Gazete Vatan Logo

Lider: THY

THY, ünlü 35 havayolu şirketini geride bırakarak ‘finansal sağlığı’ en iyi şirket seçildi

THY Genel Müdürü Temel Kotil, 80 puanla liderliği elde ettiklerini açıkladı

Türk Hava Yolları (THY) dünyaca ünlü 35 havayolu şirketini geride bırakarak ‘finansal sağlık sıralaması’nda birinci sıraya oturdu. Havacılık sektörünün en önemli yayın organlarından Aviation Wekk dergisinde yer alan ve havayolu şirketlerinin çeşitli alanlarda performanslarının değerlendirildiği sıralamada THY, 2009 yılında 80 puanla finansal sağlığı en iyi durumda olan havayolu şirketi seçildi.

THY Genel Müdürü Temel Kotil, 2010’un ilk çeyreğinde net 79 milyon TL kâr açıklayan THY için bunun çok iyi bir gelişme olduğunu belirterek, Aviation Week’in analiz ettiği 35 havayolu şirketini ve bu kategoride yer alan birçok ünlü havayolu şirketini geride bıraktıklarını açıkladı. Kotil, THY’nin 2009 verileriyle Avrupa’nın dördüncü büyük havayolu şirketi olduğunu, aylık bazda ise Nisan 2010 tarihinden bu yana da üçüncü sırada bulunduğunun altını çizerek, THY’nin Skytrax tarafından Güney Avrupa’nın en iyi havayolu seçildiğini hatırlattı.

Temel Kotil, THY’nin ikram hizmetlerini karşılayan Turkish Do&Co İkram Hizmetleri’nin ev sahipliğinde, 20’nin üzerinde yatırımcı şirketinden finansal analistin katıldığı toplantıda şirketin büyüme stratejisine ve vizyonuna ilişkin bilgi verdi.

‘Business’a odaklandık

2002 yılından bu yana transit uçuşlara, 2006 yılında bu yana da business class yolcularına odaklandıklarını belirten Kotil, Türkiye’nin dünyanın diğer bölgeleriyle artan ve iyileşen ilişkilerinin yanı sıra vizelerin kaldırılmasıyla birlikte turizm sektöründeki gelişmelerin de kendilerini olumlu etkilediğini söyledi. Geçen yıl Atatürk Havalimanı’nda yolcu sayısında yüzde 5.3 artış olurken THY’nin buradaki yolcu sayısının yüzde 10.1 arttığına, diğer havayollarının toplam yolcu sayısında ise yüzde 4.3 düşüş yaşandığına dikkat çeken Kotil, “Eğer THY’nin bu performansı olmasaydı Atatürk Havalimanı’ndaki yolcu sayısındaki büyüme de bu oranlara çıkamazdı” dedi.
Türkiye’nin yolcu ağırlık merkezi olarak çok iyi bir yerde bulunduğunun altını çizen Kotil, dünyadaki toplam transit uçuşların yüzde 66’sının Avrupa-Asya koridorundan geçtiğini, THY’nin de bu pazarın peşinde olduğunu söyledi. Kotil, şöyle devam etti: “Şu anda transit yolcular, toplam dış hat yolcularımızın 3’te 1’ini oluşturuyor. Noktadan noktaya taşıdığımız 10 milyon yolcuya karşılık, 6 milyon transit yolcumuz var. Amacımız bu oranı 3’te 2’ye çıkarmak. Bu durumda transit yolcu sayımız 20 milyona, toplam dış hat yolcu sayımız 30 milyona ulaşacak ve iki kat büyümüş olacağız.”

2.7 MİLYAR $’LIK UÇAK SİPARİŞİ VAR

KOTİL, THY’nin 2009-2023 arasını kapsayan filo projeksiyon planına göre 105 yeni uçak alınacağını, kesin siparişlerin değerinin 1.66 milyar dolar olduğunu, opsiyonlarla birlikte bu rakamın 2.7 milyar dolar olacağını kaydetti.

Haberin Devamı