Gazete Vatan Logo

Lisede derslerin sayısı yarı yarıya azalacak

Bakan Selçuk, liselerde 16 dersin olmasına ilişkin, “Belki yarıya yakın azalacak. Yoksa çocuklarımızı telef ediyoruz. Bir çocuğun her şeyden anlaması mümkün değil, gereksiz bilgi yığını var” dedi

Lisede derslerin sayısı yarı yarıya azalacak

2013 Eğitim Vizyonu Belgesi’nin açıklanmasıyla eğitim sistemindeki yenilikler tartışılırken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, nasıl değişiklikler yaşanacağına ilişkin Anadolu Ajansı Editör Masası’nda soruları yanıtladı, bilgiler verdi.

Asıl meselinin sistemin tasarlanması olduğunun altını çizen Selçuk, “Türkiye’de çocukların zekasıyla ilgili bir sorun mu var? Hayır. Mesele, çocuğu ölçmek değil, biz eğitim fakültesinde ölçüyor muyuz, profesörü ölçüyor muyuz, ana babayı ölçüyor muyuz? Hiç kimseyi ölçmüyoruz. Niye sadece gücümüz çocuğa yetiyor?” diye konuştu.

Ortak dersi alsın

Bakan Selçuk, Anglosakson ülkelerde ya da Uzakdoğu ülkelerinin birçoğunda lisede en fazla 7 ders olduğunu belirterek, Türkiye’de ise 15-16 ders bulunduğuna değindi. Bunun, bir çocuğun kısa sürede bu kadar çok dersi anlamayacağı, yüzeysel olarak derslerden geçmek için uğraşacağı bir dönem olduğunu aktaran Selçuk, çocuğun ilgisi ve yeteneği doğrultusunda nereye yatkınsa onun eğitimini alması gerektiğini vurguladı. Selçuk, “Sağlık bilimleriyle ilgili bir şey okumak istiyorsa bu çocuk mühendislik, iktisadi, beşeri bilimler, sanat, hepsinin altlığı olan dersleri almak zorunda kalmasın. Temel ortak dersi alsın” dedi.

Haberin Devamı

Telef ediyoruz

Üniversiteye giriş sınavının birinci ayağında 9. sınıftan çok fazla soru çıktığını da belirten Selçuk, “Aradan 3-4 sene geçmiş, 4 sene önceki konuyu çocuğa soruyoruz. Niye bunu 12. sınıfta yapmıyoruz da 9. sınıfta yapıyoruz? 9. sınıf çocuğun yetişmesi, 10. sınıf hazırlanması için bir araç olmalı” dedi. Bakan Selçuk, 12. sınıfların programının değişeceğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, liselerde 16 dersin olmasına ilişkin, “16 ders meselesi azalacak, belki yarıya yakın azalacak. Yoksa çocuklarımızı telef ediyoruz. Bir çocuğun her şeyden anlaması mümkün değil, gereksiz bilgi yığını var” dedi.

YKS’ye eleştiri
Selçuk, “Biz çocukların belleğiyle uğraşmıyoruz, bizim bellek yarışmamız yok. Kim bir dakikada çözerse o başarılı, iki dakikada çözene başarısız diyen bir sistemimiz var. Üniversite sınavı ortaöğretimdeki konuları sormaz, üniversitede gerekli olabilecek bilgileri yoklayan bir sınavdır. Üniversite sınavı bir olgunluk sınavı değildir ki ortaöğretimin derslerini sorayım. Üniversite sınavı, üniversitenin ihtiyacını karşılayan sınavdır. Bunun orta vadede oraya doğru evrilmesi gerekiyor” dedi.
5 yaşında başlanmaz!
“Bir eğitim bilimci olarak çok rahatlıkla söyleyebilirim, 5 yaşında ilkokula başlanmaz. Bizim bunu yeniden tanzim etmemiz gerek. Burada önümüzdeki yıl bir düzenleme yapılacak” diyen Bakan Selçuk, anaokulunun zorunlu eğitim kapsamına alınmasıyla ilgili ise şunları söyledi: “Bu, üçüncü yılda başlayabilecek bir proje. Bunu hemen başlatamayız, böyle bir altyapımız yok.”
İlkokulda ders çeşidi azalacak
Eğitim vizyonunda ders saatlerinin, ders çeşitlerinin azaltılması ve teneffüs sürelerinin uzatılmasına yönelik başlıkların da yer aldığının belirtilmesi üzerine Selçuk, şunları söyledi: ‘Vizyon belgesine göre, teneffüsler aslında bizim en önemli derslerimiz. Çünkü çocuklar teneffüslerde çok şey öğreniyor, paylaşıyor, sosyalleşiyor, problem çözmeyi öğreniyorlar. Bu anlamda, ders saatlerinde çok büyük bir azalma olmaz ama ders çeşidinde azalma olur, ilkokul için söylüyorum.’ Selçuk, Tasarım-Beceri Atölyeleri’nin bu konuda kilit kavram olacağını söyledi.

Haberin Devamı