Gazete Vatan Logo

Limak halka açılıyor

Limak özelleştirmelere tam teçhizatlı katılmak için halka arza gidiyor

Otoyol, köprü, yeni havaalanı, yeni liman, tren garı ve elektrik üretim ihalelerinde iyi alıcı olmak isteyen Limak Yatırım, özelleştirmelerde yarışma koltuğuna daha sağlam oturmak amacıyla şirketin yüzde 35’ine kadar hissesini halka arz edecek. Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Bugüne kadar hep büyüyen alanlarda olduk. Özelleştirmelerde önemli rol alacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bu yıl Limak Yatırım’ı halka arz etmeye karar verdiklerini belirterek, “Bu noktadaki tüm çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Mart ayının ilk haftasında Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurumuzu gerçekleştireceğiz” dedi. Limak Yatırım’ın yüzde 35’e kadar hissesinin halka arz edileceği, halka arzın sermaye artırımı yoluyla yapılacağı ortak satışının sınırlı tutulacağı belirtildi. Limak Yatırım, halka arz için Bank of America, Merrill Lynch, Unicredito, Yapı Kredi Menkul Değerler ve İş Yatırım’a yetki verdi.

20 bin çalışan

Nihat Özdemir, Çırağan’da bir grup gazeteciyle düzenlediği sohbet toplantısında, 35 yıl önce bir inşaat şirketi olarak iş hayatına başladığı Limak’ın, kazandığını yatırıma dönüştürme prensibiyle bugün inşaat, çimento, turizm, enerji, alt yapı projeleri, havacılık ve gıda alanında faaliyet gösteren, yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlayan bir şirketler topluluğu haline geldiğini anlattı.

Özdemir, halka arz ile Limak Yatırım’ın orta ve uzun vadeli hedeflerini destekleyecek kaynak sağlamanın yanı sıra şirketin kurumsal ve marka değerini artırmayı hedeflediklerini vurguladı. Özdemir, halka arzdan elde edecekleri gelirin önemli bir kısmını yine yatırım odaklı değerlendireceklerini söyledi.

2 milyar dolar ciro

Özdemir, halka arzın Limak Yatırım nezdinde gruba yeni yatırım imkanları, stratejik ve finansal ortaklıklar gibi yeni pencereler açacağını düşündüklerini bildirdi. Özdemir, 2011-2015 yılında büyümek için hedefledikleri, havacılık, enerji, limancılık, otoyol, tren garı, özelleştirmeleri ve köprü yapımında seçimden sonra önemli bir yatırım ve özelleştirme hamlesi olacağını belirterek, bu yatırımlarda yerlerini almaya çalışacaklarını ve özelleştirme masasında yerlerini Limak Yatırım çatısı altında alacaklarını söyledi. Özdemir devletin 16 bin MW’lık elektrik üretim tesisini özelleştireceğine ve buna da Hamitabat ile başlayacağına vurgu yaparak, “Özellikle elektrik üretim alanında iyi müşteri olacağımızı sanıyorum” diye konuştu. Özdemir 2010 yılı cirolarının 2 milyar doları aştığını da sözlerine ekledi.

Elektrik dağıtım da üretim de limanlar da Yatırım’ın içinde

Limak Holding turizm, gıda, çimento, enerji, ulaştırma ve inşaat alanlarında faaliyet gösteriyor. Halka arz edilecek Limak Yatırım’da turizm, gıda ve çimento dışındaki şirketler yer alacak. Portföyde 9’u Türkiye’de, 4’ü Gürcistan’da olmak üzere 13 hidroelektrik santrali, Sabiha Gökçen ve Kosova Priştina olmak üzere 2 havalimanı, İskenderun Limanı, 3 milyon 250 bin abone ve 2,2 milyar lira ciroya ulaşan Uludağ Elektrik Dağıtım ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım olmak üzere iki elektrik dağıtım şirketi yer alıyor.

Nihat Özdemir, Kosova Priştina Havalimanı ve İskenderun Limanı’nın devir sürecinin devam ettiğini, Kosova’da yeni hükümeti, İskenderun’da ise Danıştay kararını beklediklerin söyledi. Özdemir “İskenderun Limanı’na ilişkin projelerimiz var, orayı Mersin Limanı’ndan büyük hale getireceğiz. Limancılıkta daha da büyümemiz lazım, bugünden sonra gelişmeler olur.” dedi.

Tren garlarının özelleştirilmesi ihalesine de gireceklerini, ayrıca belirten Özdemir, bir sektörde derinleşmeden, diğer sektörlere yayılmanın çok sağlıklı bir büyüme şekli olmadığını, piyasada oluşan fırsatları hedefleri doğrultusunda değerlendirdiklerini söyledi.

Şirketi 1976’da Gazi’de asistan odasında kurdular

Limak Holding’in iki ortağı Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız Gazi Üniversitesi Makine Yüksek Mühendisliği’nden arkadaş. İkisi de okulda asistan olarak görev yaparken 1976’da proje şirketi olarak Limak’ı kurdu.

Limak Yatırım’ın halka arz öncesi tanıtım toplantısına (soldan sağa) Limak Yatırım CEO’su Murat Dedeoğlu, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Bacaksız, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Bacaksız, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir ve Limak Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Batuhan Özdemir katıldı.

Dikkatliyiz, dengeliyiz büyüyen sektörlerdeyiz

Dikkatli ve dengeli büyümeye çalıştıklarını, projelerin geri ödeme sürelerini 7-8 yıla indirdiklerini anlatan Özdemir, çimentoda ise geri ödeme süresinin 4-5 yıl olduğunu söyledi.

Özdemir, Şanlıurfa’daki 100 milyon dolarlık çimento fabrikasının kapasitesini özkaynakla yüzde 120 artırmaya karar verdiklerini belirterek, 1 Nisandan itibaren fabrikanın tam kapasite çalışacağını bildirdi.

Her zaman büyüyen sektörlere el attıklarını dile getiren Özdemir, çimento sektörüne girdiklerinde Türkiye’nin üretim kapasitesi 35 milyon tonken, şimdi 60 milyon tona çıktığını bildirdi. Enerji ve altyapı yatırımlarının Limak Yatırım’ın odağını koruyacağı alanların başında geldiğini ifade eden Özdemir, Limak Yatırım’ın 2015 yılında mevcut bulunduğu sektörlerde hem Türkiye’de hem de yurt dışında derinleşmiş olmayı hedeflediğini, Türkiye merkezli global ve saygın bir yatırım şirketi olmayı amaçladıklarını kaydetti.

Özdemir, Limak Yatırım’ın 2011-2015 kısa dönemde Türkiye ve yurt dışında üstlenmek istediği proje ve ihalelerin bile belirlendiğini ifade ederek, “Bu hedeflerimizi belirlerken dikkat ettiğimiz en önemli iki nokta ise makroekonomik büyüme potansiyeli ve demografik yapı” dedi.

Haberin Devamı