Gazete Vatan Logo

Liseliler Bakan Çelik'ten af istiyor

İzmir'de, 2006/2007 öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala, bazı derslerden başarısız olan öğrencilerin nerede okuyacağı netlik kazanmadı, gençler de velileri de perişan oldu

Liselerin 4 yıla çıkarılmasıyla hazırlık okuyup, geçen yıl lise bir okuyan ancak bazı derslerden başarısız olan öğrenciler, `eski lise- 1 yeni lise 1' karmaşasının ortasında kaldı. Veliler, çocuklarını mağduriyetini ancak bir üst sınıfa borçlu geçmelerini sağlayacak `af' olduğunu belirtirken, öğrenciler Cansu Evrin ile Burak Güner, "Okumak istiyoruz. Milli Eğitim Bakanımız Hüseyin Çelik'in de sesimizi duymasını istiyoruz" dedi.

2005/2006 öğretim yılıyla birlikte genel, mesleki ve teknik liselerde öğrenim süresi 4 yıla çıkarıldı. Ancak uygulama yeni sorunlar ve mağduriyetler yarattı. Bakanlık bu mağduriyetleri gidermek için öğrencilere yeni haklar tanıdı. Nitekim hazırlıkta ya da liselerin birinci sınıfında bazı derslerden başarısız olan öğrenciler için okul açıldıktan sonra af çıkarıldı, ders sayısına bakılmaksızın ikinci sınıfa borçlu geçmeleri sağlandı. Bu uygulamayla da 4 yıllık sistemin yeni öğrencilerle başlaması amaçlandı. Ancak sorunlar geçen yılla sınırlı kalmadı. Hazırlık sınıfını geçip 2005/2006'da lise biri okuyan pekçok öğrenci bazı dersleri başarısız oldu. Af beklentisiyle 3 dersten ortalama yükseltme sınavlarına girdi ancak bir üst sınıfa geçecek başarıyı sağlayamadı. Sorun da burada patlak verdi. Af beklentisindeki çocuklarının, sınıf tekrarına kaldığını ve kalan tüm öğrencilerin bir sınıfta toplandığını öğrenen Özel Avni Akyol Lisesi velileri isyan etti. Bazı velilerin çocuklarını özel okuldan alıp devlet okuluna vermek istediğini, ancak hiç bir lisenin `eski lise 1' olan bu çocukları almadığını ve sınıfları bulunmadığını belirterek reddettiğini belirten bir grup Avni Akyol Lisesi velisi, şöyle dert yandı:

"Çıkmaz sokaktayız. Çünkü yeni bir sistemin geçiş döneminde çocuklarımız harcanacak. Çocuklarımıza 3 derse kadar ortalama yükseltme sınavına girebileceği söylendi. Bu sınavlara girerlerken başarılı olmalarının istendiğini düşünüp başarısız oldukları diğer derslerden bir üst sınıfa geçme hakkı verecekleri umudu taşıyorlardı. Çünkü bir yıl önce lise bir öğrencilerine ders sayısına bakılmaksızın bu hak verilmişti. Çocuklarımızın bu beklentide olmaları doğaldı ama şu ana kadar böyle bir hak verilmedi. Okulumuz 130 cıvarındaki lise bir öğrencilinden sınıf tekrarına kalan 35'e yakın öğrenciyi `eski lise 1' olarak bir sınıfta topladı. Yani tüm başarısız çocuklar toplama kampı gibi bir araya getirildi. Bu sınıftan başarı beklenebilir mi? `Beğenmeyen 4 yıllık sisteme geçer' diyorlar. Çocuklarımız tıp fakültesi gibi liseyi 6 yılda bitirecek, bunu kabul etmek mümkün değil. Çocuklarını devlet okuluna vermek isteyen veliler oldu ama ne özel ne devlet çocuklarını kabul edecek okul bulabildi. Çünkü herkes anlaşmış gibi eski lise 1 istemiyor. Devlet okullarındaki öğrencilere böyle bir sorun yaratılmaması için tölerans tanındı, bir üst sınıfa geçtiler. Milli eğitim yetkilileri, şu an bu pozisyondaki öğrencilerin sayılarının bilinmediğini, okullar açılınca ne olup bittiğinin görülüp ona göre bazı okullarda sınıf açılacağını söylüyorlar. Beğenmeyenlerin çocuklarını açık liseye gönderebileceklerini belirtiyorlar. Yani birkaç dersten başarısız olmuş öğrenciler, sanki hep başarısız olacakları düşünülerek toplama kampı muamelesi görecek, başarılı olmaları da engellenecek. Üstelik bu sistem değişikliği yüzünden önümüzdeki yıllarda da hep sorunlarla karşı karşıya kalacaklar. Biz Bakan Çelik'den bu geçişin gençleri mağdur etmemesi için bir üst sınıfa borçlu geçmelerini sağlamak istiyoruz. Zaten şu dönemde yaşadıklarından iyice ders aldılar."

Öte yandan Özel Avni Akyol Lisesi birinci sınıfında 6 dersten başarısız olan Cansu Evcin ve 4 dersten başarısız olan Burak Güner, not yükseltme sınavlarında bazı derslerden başarılı olmalarına karşın bunun bir üst sınıfa geçmelerine yeterli olmadığını söyledi. Sınıf tekrarına kalmaları halinde kendilerin 2 yaş küçüklerle okumak zorunda kalacaklarını belirten Evcin ile Güner, "Tek suçumuz hazırlık okumuş olmak. Eğer hazırlık okumayıp geçen yıl lise birde aynı başarısızlığı yaşamış olsaydık zayıfımız kaç ders olursa olsun bir üst sınıfa borçlu geçmiş olacaktık. Mağdur olmak istemiyoruz. Geçen yıl lise birinci sınıflara tanınan hakkın bizlere de tanınmasını istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı