamadı. Beşiktaş iskelesinde “Yoğun Hava Muhalefeti Nedeniyle Seferler İptal” yazısını görenler diğer ulaşım araçlarına yöneldi.
Türk Hava Yolları da fırtına nedeniyle 229 seferinin yapılamadığını açıkladı. İptallerle ilgili yapılan açıklamada, “Meteorolojik raporlar ışığında, beklenen olumsuz hava durumunun Türk Hava Yolları’nın uçuşlarını aksatma olasılığına karşın gerekli tedbirler alınmaktadır” denildi.
Dalgalar yola taştı
Üsküdar’da hafta sonunu sahilde geçirmek isteyen vatandaşlar, metrelerce yükseklikteki dalgalarla karşılaştı. Yola taşan dev dalgalar sürücülere zor anlar yaşattı. Bazı vatandaşlar dalgaları fotoğraflamaya çalışırken, bazıları koşarak dalgalardan kaçtı. Kız Kulesi’nde çalışan görevlilerin de dalgaların arasında malzemelerini kurtarmaya çalıştıkları görüldü.
Sabah saatlerinden itibaren İstanbul genelinde etkili olan lodos nedeniyle, Barbaros Bulvarı Beşiktaş istikametinde yol kenarında bulunan ağaç devrildi. Devrilen ağaç yolu trafiğe kapattı; şans eseri yaralanan olmadı. Ağacın devrildiği bölgeye gelen polis ekipleri, trafiğin Levent istikametinde olan şeritten çift yönlü akmasını sağladı. Bölgeye gelen belediye ekipleri de elektrikli testerelerle devrilen ağacı parçalara ayırdı. Ekiplerin yaklaşık yarım saat süren çalışmalarının ardından kesilerek parçalara ayrılan ağaç yoldan kaldırıldı.
Selfie dalgası!
Cankurtaran ve Üsküdar sahillerinde dalgalar boyu aştı. Sahile gelen bazı vatandaşlar ve turistler cep telefonu ve fotoğraf makineleriyle bu anı görüntüledi. Bazı vatandaşlar sahilde poz verdiği sırada dalgalarla ıslandı.
Minarenin külahı çıktı
Gökçeada’nın İnönü Caddesi’nde bulunan bazı işyerlerinin önündeki masa, sandalye ve buzdolapları fırtına nedeniyle yere devrildi. Aynı bölgedeki Fatih Camii minaresinin polyester malzemeden yapılmış alem ve külah bölümü ise uçtu. Kubbelerin üzerine uçan külah herhangi bir tehlike yaratmadı.
Karlar eriyip sel olabilir
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kar yüksekliğinin kayak merkezleri olan Bursa Uludağ’da 185, Kocaeli Kartepe’de 177, Bolu Kartalkaya’da 168, Isparta Davraz’da 135, Çankırı Ilgaz’da 90, Manisa Spil dağında 25 santimetre olduğunu belirtti. Kuvvetli lodos fırtınasıyla birlikte hava sıcaklıklarında artış ve yağış beklendiği açıklandı. Yetkililer sıcaklığa bağlı kar erimelerinin neden olabileceği ani sel ve taşkın riskine dikkat çekerek uyarıda bulundu.
15 çatı uçtu ağaçlar yıkıldı
Bursa’da akşam etkili olan lodosun hızı, sabah saatlerinde 60 kilometreye kadar çıktı. Özellikle Merkez Yıldırım ve Osmangazi İlçeleri’nde çok sayıda ağacı kırılıp sökülmesine neden olan lodos, sinyalizasyon lambalarını devirdi, çöp konteynerlarını yıktı. Kent merkezinde 15 ev ve iş yerinin çatısı uçtu. Sabah saatlerinde kent meydanında bir iş yerinin uçan, demirden yapılan çatısı, kent içi ulaşımın yükünü çeken ’İpekböceği’ adı verilen tramvay sisteminin elektrik tellerine düşünce seferler yapılamadı.
Teleferikler durdu
Şiddetli lodos, Bursa’da İstanbul ile karşılıklı olarak yapılan deniz otobüsü ve feribot seferlerini de iptal ettirdi. Fırtına nedeniyle teleferik işletmesi dünden itibaren sömestr tatili nedeniyle hareketlilik görülen Uludağ’a yolcu taşıyamadı. Teleferik seferleri, pazartesi gününe kadar seferlerin iptal edildiği belirtildi. Meteoroloji yetkilileri, saatteki hızı 70 kilometreye kadar çıkması beklenen şiddetli rüzgarın pazartesi günü yağmurun yağması ile etkisini kaybedeceğini söyledi.
Çok sayıda yaralı var
Fırtına sırasında, aralarında yıkılan çatının çevreye zarar vermemesi için çalışma yapan itfaiye görevlisi Ufuk Güneş, yolda yürürken kafasına çatıdan kopan tahtalar düşen Osmangazi Belediyesi Temizlik Görevlisi Yusuf Gigin’in ile Orhangazi’de, üzerine ahşap çatı devrilen sürücü ve başına tuğla düşen mermer ustasının da bulunduğu 6 kişi yaralandı. 2 kişinin durumunun ağır olduğu açıklandı. Çatı uçması, ağaç devrilmesi, direklerin yıkılması ihbarlarıyla, 155 polis imdat, itfaiye ve Büyükşehir Belediyesi’nin telefonları kilitlendi.

Haberin Devamı