Gazete Vatan Logo

Libya operasyonunda komuta merkesi İzmir!

Libya’ya yönelik hava operasyonu resmen NATO komutasına alındı. NATO, harekatın İzmir’deki Çiğli Üssü’nden yönetileceğini, başında da bir Türk generalin olabileceğini açıkladı. Operasyona onlarca savaş uçağı, 5-10 AWACS ile 10-15 yakıt ikmal uçağı katılacak.

NATO’da 5 gün süren uzun tartışmalar sonucunda diğer üye ülkeleri de arkasına alan Türkiye’nin Fransa karşısındaki kararlı tutumu, Libya’ya düzenlenen hava operasyonunun komutasının devralınması konusunda Sarkozy’nin geri adımıyla sonuçlandı. NATO’nun operasyonun korumasını yarın ya da Pazartesi günü devralacağı açıklandı. NATO yetkilileri tarafından yapılan açıklamada hava harekatının komutasının İzmir’deki Çiğli Hava Üssü’nden yapılacağı da duyuruldu. Bu konudaki kararın önceki gün Türkiye’yi ziyaret eden NATO müttefik güçleri komutanı Orgeneral James Stavridis ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner arasında yapılan görüşmede kesinleştirildiği belirtiliyor.

Operasyon uzayabilir

NATO askeri kanadından Albay Geoffrey Booth, NATO Sözcüsü Oana Lungescu ile basına verdiği brifingde, “Hava harekatının komuta merkezi İzmir olarak kesinleşti. Operasyonu yürütecek komutanın hangi ülkeden olacağını bilmiyorum ama NATO tarafından atanacak. Türk, Amerikalı ya da diğer NATO üyelerinden olabilir” dedi. İzmir’den yönetilecek hava operasyonu 3 ay süreli olacak. Ancak görevi yürüten komutanın süreyi uzatma yetkisi var.

Silah ambargosunu sağlamaya yönelik deniz operasyonunun merkezinin İtalya’nın Napoli kenti olacağını duyuran sözcü, İzmir’in görevi devralmasının ardından 48 saatlik hazırlıkla komutayı devralabileceğini söyledi. Albay Booth, Libya üzerinde 7 gün 24 saat uçuşa yasak bölge uygulamasının “yüzlerce değil düzinelerce savaş uçağı” ve minimum 3 AWACS uçağı gerektireceğini ifade etti.

Direktif salı günü

Diğer üst düzey NATO kaynakları ise Libya hava sahasının “onlarca” savaş uçağı tarafından kontrol edileceğini, operasyonda 5-10 AWACS uçağı ile havada yakıt ikmali yapmak için de 10-15 tanker uçağa yer verileceğini belirtti. NATO sözcüsü Lungescu ise salı günü Londra’da düzenlenecek Libya toplantısında, Libya’daki NATO misyonu konusunda ihtiyaç duyulan “siyasi direktifin” verileceğini söyledi. Lungescu, Londra toplantısının ardından BM Güvenlik Konseyi’nin Libya konusunda aldığı 1973 sayılı kararında öngörülen, sivillerin korunması dahil tüm unsurların NATO sorumluluğuna geçeceğini kaydetti.

İşte üssün komutanı

NATO’nun İzmir Hava Unsur Komutanlığını Korgeneral Ralph Jodice yürütüyor. 2009 yılının Aralık ayından itibaren bu görevi yürüten Korgeneral Jodice, daha önce Çin’de, Amerikan Büyükelçiliği Savunma Ataşesi ve Pentagon’da da Müşterek Kurmay olarak görev yaptı. ABD’de 1976 yılında Hava Kuvvetleri’nde çalışmaya başlayan Jodice, İngiltere, Güney Kore ve Suudi Arabistan’da da çeşitli görevlerde bulundu.

Haberin Devamı