Gazete Vatan Logo

Libya Türk gemisini topa tuttu!

Libya Türk gemisini topa tuttu!

Tuna Holding’e ait “Tuna-1” isimli kuru yük gemisi Libya’daki Tobruk Limanı’na giderken karadan topçu atışına maruz kaldı, ardından da iki ayrı hava saldırısı yapıldı. 3’üncü kaptan İlker Büyükdere hayatını kaybetti, yaralılar var...

Dışişleri Bakanlığı, önceki gün akşam saatlerinde bir Türk şirketine ait Cook Islands bayraklı, “Tuna-1” isimli kuru yük gemisinin Tobruk’un yaklaşık 13 mil açığında, uluslararası sularda karadan topçu atışına maruz kaldığını açıkladı. Açıklamada, saldırı üzerine bölgeden uzaklaşmaya çalışan gemiye aralıklarla iki ayrı hava saldırısı düzenlendiği, saldırılarda geminin Türk vatandaşı olan 3. kaptanının hayatını kaybettiği ifade edildi. Mürettebattan da yaralananlar olduğu ve gemide maddi hasar meydana geldiği kaydedildi. Bakanlık saldırı üzerine sert bir açıklama yaptı. Geminin İspanya’dan aldığı alçıpan yükünü teslim etmek üzere Tobruk Limangiderken saldırıya uğradığının belirtildiği açıklamada şöyle denildi:
‘Alçakça bir saldırı, lanetliyoruz’
“Uluslararası sularda sivil bir gemiye karşı gerçekleştirilen bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıyı gerçekleştirenleri lanetliyoruz. Uluslararası hukuktan kaynaklanan tazminat dahil her türlü hakkımız mahfuzdur. Bu saldırı, Libya hava ve deniz limanları başta olmak üzere sivil altyapıyı bombalayan, BM gözetimindeki resmi heyetlerin seyahatlerini engellemek için havalimanlarına saldıran, sivil uçakları tehdit eden ve sivil gemilere saldıran kişilerin uluslararası hukuk ihlallerinin yeni bir örneğidir.”
6’sı Türk 15 mürettebat vardı
Dışişleri yetkililerinden alınan bilgilere göre, Üçüncü kaptan 38 yaşındaki İlker Büyükdere’nin hayatını kaybettiği gemide 15 personelin çalıştığı ve 6’sının Türk olduğu belirtildi. Kalan mürettebatın da Gürcü ve Azeri olduğu öğrenildi.
General Hefter Trablus’a başarısız darbe girişiminde de bulundu.
Emir ondan
Kaddafi’nin devrilmesinin ardından Libya’da iki başlı yönetim oluşmuş, Ankara İslamcı Trablus yönetimini, dünya kamuoyu ise Tobruk’taki yönetimi tanımıştı. General Hefter ve Başkan El Sani’nin liderlik ettiği Tobruk yönetimi muhaliflere desteği nedeniyle Türkiye’yi ‘düşman’ ilan etmişti.
Türkiye’ye geliyor
VATAN’ın edindiği bilgilere göre de, İstanbul’da yer alan Tuna Holding’e ait olan “Tuna 1” isimli geminin Libya açıklarından Türkiye’ye doğru yola çıktığı ve bugün Fethiye Limanı’na yanaşacağı öğrenildi. Marrine Traffic Gemisi’nin kayıtlarına Malta açıklarından Bodruma doğru yol aldığı görüldü.
Libya: Uyardık öyle vurduk Kaptan: Uyarı yapılmadı
Tobruk Hükümeti ise olayın ardından açıklama yaparak, geminin Derna limanına yaklaşırken uyarıldığı kaydedildi. Hükümete bağlı ordunun sözcüsü Muhammed Hejazi, “Gemi, Derna kıyılarından 10 mil açıkta top ateşine tutuldu. Derna limanına yaklaşırken uyardık. Bir mürettebat hayatını kaybetti, bir de yaralı var” şeklinde konuştu. Askeri bir kaynak ise yangın çıktığını ve geminin Tobruk limanına çekildiğini söyledi. Denizhaber.com internet sitesine konuşan Gemi Kaptanı Ünal Bilici, herhangi bir uyarı yapılmaksızın karadan ağır silah saldırısına uğradıklarını söyledi. Bilici, o anları şöyle anlattı:
Havadan da saldırdılar
“Saldırı üzerine gemi acil durum sinyali göndererek karadan daha da uzaklaştı. Acil durum sinyaline Yunanistan, Malta ve Fransa’dan cevap geldi. Yaklaşık 10 dakika sonra ise gemiye hava saldırısı düzenlendi, geminin 3. kaptanı hayatını kaybetti. Gemi, ikinci saldırının yapıldığı yerden 7 mil daha uzaklaştığında üçüncü hava saldırısına maruz kaldı. Saldırılarda, makine dairesi ve mürettebatın acil durumlarda sığındığı yer hedef alındı.“
Çift başlı yönetim
Libya’da 2011’de muhalif aşiretlerin Muammer Kaddafi rejimini devirmesinden bu yana ülke genelinde kontrolü ele alabilen bir iktidar kurulamadı. Bir tarafta uluslararası camianın büyük bölümünün tanıdığı Tobruk’taki yönetim, diğer tarafta ise Ankara’nın tanıdığı Trablus’taki hükümet bulunuyor. Tobruk hükümeti, geçen yıl ‘Libya Şafağı’ (Fecr-i Libya) adı altında birleşen ve aralarında Müslüman Kardeşler’in de bulunduğu İslamcı grupların Trablus’u ele geçirmesinin ardından ülkenin doğusuna çekilmek zorunda kalmıştı.
‘Silah yardımı’ iddidası
Başbakan Abdullah el Sani’nin liderliğindeki Tobruk hükümeti, Şubat ayında tüm Türk şirketlerini uzaklaştırma kararı almıştı. Sani karara gerekçe olarak, Ankara’nın Trablus yönetimine silah yardımı yaptığı iddiasını ortaya atmıştı.
IŞİD de faaliyette
Tobruk yönetimine bağlı güçler halen ülkenin doğusunda Tobruk, Beyda ve Ecdebiye kentleriyle batıda Zintan ve Zaviye şehirlerini elinde bulunduruyor.Libya’da son dönemde etkinliğini artıran bir başka grup da, IŞİD. Örgüte bağlılık yemini eden radikal dinci Ensar el Şeria’ya bağlı militanlar, ülkenin kuzey kıyılarındaki bazı bölgelerde kontrolü ellerinde tutuyor.

Haberin Devamı