Gazete Vatan Logo

Lastik ve camda grev kapıya dayandı otoda alarm verildi

Lastik-İş'ten sonra Kristal-İş de ücretkonusunda işverenle anlaşamadı. 2 yıl önce benzer krizden ağzı yanan sektörü şimdi grev korkusu sardı

Otomotivde kırmızı alarm sinyalleri... Yılın ilk üç ayında yavaşlama trendine giren ihracat şimdi de lastik ve cam kriziyle karşı karşıya. Lastik-İş Sendikası ile lastik işverenleri arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki uyuşmazlık, cama da sıçradı.
31 Mart'ta biraraya gelen Kristal-İş ile işverenler, ücret ve sosyal haklar konusunda anlaşamadı. Önümüzdeki dönemde iki iş kolundaki olası grev, Türk otomotiv sektörünü olumsuz etkilemesi bekleniyor. Girdi maliyetlerinin sürekli artması, değerli YTL ve ihracatın belirli doygunluğa ulaşması nedeniyle sıkıntı yaşayan otomotiv, lastik ve cam sektöründe yaşananlardan tedirgin. Sektör temsilcileri ihracatın yılın ikinci yarısında hızlanacağını ve ellerindeki stokun bitmesi halinde siparişleri zamanında teslim edemeyeceklerinden yakındı. Benzer olumsuz olayları iki yıl önce de yaşadıklarını belirten yetkililer, sekötörün daha önce de önemli yaralar aldığını hatırlattı. Otomotiv Sanayi Derneği de hazırladığı raporda "Cam ve lastikteki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde kriz olasılığı var" uyarısını yapmıştı.

2 yıl önceki kriz
Otomotiv, cam grevi nedeniyle 2004'te kriz yaşamıştı. O dönemde Şişecam fabrikalarında başlayan grev, bir rekora imza atmaya hazırlanan otomotiv ihracatını tehdit etmişti. Santiardan yeni çıkmaya başlayan Corolla Verso, yurtdışındaki bayilere tamum için gönderilememişti.

Yurtdışını da etkileyecek
Otomotiv camı denilince tüm gözler bir anda Şişecam fabrikalarına çevrildi. Başta Trakya Oto Cam fabrikası olmak üzere Şişecam, otomotiv sektörü için yılda 8 milyon adetten fazla oto cam üretiyor. Olası grev sadece iç pazarı değil, yurtdışındaki devleri de yakından ilgilendiriyor. 100'den fazla ülkeye ihracat yapan şirket, BMW, Ford gibi devlere otomobil camı satıyor.

Merkezin gözüne giren Suzuki satışını revize etti
Ekonomi ve otomotiv pazarındaki olumlu gelişmeleri gören Suzuki Türkiye, hedef çıtasını yukarı çekti. Bu yıl satışlarını iki katına çıkartmayı hedefleyen şirket, bununla da kalmadı ve gözünü 5 bin adetlik satış rakamına çevirdi.

YENİ MODEL ATAĞI
Suzuki Türkiye Murahhas Azası Ali Savcı, 2005'te 2 bin 87 adet araç sattıklarını hatırlatarak, "3 ay itibarıyla iyi gidiyoruz. 700 araç sattık. Ekonomideki olumlu hava devam ederse satış hedefimiz 4'ten 5 bin adede ulaşacaktır. Japonya da araç sağlama konusunda gereken özeni gösteriyor" dedi.

Savcı, önümüzdeki dönemde yeni model atağının da devam edeceğini elirterek, şunları kaydetti: "Otomatik Swift ve SX-4, Eylül ayında gelecek. Grand Vitara'nın benzinli versiyonu çok iyi gidiyor. Dizel Grand Vitara ise 2007nin ük çeyreğinde ithal edilecek. 2005'te SUV pazarında yüzde 6.5'lik pay elde ettik. Bu yıl da aynı başarıyı göstermek istiyoruz. Toplam pazarın da yüzde 10 artış göstereceğini öngörüyoruz. Farklı modelleri pazara sunan Suzuki Türkiye'nin müşteri profili de son dönemde değişti. Suzuki markasını alanların yüzde 64'ünü erkekler, yüzde 36'sını kadınlar oluşturuyor."

Haberin Devamı