Gazete Vatan Logo

Lalapaşa cirosunun 5 katı etti, çimentoda zammın habercisi oldu

Mortgage sisteminin rüzgarı ve düşen kredi faizleri konut sektöründe adeta patlama yaratınca çimento fabrikaları da gece gündüz full kapasite ile çalışmaya başladı. Buna rağmen ürün yetiştiremeyen çimentocular zam yapıp kâr marjlarını artırdı. Peşpeşe gelen zamlarla çimentonun ton fiyatı ilk kez Avrupa ortalamasını geçti

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) Lalapaşa Çimento Fabrikosı'nın satışı için düzenlediği ihalede, Çimentaş'ın sunduğu 166.5 milyon dolarlık en yüksek teklif, fabrikanın 61 milyon dolarlık muhammen bedelinin 105.5 milyon dolar fazlasını oluşturdu. Lalapaşa Çimento Fabrikası cirosunun tam 5 katı fiyata satılarak dikkat çekti. Gerek Türkiye'de gerekse dünyada cirosunun 5 katı piyasa değerine ulaşan firma sayısı çok az olarak gösteriliyor. Sepetçiler Kasrı'nda gerçekleştirilen ihalede, toplam 433 milyon dolar muhammen bedele sahip 9 çimento fabrikasından ilki olan 61 milyon dolar muhammen bedelli Lalapaşa Çimento satışa çıkarıldı.

İtalyan set, Çimentaş ve Tracia yarıştı

İhaleye idari belgelerini teslim eden 18 kuruluş katıldı. İhalenin kapalı zarf aşamasında verilen zarfların bulunduğu şeffaf kutu testereyle kesilerek açılmak istendi. Bu girişimin başarısız olması üzerine kutu kırılarak içindeki zarflar çıkarıldı. Tekliflerin incelenmesiyle kapalı zarfla en yüksek teklifin 131 milyon dolarla Set Çimento'dan geldiği belirlendi.

İhalede Set Cimento'nun yanı sıra 121 milyon 110 bin dolar ile Çimentaş 120 milyon 100 bin dolar ile Tracia (İtalyan Ccmentcric). 116 milyon 250 bin 50 dolar Uni Çim ve 116 milyon dolar ile Akçansa en yüksek teklif veren S kuruluş olarak sıralandı. Bu 5 kuruluş, açık artırmaya katılmaya hak kazandı. Açık artırmada son olarak. Çimentas'ın sunduğu 166.5 milyon dolarlık teklifin üzerine çıkan olmadı, ihalede oluşan 166.5 milyon dolarlık en yüksek teklif, Fon Kurulu'nun onayına sunulacak.

Kazanan Çimentas: Fiyat yüksek ama şartlar buna müsait

Lalapaşa Çimento Fabrikası'na 166.5 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Çimentas Topluluğu'nun Grup Genel ilişkiler Koordinatörü Mustafa Güçlü, fiyatın beklenenin biraz üzerinde olduğunu, ancak makroekonomik şartlar ve ihaleye ilginin fiyatı bu seviyelere çektiğini söyledi. Güçlü, sonucun Türkiye'de son dönemlerdeki olumlu gelişmelerin ihaleye yansımasının bir örneği olduğunu belirtti. 50 yıllık bir geçmişi olan izmir merkezli Cimentas'ın Kars Çimento Fabrikası ve hazır beton tesislerine sahip olduğunu ifade eden Güçlü, kurulusun 2001 yılında kriz sırasında italyan Cementir Grubu tarafından satın alındığım ve Cementir'in hakim hissedar olduğunu anlattı

Güçlü, "Cementir Grubu kriz anında Türkiye'ye olan inancının bir göstergesi olarak Çimentaş'ı o dönemde satın aldı. Bugünkü ihale sonucu da o inanan sürdüğünün bir ifadesi. Dolayısıyla Çimentas olarak sektördeki çalışmalarımızı Lalapaşa ile birlikte sürdüreceğiz" dedi. Güçlü, fiyatla ilgili olarak da, "Beklenenin biraz üzerinde ama tabiiki makroekonomik şartlar ve ihaleye ilgi, fiyatı bu seviyeye çekti" diye konuştu. Güçlü, Çimentas olarak 9 çimento fabrikası ihalesinde Bartın hariç 8'i için teklif verdiklerini, bundan sonraki ihalelere de gireceklerini kaydetti. Güçlü, "Çimento çok lokal bir ürün. Lalapaşa'nın doğal pazarı da Trakya pazarı O pazarda Lalapaşa faaliyetini sürdürecek ölçüde" dedi. Güçlü, bu fabrikanın alınmasıyla kllnker kapasitelerinin 2.5 milyon ton seviyesine yaklaştığını da söyledi.


Kamışlı: Anormal bir rakam oluştu

İhalede en yüksek teklifi veren S kuruluş arasında yer alan ve açık artırmaya katılan Akçansa Cimento'nun bağlı olduğu Sabana Holding Çimento Grup Başkanı Erhan Kamışlı da sorular üzerine, ihalede mola aldıklarını ve işin ekonomisini konuştuklarını belirterek, "Ekonomisi pek tutmuyor. Cironun 5 katı bir bedel ödendi burada. Bir şirketin cirosunun 5 katı anormal bir rakam. Hiçbir işte yok böyle bir şey" dedi. Kamışlı, Akçansa Çimento olarak maksimum 156 milyon dolara kadar geldiklerini, bunun zorladıkları bir rakam olduğunu söyledi. Kamışlı Van ve Trabzon hariç diğer çimento ihalelerinin hepsine katılacaklarını da sözlerine ekledi.


İğnebekçili: Bu fiyat yurtdışında bile yok

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı ve Set Group Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili "Çok yüksek bir fiyat. Bugüne kadar böyle bir fiyatın sadece Türkiye'de değil yurtdışında dahi verildiğini zannetmiyorum. Bu fabrikanın kapasitesi 577 bin ton klinker. Siz bu parayla 2 milyon ton klinkerlik yepyeni bir fabrika kurarsınız. Verilen parayla bunun 4 katı büyüklüğünde bir tesis kurarsınız" dedi.

İhaleyi italyan firmasının aldığını hatırlatan İğnebekçili. "ikinci de Kalyan, üçüncü olarak biz de yine italyan'ız" dedi. İğnebekçili, 60-70 milyon dolann normal bir fiyat olduğunu iddia etti.

2001'de dibe vuran sektör altın dönemini yaşıyor

Türkiye'de çimento talebi 2001 yılında 25.3 milyon tona duştu. 2002'de yapılan seçimler ve 2003'te Irak Savaşı'nın bitiminin ardından başlayan ihracatla üretim en fazla 30.8 milyon tona çıktı.

* 2005 yılında ise çimento sektörü adetâ patladı. Sektörün 2004'e göre yüzde 4-5 oranında büyümesi beklenirken, istatistikler büyümenin yüzde 20'yi geçeceğini gösteriyor. Talebin bu yıl 35 milyon tonu asması bekleniyor.

* Bu büyüme doğal olarak konut sektöründeki artıştan kaynaklandı. Güçlü yurtiçi taleple birlikte Irak ve Suriye'den gelen çimento talebi bu yıl ilk kez çimentonun fiyatının 60 doları geçmesine neden oldu.

* Ertelenmiş konut ve altyapı yatırımlarının artarak devam edeceği öngörüsü ile bu yıl çimentoya 5 kez zam yapıldı. Dün gelen son zamla birlikte çimentonun fiyatı ilk kez Avrupu ortalamasını geçti.

* Türkiye'nin toplam klinker üretim kapasitesi 39 milyon ton. Çimento öğütme kapasitesi

* 39 entegre çimento fabrikası ve 18 öğütme ttesisi ile Türkiye Avrupa'nın ikinci, dünyanın ise yedinci büyük üreticisi konumunda.

Tekel oluşturdukları gerekçesiyle para cezasına çarptırıldılar

Çimento üreticilerinin Rekabet Kurumu'yia başı dertten hiç kurtulmadı. Rekabet Kurumu tarafından tekel oluşturma iddiasıyla defalarca cezalandırılan Türk çimentocular, fiyatları aralarında anlaşarak belirlemekte suçlanıyor. Bir diğer suçlama ise çimentonun yurtiçinde daha pahab satılması. Çimentocular. Rekabet Kurumu'ndan 1996, 2000 ve 2001 ve 2003 yıllarında dört kez para cezası aldı.

Ancak inşaatçılar Rekabet Kurumu'nun daha önce uyguladığı cezaların caydırıcı olmadığını, net satışların yüzde 1'i kadar olan cezaların, fahiş fiyatla elde edilen kârın yanında devede kulak kaldığını iddia ediyor. Rekabet Kurumu'na yapılan şikayetlerin de özellikle Ege Bölgesinde yoğunlaştığı dikkati çekiyordu. Rekabet Kurumu. Ege Bölgesi'nde faaliyet gösteren çimento fabrikalarına iki. hazır beton firmalarına bir defa ceza kesti. Son olarak çimento şirketleri 671 bin YTL cezaya çarptırıldı.

Metin Ar: Fiyat beklediğimizden daha yüksek çıktı

Uzan çimento fabrikalarının satışında TMSF'ye danışmanlık yapan Garanti Yatırım'ın İcra Kurulu Başkanı Metin Ar, ihalede beklenenin üzerinde bir getiri elde edildiğini söyledi. Ar, bu başarıda TMSF'nin ihale sürecini çok iyi yönetmesinin büyük payı olduğunu söyledi.

Lalapaşa'da yüksek fiyat, seçilen ihale yöntemini de ön plana çıkardı. 20'den fazla yatırımcının teklif verdiği
ihalede öncelikle kapalı zarfla teklif alınması ve ilk beşe giremeyen firmaların bu aşamada eleneceğinin duyurulması fiyatı artıran başlıca etken oldu. Firmalar kapalı zarf teklif sürecinde adeta şartlarını zorladılar. Ardından gelen 5'li açık artırmada da finale kalanlar kozlarını paylaştı ve muhammen bedelin yüzde 173 üzerine çıkıldı.

Çimentoya yılın 6'ncı zammı geldi Avrupa'yı solladık

Çimento fiyatlarına yılın 6'ncı zammı da dûn geldi. 50 kilogramlık 1 torba çimento 6.50 YTL oldu. 50 kilogramlık torbalanmış çimentonun 1 tonunun fabrika satış fiyatı ise (KDV hâriç) 91 YTl'den 94 YTL'ye, dökme çimentonun tonu ise 90 YTL'den 92 YTL'ye çıktı. KDV'si ile birlikte 1 ton çimento 111 YTL'yi buluyor. Dolar kuru 1.345 alındığında ise Türkiye'de çimento fiyatının, târihinde ilk kez Avrupa ortalaması olan 80 doları geçtiği ve 82.5 dolara ulaştığı da dikkati çekti. Çimento fiyatlarına, Mayıs'ta 2 kez, Haziran ve Eylül'de de 2 kez olmak üzere 5 kez zam gelmişti.

Haberin Devamı