Gazete Vatan Logo

Liseye geçiş sil baştan değişiyor

Tek sınav dönemi tarihe karışıyor. Yeni gelecek sistemde 6, 7, ve 8. sınıflarda yapılacak Seviye Belirleme Sınavı önem kazanıyor

Liseye geçiş sisteminin sil baştan değiştirilmesini öngören yeni modele göre, “tek sınav” dönemi tarihe karışacak. Gelecek öğretim yılı 6. sınıflardan başlamak üzere 6, 7 ve 8. sınıfta “Seviye Belirleme Sınavı” (SBS) yapılacak. Bu yıl dahil iki kez uygulanacak OKS, 2009’da tamamen kaldırılacak.SBS’ler, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından merkezi sistemle gerçekleştirilecek. Öğretim yılı sonlarında yapılacak sınavın uygulama yöntemi tıpkı OKS gibi olacak. Buna göre, hiçbir öğrenci kendi okulunda sınava giremeyecek.

Üç kriterli puan
Her öğrenci için ayrıca “ilköğretim başarı puanı” (İÖBP) hesaplanacak. Lise türlerine yerleşme, ilköğretim başarı puanının da esas alınacağı üç kriterli puanla olacak. Buna göre, bir öğrencinin yerleşme puanı olan SBS puanı, İÖBP ve rehberlik puanının belli yüzdelerde katılmasıyla hesaplanacak.

Türkçeye ek katsayı
Bu arada, lise türlerinin tümüne yönelmede Türkçe ve Yabancı Dil dersleri önemli olacak. İÖBP hesaplamasının yanısıra SBS’lerde de bu iki derse ağırlık verilecek. Türkçe ve Yabancı Dil dersinin katkısı ek katsayılarla sağlanacak.

Puana göre yerleşme
Halen sınavla öğrenci alan, “Anadolu” ibareli tüm genel ve mesleki liseler ile düz genel ve mesleki liselere kayıt, yerleşme puanına göre yapılacak. Uygulamaya yönelik ayrıntılar, daha sonra tespit edilecek.

Fen liselerine ders barajı
Başta fen liseleri gelmek üzere Anadolu öğretmen liseleri ve sosyal bilimler liselerine girişte “ders barajları” uygulanacak. Buna göre, örneğin fen derslerinde konulacak barajı aşanlar fen liselerine başvurabilecekler. Kayıt sıralaması buna göre yapılacak.

Haberin Devamı