Gazete Vatan Logo

Kurlardaki hareketlilik ihracatçıyı umutlandırdı

Kurlardaki artış ihracatçının yüzünü güldürdü. Bu gelişmenin Türkiye için fırsat olduğunu düşünen ihracatçılar, "Merkez Bankası bu süreci iyi yönetmeli" dedi

Uzun süredir kurlardaki düşüş ve YTL'deki aşırı değerlenmeden yakınan ihracatçılar, geçen hafta kurlarda yaşanan arüşa sevindi.

İhracatçı ve üreticinin ayakta kalma ve pazarlarını koruma mücadelesi verdiğini savunan ihracatçılar, "Kurlardaki artışın iyi yönetilmesi lazım. Bu arüş üreticiyi ve ihracatçıyı biraz rahatlatır, ithalatı frenler. Keşke kurlar üretici ve ihracatçı üzerinde bu kadar tahribat yapmadan önce böyle bir gelişme yaşansaydı" diye konuştu.

Kurlarda yaşanan artışın Türk ekonomisinde herhangi bir riske neden olmayacağını da ifade eden ihracatçılar, dalgalı kurun risklere karşı sigorta görevi göreceğine dikkat çekti.

Oğuz Satıcı (Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı): Risk yaratmaz
Merkez Bankası konjonktürü takip edip doğru yönetirse, Türkiye için bir fırsat. Çünkü nedeni dışsal. Türkiye açısından risk yok. Bu konuda Süreyya Bey ile aynı görüşteyiz. Keşke daha önce ayrılsaydı. Ayrılınca aynı fikre geldik. Bundan sonra Büyük bir sıçrama olması mümkün değil. Dalgalı kur bunun sigortası.

Abdülkadir Konukoğlu (TOBB Sektör Kurulu Başkanı) :
Ekonomi sağlamhracat için olumlu bir gelişme. İhracat artar, ithalat frenlenir. Cari açığa faydası olur. İçerde sanayide üretim artar. Dolar ucuz diye herkes ithalata yönelmişti. Herhalde dolar bundan sonra 1.40-1.50 aralığında oynar. Kurlardaki yükselme, Türkiye açısından bir risk
yaratmaz. Çünkü Türk ekonomisi yeterince sağlam.

Süleyman Orakçıoğlu( İHKİB Başkanı):Denge istiyoruz
Kurlarda yaşanan hareketliliğin kontrol edilebilir olması lazım. Keşke, bu hareketlilik, döviz üretici ve ihracatçı üzerinde bu kadar tahribat yapmadan yaşansaydı. Ani, kontrol edilemeyen çıkışların faydası olmaz. Kısa vadede bazı arülar olabilir ama uzun vadede olmaz. Biz, herşeyin dengede olmasını istiyoruz.

Haberin Devamı