Gazete Vatan Logo

Kürtler Kürt politikası istiyor

Kuzey Irak'lı Bakan Safin Dizayee konuştu... Barlas Yurtsever ERBİL’den yazıyor

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Eğitim Bakanı Safin Dizayee, “Türkiye PKK’nın üçe bölündüğünü, Apo’nun örgüt içinde etkisinin kalmadığını söyleyerek, terörle mücadeleyi günlük politikalarla yürütüyor. Hükümet, “üç yıl içinde yol haritamız şudur” diyecek ki biz de onlara yardımcı olalım. Bu yol haritasıyla zaten PKK da kendiliğinden silahı bırakır” diyor. TÜSİAD’ın 14 Ekim’de Erbil’i ziyaret edeceğini de Dizayee’den öğreniyoruz.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Eğitim Bakanı Safin Dizayee ile Türkiye ve Kuzey Irak yönetimi arasında “PKK terörüyle mücadele” alanında artan işbirliğini konuştuk. “Biz Türk hükümetine yardımcı olmak istiyoruz” diye söze başlayan Dizayee şunları söyledi: “Türkiye PKK’yla ve terörle mücadelede, günlük politikalar yürütüyor. Hükümetin, PKK’nın üçe bölündüğünü, Apo’nun PKK içinde etkisinin kalmadığını söyleyerek bu sorunu çözmesi mümkün değil. Hükümetin kalıcı bir ‘Kürt politikası’ üretmesi lazım. Önümüzdeki üç yıl içinde, Kürt politikamız budur, şu yol haritasını izlemek istiyoruz diyecekler ki, biz de onlara yardımcı olalım. Üç-beş yıl içinde Kürtler için şunları düşünüyoruz derlerse zaten PKK kendiliğinden silahı bırakır.”

Boş dosyaya federasyon girdi

Dizayee, “Kürt açılımından umutlu musunuz” sorusuna “Her zaman” karşılığını veriyor ve ekliyor. “Kürt açılımı dosyasının içi boştu. Bu durumda karşı taraf taleplerini maksimum noktaya taşır. Federasyon, demokratik özerklik gündeme getirilir. Daha sonraki müzakerelerde talepler birbirine yaklaşır ve ortada buluşulur”.

Türkiye’nin resmi siyasetinde, Kürt liderler Mesut Barzani ve Celal Talabani ile ilgili yaşanan gerginliklerin geride kaldığını hatırlatan Dizayee “Politikada sürekli nefret yoktur, çıkarlar vardır. Bizim çıkarımız da istikrar, barış ve nimettir ” diyor. Dizayee’den TÜSİAD’ın Erbil randevusunun 14 Ekim olduğunu da öğreniyoruz.

Erbil’de Aşk Senfonisi

Kuzey Irak’ta petrol sahası lisansı alan ilk Türk firması PetOil’in yönetim kurulu başkan yardımcısı Pınar Köksal’ın 17 bestesinin seslendirileceği “Symphonie of love” konserinden bir gece önce Kuzey Irak Eğitim Bakanı Safin Dizayee’nin ev sahipliğindeki akşam yemeğinde bakanla sohbeti sürdürüyoruz. Masada bakanlık bürokratları, gazeteciler ve PetOil yöneticilerinin yanı sıra konser şarkılarını seslendirecek olan sanatçılar Umut Akyürek ve Hakan Aysev de var.

Eğitim bakanı Safin Dizayee, Türkiye’de uzun yıllar yaşamış, Bursa’dan kız almış. Türk eşi Ankara’da yaşıyor. Ailesiyle yaz tatilini Bodrum’da geçirmiş, Kürt siyasetçisiyle karşı karşıyayız. Söz, Türkiye ile Kürtlerin çözüme hiç bu kadar yakınlaşmadığına gelince şöyle söylüyor: “Türkiye birinci dünya savaşında Araplar tarafından ihanete uğradığını düşünerek yüzünü Orta doğuya değil, batıya çevirdi. Ama orada da istediğini bulamadı. Avrupa Birliği Türkiye’yi değil, Romanya’yı içine alarak yoluna devam ediyor. Türkiye şimdi yeniden, ihmal ettiği doğuyu ve Afrika’yı ilgi alanına aldı. Bugünkü Türkiye ile geçmişteki Türkiye arasındaki fark bu”

Dizayee’ye, Erdoğan’ın son dönemde Arap dünyasında artan popülaritesini, Gazze ve Suriye-İsrail yakınlaşması için yaptıklarını hatırlatarak, “Kürtler one minute sürecinden etkilendi mi” diye soruyorum. Yanıtı kısa: “Filistin ve Gazze sorununun sahibi Araplar. ABD’de Filistin-İsrail ihtilafını çözmek için kurulan masada Türkiye yoktu. Çünkü Türkler Arap değil”. Bakan’a göre, Türkiye enerji yollarındaki öneminin farkına vardı. Batı dünyası artık enerji konusunda Rusya’nın iki dudağı arasında olmak istemiyor. Türkiye petrol ve gazın vanasının elinde olduğunu anlatabilirse, önemi iyice artacak. Dizayee, “Nitekim Nabucco böyle bir proje” diyor.

Haberin Devamı