Gazete Vatan Logo

Kütahya'da tren faciası

İstanbul’dan Cumartesi akşamı hareket eden Pamukkale Ekspresi, Kütahya-Afyon arasındaki keskin bir virajda rayların kırılması sonucu devrildi

Haydarpaşa-Denizli seferini yapmak üzere önceki gün 17.35’te İstanbul’dan yola çıkan 71322 sefer sayılı Pamukkale Ekspresi, dün sabaha karşı 02.00’de Kütahya’nın Çöğürler-Demirözü istasyonları arasında raydan çıktı. 436 yolcu taşıyan trenin 5 vagonu peşpeşe raydan çıktı. 3’ü devrildi, 2’si yan yattı. Sürüklenen vagonlarda 9 kişi öldü, 30 kişi de yaralandı.

“Kurp” donması değil!

Kütahya merkezine 20 km., Afyon-Kütahya otoyoluna ise 10 km. uzaklıktaki kaza, Çat deresinin tam yanında oldu. Sıcaklığın eksi 12 derece olduğu kaza yerine kutarma, itfaiye ve sağlık ekipleri 1.5 saat sonra ulaştı. Vagonların altında sıkışan yolculara ilk müdahale diğer yolcularca yapıldı. Birçok kişi kendi imkanıyla demir yığınları arasından çıktı. Kazanın önce aşırı soğuk nedeniyle rayların donmasından ve trenin kurp alırken (keskin virajdaki eğim) devrilmesinden kaynaklandığı sanıldı.

İlk köylüler ulaştı

Çöğürlür köyü mevkiinde meydana gelen kazada olay yerine ilk ulaşan Ahi Köyü sakinleriydi. Köylüler donmak üzere olan birçok kişiyi kurtardı. Kaza nedeniyle TCDD Genel Müdürlüğü’nde kriz masası oluşturuldu. Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da kaza yerine gelerek çalışmaları yürüttü.

Sabotaj ihtimali zayıf

Vali Kocatepe, sabotaj ihtimalinin düşük olduğunu ancak jandarmanın bunu araştırdığını belirtti. Trenin soğuktan donan rayların kırılması sonucu devrildiği iddialarını yanıtlayan Vali “Evet o noktada raylar kırık. Rayların kazadan önce mi, yoksa tren devrilirken mi kırıldığı araştırılıyor” dedi.


YOLCULAR KAZAYI ANLATTI Conta başı kırılmış

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk ise, kazanın ilk belirlemelere göre conta başındaki rayların kırılması sonucu oluştuğunu ifade etti. Soluk, trenin aşırı hızlı gittiği yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanlayarak “Eksi 12 derece soğuk olduğunu biliyoruz. Ama bu durumun kazada ne kadar etkili olduğunu bimiyoruz” yanıtını verdi.

‘Personel kıyımı yapıldı’

n Yunus Akın, (Birleşik Taşımacılık Sendikası Bşk.): Bu kazalar devam eder. Bölgede sinyalizasyon hattı yok. Yani demiryolu üzerinde meydana gelen herhangi bir durum merkezi sisteme bildirilmediği için önlem de alınamıyor. Sistem olsaydı hatta bir kırılma ya da problem yaşandığında kırmızı alarm verilirdi ve tren o hattı kullanmazdı. İkinci neden ise personel sayısının azaltılması. 80 bin olan personel 20 bine düşürüldü. Personelin iş yükü arttı. Hatları kontrol etmekle görevli demiryolu bekçisi sayısı azaldı. Üçüncü neden ise yolların bakımsız olması...

‘Ehil kadrolar devredışı’

n Prof. Dr. Zerrin Bayraktar (Yıldız Teknik Üniversitesi): TCDD ehil kadroları devre dışı bıraktı. Bu tip kazaların, raylarda gerekli bakımların yapılmamasından kaynaklanma olasılığı yüksektir. Kaza her yerde olabilir ama siz bu işle ilgili kadroları devre dışı bırakırsanı, demir yolları, demir yolcular tarafından yönetilmezse bu sonuçlar ortaya çıkar. Demiryolları, havayolları gibi dikkatle işletilmesi gereken bir ulaşım sistemidir.

‘Raylar ömrünü doldurdu’

n Hasan Bektaş (Taşımacılık Sendikası İstanbul Bşk): Rayların kırılmasına 3 şey yol Hava sıcaklığı eksi 30’u geçerse raylar kırılır. Ancak kaza mahallinde hava eksi 12 derecede. Bu sıcaklıkta raylar kırılmaz. Ya yolun altında ya da rayın standartında sorun olabilir. Ayrıca Anadolu’da raylar artık miyadını da doldurdu. O bölgede trenler bu nedenle zaman zaman hızlarını 40 kilometreye kadar düşürüyor. Rayların kırılmasına neden olan son olay ise fren... Fren yapma esnasında tren tekerleği raya sürtündüğü için düzleşme meydana gelir. Bu düzleşme de tekerin dönerken çekiç gibi raya vurmasına yol açar. Ray kırılır.

Karaman, İETT’DEN TCDD’NİN BAŞINA GEÇTİ


SORULAR İETT eski Genel Müdür Yardımcısı olan Süleyman Karaman, TCDD Genel Müdürlüğü’ne Eylül 2003’te başladı. TCDD, Karaman yönetiminde üçüncü büyük kazasını dün yaşadı. Genel Müdür Karaman’ın ilk kazası 22 Temmuz 2004’te meydana geldi. İstanbul-Ankara seferini yapan hızlandırılmış tren, Sakarya Pamukova’da raydan çıkarak devrilince kazada 36 kişi öldü, 74 kişi de yaralandı. 11 Ağustos 2004’te ise Kocaeli Tavşancıl’daki kazada Adapazarı ile Başkent ekspresi kafa kafaya çarpıştı. Kazada 8 kişi öldü, 89 kişi yaralandı. Karaman’ın son kazası dün meydana geldi. İstanbul-Denizli seferini yapan Pamukkale Ekspresi Kütahya yakınlarında raydan çıkınca 9 kişi yaşamını yitirdi, 30 yolcu da yaralandı. Karaman, kaza yerinde çalışmaları bizzat koordine etti. İliteşimi telsiz, uydu telefon ya da cepten yapmak yerine kaza yerine kurdurttuğu acil hatlı antika bir telefonla yaptı. Raylar onarılıp dün 16.30’da trafiğe açıldı.

ATEŞ YAKIP YOLCULARI ISITTILAR

Kazanın şokunu atlatan yolcular dışarı çıkıp, sıkışanlara yardım etti. Vagon altında kalanlar için, yardım gelene kadar ateş yaktıklarını anlattılar. Bu sayede çok sıyıda yaralı, sıkıştığı halde donmaktan kurtuldu.

BAKIMI 3 GÜN ÖNCE YAPILMIŞ

Trenin hız limitini aşıp aşmadıoı yapılan inceleme sonucu hazırlanan raporla netleşecek. TCDD yetkilileri, trenin bakımının 3 gün önce yapıldığını ifade ettiler. Rayların çatlaması ya da kırılması üzerinde duruluyor.

DİP NOT

Pamukkale Ekspresi’nin devrildiği Çöğürler-Demirözü istasyonları arasında aynı yerde daha önce de tren kazası oldu. 1990 yılında Çat Deresi’ndeki aynı virajda yolcu treni raydan çıktı. Ancak kazada ölen olmadı, bazı yolcular yaralandı.
























Haberin Devamı