Gazete Vatan Logo

Küskün yatırımcılara promosyonla tedavi

Borsadan uzaklaşan küçük yatırımcıyı tekrar kazanmak için promosyon planlanıyor. Borsa Başkanı Karadağ, küçük hediyeden jestlere kadar bir dizi uygulama yapılabileceğini söyledi

Küskün yatırımcılara promosyonla tedavi

Artan işlem maliyetleri, büyük halka arzlarda yerli yatırımcıya ayrılan payların azlığı, sert iniş ve çıkışlar, derinliği az olan hisse senetlerinde zarara uğratan manipülatif işlemler gibi unsurlar nedeniyle İstanbul Borsası’ndan uzaklaşan küçük yatırımcının kalbini kazanmak için bonus uygulamaları gündeme geldi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, piyasalardan kaçan yatırımcıyı tekrar borsa ile barıştırmayı hedeflediklerini açıkladı. Borsa İstanbul’da toplam yatırımcı sayısında son yıllarda düşüş gözleniyor. 2012’de 1 milyon 88 bin, 2013 yılında 1 milyon 110 bin olan yatırımcı sayısı, 2014 yılında 1 milyon 75 bine, 2015’te 1 milyon 59 bine geriledi. 2016 yılının ilk 9 ayı sonunda da 1 milyon 54 bin oldu.

Hediye verecekler

Karadağ, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından düzenlenen 10. Kurumsal Yönetim Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, küçük yatırımcının da güvenini kazanacak şekilde, gelecek dönemde promosyon uygulamaları yapılabileceğini söyledi.

Kurumsal şirketlerin sadece kurumsal müşterilerine sunduğu çok nitelikli ürün ve uygulamaların küçük yatırımcı ile de paylaşılabileceğini belirten Karadağ, bunun da yatırımcıların ilgisini üst seviyeye çıkarabileceğini dile getirdi. Karadağ, bu uygulamaların küçük hediyelerden indirimlere, kart uygulamalarından büyük hediyelere veya jestlere doğru gidebileceğini vurgulayarak, “Ben bu uygulamalarla gerçekten küçük yatırımcı ilgisini de borsa şirketlerimize çekebileceğimize inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Kâr dağıtanlar gelsin

Başkan Karadağ, niyet doğru olsa da 2011 yılında başlayan halka arz seferberliğinin negatif sonuçlar doğurduğunu ifade etti. Büyük ölçekli şirketleri borsaya getirmek için adımlar attıklarına dikkati çeken Karadağ, “Kâr dağıtan, kurumsal şekilde yönetilen, yatırımcı dostu şirketleri borsamızda görmek istiyoruz. Pay Piyasası’nda hacmin önemli bölümünü oluşturan şirketler için sürpriz indirimler düşünüyoruzKör havuz uygulamasını da sonlandıracağız” diye konuştu.