Gazete Vatan Logo

Kürt hareketinde yeni dönem

BDP’de ‘şahin’ler değil ‘güvercin’ler öne çıkacak

BDP çatısı altında siyaset yapma kararı alan kapatılan DTP’nin vekilleri, yeni süreçte “etnik temelde siyasetten” uzaklaşarak, Türkiye’nin ihtiyaçlarına yanıt verecek bir politika sürdürecek. Partinin genel başkanlığı için öne çıkan isimler esi Selahattin Demirtaş ve Akın Birdal...

Sine-i millet kararlarından sert bir virajla dönerek, parlamenter zeminde BDP (Barış ve Demokrasi Partisi) çatısı altında siyaset yapma kararı alan kapatılan DTP’nin vekilleri, yeni süreçte “ılımlı bir siyaset” izleme kararı aldı.

VATAN’ın edindiği bilgiye göre yapılan toplantılarda, Kürt sorunun demokratik yöntemlerle çözümü için BDP çatısı altında siyasete devam edilirken etnik temelden uzakta, Kürt sorununun salt Kürtlerin değil, Türklerin de bir sorunu olduğu ve toplumsal bir uzlaşma ile çözüm bulunması ağırlıklı görüş olarak ortaya çıktı. BDP’nin etnik söylemden uzaklaşarak, sorunun çözümüne katkı sağlayacak, Kürtlerin istek ve taleplerinden de uzaklaşmayarak bir siyaset izlemesi kararı alındı.

Eş başkanlığa devam...

Ocak ayı sonunda gerçekleştirilecek BDP olağanüstü kongresinde, siyasi yasak getirilen Ahmet Türk’ün yerini doldurabilecek, “ılımlı” bir ismin genel başkanlığa getirilmesi kararlaştırıldı. Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş’ın genel başkanlığı üstlenmesi yönünde genel bir kanı oluştu. Demirtaş’la anılan ikinci isim ise İHD eski Başkanı, Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal.

DTP’deki eş başkanlık sistemi BDP’de de geçerliliğini koruyacak. BDP’nin yakın gelecekte çatı partisine dönüşümü ve etnik temelden uzakta siyaset yapması hedefleri için kadın eş başkanlık konusunda Sosyalist ve Demokrasi Partisi’nin eski genel başkanı Filiz Koçali’nin ismi ön plana çıktı. Gazeteci-yazar Filiz Koçali, hazırlık çalışmaları uzun süredir sürdürülen çatı partisini destekleyen bir isim.

Hukuki süreç

Kapatılan DTP ve BDP’nin tüzükleri önümüzdeki günlerde incelenerek tek tüzük haline getirilecek. Olağanüstü kongreye kadar genel başkanlığı BDP Genel Başkanı Demir Çelik yürütecek. BDP, Ocak ayının son günlerinde olağanüstü kongreye giderek, genel başkanlık ile PM üyelerini sececek. Böylelikle, kapatılan DTP’nin bağımsız 19 milletvekili ile DTP’nin elinde bulunan 98 belediye, bin 200 belediye meclis üyesi ve 700 il genel meclisi üyesi de BDP çatısı altında yola devam edecek. DTP’li bağımsız 19 milletvekilinin BDP’ye kayıt olma işlemini hafta başında gerçekleşecek. Yeniden grup kurabilmeleri için her türlü desteği vereceğini açıklayan Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras da BDP’ye geçecek; 20 sandalye sayısına ulaşılmış olacak.

Emine Ayna: Türkiye demokrat ülke değil

ANKARA - Kapatılan DTP’nin eski Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Emine Ayna’yı dün, Feminist Biz-Kırk Örük temsilcileri ziyaret etti. Ayna, burada yaptığı konuşmada, demokratik ülkelerde partilerin kapatılamayacağının söylendiğini belirterek, “Ancak burada yanlış bir algı var. Türkiye demokratik bir ülke değil. Sorun Emine Ayna’nın, Ahmet Türk’ün söyledikleriyle alakalı değil. Sorun bu Anayasa’nın yanlış olmasıyla alakalıdır. Partiyi kapattıran bu Anayasa’dır” diye konuştu. Ayna kendilerine yönelik “psikolojik savaş” uygulandığını da ileri sürdü.

DTP’nin kapatılması demokrasi ayıbı

MİLLETVEKİLLİĞİ düşürülen DTP eski milletvekili Aysel Tuğluk, DTP’nin kapatılmasının Türk demokrasisi açısından büyük bir kayıp olduğunu söyledi. Tuğluk, Alman Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, 2,5 milyon kişinin kendilerine oy verdiğini ve şimdi temsil edilmediklerini öne sürerek, “DTP’nin kapatılması Türk demokrasisi için büyük kayıp” dedi. Başbakan Erdoğan’ın Kürt açılımını da eleştiren Tuğluk, Kürt dilinde yayın yapan bir televizyon açıldığını, birkaç köyün eski ismini geri aldığını, ancak tüm azınlıklara kültürel haklar veren bir demokratik anayasaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Tuğluk, “Partiniz şiddet içeren bazı eylemlerle yangına körükle gitmedi mi?” şeklindeki bir soruya da “Hükümet, bizim göstericileri terörist olarak nitelendirdiği zaman sorunu kışkırttığına inanıyorum. Bize karşı milliyetçilerin başlattığı ve hükümete yakın bazı çevrelerin haklı gördüğü nefret kampanyaları vardı. Siyasi rakibe böyle mi davranılır?” diye yanıt verdi. “Neden partiniz PKK ile mesafe koymada zorlandı?” şeklindeki soruya karşılık da Tuğluk, “Türkiye’nin, çatışma içinde bulunduğu kişilerle barış görüşmeleri yapması gerekir. Biz, hükümet ile PKK arasında doğru bir arabulucu olabilirdik” diye konuştu.

Eski DTP’liler Mahmur’a gidiyor

KAPATILAN DTP’nin bağımsız kalan milletvekilleri ve yöneticilerinden oluşan heyet, daha önce alınan karar çerçevesinde Mahmur Kampı’nda incelemelerde bulunmak üzere Kuzey Irak’a gidecek. “Açılım” sürecinde en fazla tartışma konusu olan Mahmur’da incelemek yapmak üzere yarın (Pazartesi) Kuzey Irak’a gidecek heyette, Bağımsız Milletvekilleri İbrahim Binici ve Özdal Üçer ile eski MYK Üyesi Hatice Çoban, Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal ve Uludere Belediye Başkanı Şükran Sincar’ın yer alacağı öğrenildi.

Haberin Devamı