Gazete Vatan Logo

Linden: Reformlar sürdürülmeli

Türkiye'de bulunan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Rene Van Der Linden ve beraberindeki heyet, Kapadokya bölgesindeki tarihi ve turistik merkezleri gezdi

Linden, "Türkiye'de son dönemde çok büyük ilerlemeler kaydedildi. Daha yapılması gereken şeyler var. Reform sürecinin devam ettirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

AKPM Başkanı Rene Van Der Linden, Gemma Linden ve beraberindeki heyetin Kapadokya'daki gezisinde, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Delegasyonu Başkanı Murat Mercan, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış da katıldı. Konuk heyet gezisine Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Uçhisar Beldesi'ndeki M.Ö. 3000'li yıllarda yapılan Uçhisar Kalesi'nden başladı. Yerden 179 metreye ulaşan yüksekliği ile "ilk çağın gökdeleni' olarak da isimlendirilen Uçhisar Kalesi'ni eşi Gemma ile birlikte gezen Linden, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Linden, Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda ortaya konulan çalışmaların oldukça umut verici olduğunu söyledi. Linden, "Bir durumu bir gecede değiştirmek mümkün değil. Türkiye'de son dönemde çok büyük ilerlemeler kaydedildi. Bir takım yapılması gereken şeyler daha var. Öncelikli olarak reform sürecinin devam ettirilmesi gerekiyor. Önemli olan bu ilerleme ve reformların sürdürülerek sonuca varılması" dedi.

Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği konusunda şu anda bir tarih vermenin oldukça zor olduğunun altını çizen Linden, "İlerlemenin ne hızla gelişeceği ve ülke içerisindeki gelişmelere bağlı. Özellikle ekonomik büyüme hızlanırsa ve bu alandaki gelişmeler daha hızla yürürse bu süre kısalır doğal olarak. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği, sürdürülen çalışmalarda kat edilecek mesafeye bağlı. Bu alanda ne denli bir çalışma ortaya konulabilirse Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği süreci kısalır" dedi.

OLAYLARDA DİN FAKTÖRÜ ETKİLİ DEĞİL
Fransa'da başlayan ve daha sonra Belçika ve Almanya'da da sıçrayan olaylara da değinen Linden, "Din faktörünün etkili olduğuna inanmıyorum. Sorunun kaynağı varoş ve banliyö gibi fakir mahallelerdeki sosyal eğitim ve istihdam konularında yaşanan sorunlardan kaynaklanıyor. Sorunların ana kaynağı bence bunlardır" diye konuştu.

Türkiye'ye ilk kez geldiğini söyleyen Linden, Kapadokya bölgesindeki eşsiz güzellikler karşısında adeta büyülendiğini söyledi.

Bu arada gezide eşini yalnız bırakmayan Gemma Linden, Uçhisar Beldesi'nde antikacı Mehmet Yoğuran'ın mağazasından tek kullanımlık fotoğraf makinesı satın aldı. Gemma Linden, bu alışveriş sonrasında 27 dolar ödedi. AKPM Başkanı Rene Van Der Linden ve beraberindekiler, Kapadokya bölgesinin önemli turizm merkezlerinden olan Derinkuyu yer altı kenti, Göreme Açık Hava Müzesi'ndeki kaya kiliseleri ve Zelve-Paşabağın'daki tarihi yerleri de gezip Nevşehir'den ayrılacak.

Haberin Devamı