Gazete Vatan Logo

Kuşak Yol’dan tedirgin oluyor

‘Kuşak ve Yol Projesi’nin ABD’nin çıkarlarına ters düştüğünü anlatan Prof. Dr. Ediger, “ABD, Türkiye dahil tüm bölge ülkelerini ekonomik açıdan baskı altına almaya çalışıyor” dedi.

Kuşak Yol’dan tedirgin oluyor

Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi (CESD) Direktörü Prof. Dr. Volkan Ediger, ABD’nin ticaret savaşının temelinde ‘Kuşak ve Yol Projesi’nin yattığını belirtti.

Yeni iş birlikleri

Projenin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırmak, bu rota üzerindeki ülkelerle ekonomik ve ticari ilişkileri artırmak amacıyla 2013’te açıklandığını anımsatan Ediger, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çin’den başlayıp Avrupa’ya kadar uzanan bir karayolu ve yine Çin’den başlayıp sırasıyla Hint okyanusuna ve Afrika’ya uğrayan, oradan Kızıldeniz üzerinden Süveyş kanalından geçerek 1700’lü yıllarda olduğu gibi Venedik’e kadar uzanan bir denizyolundan oluşan Proje’nin, geçtiği bölgelerde ekonomik etkisinin yanı sıra kültürel ve siyasi etkisi sebebiyle ABD tarafından istenmediği çok açık. Çin, ABD’ye meydan okuyan en büyük güç ve ABD geçtiği bölgelerde etkisini kıracağı endişesiyle Proje’yi engellemek istiyor. Yani ABD’nin bölgesel çıkarlarına ters düşüyor. Dolayısıyla, yeni bölgesel iş birliklerini bozmak için elinden gelen her şeyi yapacak olan ABD, son dönemde Türkiye dahil tüm bölge ülkelerini ekonomik açıdan baskı altına almaya çalışıyor.”

Haberin Devamı

Ediger, gelişmeler çerçevesinde Trump’ın ticaret savaşından etkilenen Türkiye’nin, doğusundaki yeni iş birliği fırsatlarına yönelmesinin bunun doğal sonucu olduğunu da kaydetti.

Santranç oynuyorlar

ABD’nin LNG anlaşmasıyla AB’yi kendi gazını almaya mecbur ettiğini vurgulayan Volkan Ediger, şunları kaydetti: “Bu anlaşma ABD karşıtı ittifaktaki bir diğer ülke Rusya’ya karşı yapılmış bir hamle olarak küresel enerji mücadelesinde yerini aldı. Küresel arenada bundan sonraki mücadelelerde ABD bir tarafta, Çin, İran ve Rusya bir tarafta olacak. Ciddi bir satranç oyunu devam ediyor.”