Gazete Vatan Logo

Kutba kadar gitti

Tofaş yeni sedan modeli Fiat Egea’yı bantlardan indirdi. Egea, Güney Amerika’dan Kutup’lara kadar farklı koşullarda test edildi. Araç dünyanın çevresini 200 kez turladı

Kutba kadar gitti

1.5 milyar dolarla tarihinin en büyük yatırım hamlesine start veren Tofaş, Türk mühendislerinin imzasını taşıyan yeni sedan modeli Egea’yı (Ege) Bursa fabrikasının bantlarından indirdi.

Doğu ile Batı arasında sembolik bir köprü görevi gören Ege Denizi’ne övgü niteliği taşıyan Fiat Egea sedanın üretim töreninde konuşan Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding ve Fiat Chrysler Automobiles’in uzun yıllara dayanan güçlü ortaklığı ve Tofaş’a duyulan güven sayesinde tüm yeni modellere yapılan yatırımın 1.5 milyar dolara ulaştığnı söyledi.

Koç, şunlarıı kaydetti:

“Koç Topluluğu olarak teknoloji ve inovasyona yatırım yaparak, ülkemiz için yarattığımız katma değeri sürekli artırıyor, rekabet gücümüzü geliştiriyoruz. Egea Projesi de topluluğumuzun bu yaklaşımının en güçlü örneğidir. Egea’nın Türkiye’de üretilmesi, Tofaş’ın yıllardır hem Ar-Ge’ye hem de dünya klasında üretime yaptığı yatırımın ve böylelikle kazandığı yetkinliklerin sonucu.”

İkinci büyük Ar-Ge olduk

Yarım asıra yakın zamandır Türkiye’ye değer kattıklarını ve Fiat Egea’nın üretimine başlıyor olmalarının yeni bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Egea Projesi, yarım asırlık üretim deneyimimizin üzerine inşa edilmiş bir eser oldu. Bu sürece uzun yıllardır hazırlanıyorduk. 90’lı yıllardan itibaren Ar-Ge’ye yapılan yatırımlar, Tofaş’ı FCA’in EMEA Bölgesi’ndeki ikinci büyük Ar-Ge merkezi konumuna getirdi. Otomotivin ana vatanı kabul edilen ülkelere araç geliştirip üreten bir oyuncu olduk. Egea, başından sonuna, Tofaş imzasını taşıyan bir proje olarak şirket tarihimizde ve otomotiv sanayiinde şimdiden özel bir yere sahip oldu” dedi.

Haberin Devamı

Ürün geliştirme sürecinde 2 bin Tofaş ve FCA çalışanının birlikte görev aldığını, Tofaş mühendislerinin projede öncü rol oynadıklarını belirten Eroldu, şu bilgileri verdi: “Çok yakın bir zaman sonra kademeli olarak 40’tan fazla ülkede satışa sunulacak olan Fiat Egea, üretime geçilmeden önce Güney Amerika’dan Kutup’lara kadar dünyanın pek çok yerinde Tofaş ve Fiat test pilotları tarafından test edildi. Bu testler sırasında yeni kompakt sedan modelimiz Fiat Egea 8.7 milyon kilometre yol kat ederek, dünyanın çevresini şimdiden 200 kez turlamış oldu.”

Haberin Devamı

Türkler’e göre tasarlandı

MUSTAFA Koç, “Fiat Egea’yı ‘akıllı bir proje’ olarak değerlendiriyorum. Akıllı, çünkü çok sayıda araştırma yapılarak, Türkiye’nin beklentilerine uygun ve geniş kitlelerin ulaşabileceği bir otomobil olarak geliştirildi. İç pazarın yanı sıra dünya müşterisine de hitap ediyor. 40 ülkeye ihraç edilecek. Aynı platformda sedan dışında hatchback ve station wagon olmak üzere, büyük oranını ihraç edeceğimiz iki ayrı araç daha üretilecek” diye konuştu.