Gazete Vatan Logo

Liberaller rahatsız!

İktidar destekçisi kalemler kızdı

'Ucube' ve 'alkol' tartışmaları, AK Parti-liberal cephe ittifakında çatlak yarattı. Ahmet Altan gemileri yaktı. Mehmet Altan uyardı, Gülay Göktürk 'Ne oluyor?' diye sordu. İşte özetle o 'köşeli' eleştiriler:

TARAF-Ahmet ALTAN: Erdoğan ve kof kabadayılık
MHP'yi barajın altına iteceğim diye her gün biraz daha MHP'lileşen, yasakçılığa, heykel yıkmaya, dizi durdurmaya heveslenen, Sayıştay Kanunu için askerlerle gizli anlaşmalar yapan, Kürtlerin hakkını inkar eden Başbakan Erdoğan, kendisini uyaran, yeniden ilerici, atılımcı, hakşinas, demokrat kişiliğine kavuşmasını isteyen herkesin 'ters yöne' girdiğine inanıyor... Sen 'estetik' değerlere çok hürmetkar olduğun için o heykelin 'ucube' ilan edip yıkılmasını istedin, öyle mi? Bugüne dek bir tek Atatürk heykelini, bir tek camiyi 'estetik' değerleri nedeniyle eleştirip yıkılmasını isteyebildin mi? Bu ülkedeki bütün heykeller çok güzel de bir tek o sahipsiz heykeltıraşın yaptığı heykel mi çirkin? İnsanlar seni dürüstsün, cesursun, hakşinassın diye sevdiler. AKP'yi Türkiye'yi daha özgür, daha ileri bir ülke yapacak diye desteklediler. Şimdi sen o AKP'yi MHP'nin sularına sürükleyip, orduyla anlaşıp generallerin paralarını halkından saklayıp, sana inananları kandırmaya uğraşıyor, bunu saklayabilmek için heykelle, diziyle, 'Sarıkamış şehitleri' edebiyatıyla göz boyamaya çalışıyorsun. Ordu karşısında sus pus kesilen, heykeltıraşlara karşı coşan kof kabadayılığınla ne kadar kandıracaksın. Biz eski yiğitliğini ve dürüstlüğünü özleyeceğiz. Gittikçe 'ezilenlerden' uzaklaşan bu politikanla, gün gelecek sen de kendini özleyeceksin.

STAR-Mehmet ALTAN: Hasan Cemal'li Barlas'lı uyarı
Altan, yazısında 'Dünün konusu Hizbullah iken, dünkü gazete köşe yazarlarının neredeyse ortak konusu da AK Parti hükümetinin demokratik kural ve zarafetten uzaklaşan yeni çizgisiydi. AK Parti hükümetine çok kritik noktalarda destek veren özgürlükçü yazarlar adeta ortaklaşa hükümeti uyarıyordu' ifadelerini kullandı. Mehmet Barlas ve Ahmet Altan'ın uyarılarına yer veren Mehmet Altan, Hasan Cemal'in, 'Bakıyorum, ucube olayındaki inadına. Okuyorum, RTÜK'ün Muhteşem Yüzyıl'la ilgili uyarı kararını... İkisi de Erdoğan'ı soğuk savaş yıllarının 'antikomünist' milliyetçiliğine yaklaştırıyor' sözlerini alıntıladı. Altan yazısını 'Feryatlaşan bu dost uyarılarının bir anlamı olsa gerek... Değil mi?' sözleriyle bitirdi.

Gülay GÖKTÜRK: AK Parti'ye ne oldu?

...ART arda gelen içki yasağı, Muhteşem Yüzyıl'a ceza ve heykel yıktırma operasyonunun yarattığı genel manzaranın hiç de iç açıcı olmadığını yazmıştım. Ne var ki, genel manzarayı endişe verici kılan gelişmeler bu kadarla da kalmıyor... AK Parti'ye ne oldu? Neden durduk yere laik kamuoyunun sinir uçlarına basan davranışlara girdi? Kürt meselesinde, Alevi meselesinde ve dış politikanın temel çizgisinde böyle tutucu bir noktaya geriledi? Bu değişikliğin yaklaşan seçimlerle ilgili olduğunu tahmin etmek zor değil. Başbakan Erdoğan'ın referandumda milliyetçi muhafazakar kitleden alınan yüzde 58 oyu seçimlerde de elinde tutmak, MHP'yi baraj altına düşürüp onun oylarını da partisine katmak için milliyetçi muhafazakar kitlenin hoşuna gidecek çıkışlar yaptığı besbelli. Kimi muhafazakar yazarlar bu taktiği açık yazıyor. Onlara göre AK Parti'nin söz verdiği Anayasa değişikliğini yapabilmek için yüzde 50'nin üzerinde oya ihtiyacı var. Bu çıkışlar liberal-demokrat çevrelerin desteğini azaltabilir ama çok daha büyük oy potansiyeli olan milliyetçi muhafazakar kesimleri kazanabilir. (AKŞAM)

Haberin Devamı