Gazete Vatan Logo

Kürecik Üssü tartışması

CHP’nin İsrail’e yönelik önlemler kapsamında kapatılmasını istediği Kürecik’teki radar üssüyle ilgili Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayımladı.

‘NATO üyesi değil’

Açıklamada “NATO füze savunma sistemi ve bunun bir unsuru olan Kürecik’teki radar, tamamen ulusal güvenliğimizin gereği çerçevesinde kurulmuş olup, Müttefik ülkelerin halklarının, topraklarının ve kuvvetlerinin korunmasını amaçlamaktadır” denilirken, İsrail’le bir bilgi paylaşımının söz konusu olmadığı belirtildi. Açıklamada şöyle devam edildi:

“İsrail bilindiği gibi NATO üyesi değildir. NATO sisteminden elde edilmekte olan bilgiler NATO’nun mevcut usulleri çerçevesinde müttefikler arasında paylaşılmakta ve ittifakın savunmasına yönelik olarak kullanılmaktadır. Bu bilgilerin NATO müttefiki olmayan ülkelerle paylaşımı sözkonusu değildir. Bu husus, 2012 Şubat ayında ülkemizi ziyaret eden NATO Genel Sekreteri tarafından da açık bir biçimde kamuoyuna hitaben vurgulanmıştır.”

CHP: Hayır, bilgi veriyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ise, Dışişleri’nin açıklamasının doğruyu yansıtmadığını söyledi: “Kürecik’teki ABD Radar sisteminin NATO’nun sistemlerine entegre olması NATO’nun Birinci Başlangıç Harekat Yeteneği adını verdiği bir süreçte, 2014 içinde gerçekleşecektir. Başka bir ifadeyle, Kürecik Radarı şu anda ABD komuta kontrol sistemleri içinde faaliyet göstermektedir. Ayrıca, AKP iddialarının aksine Kürecik Radarı NATO’nun sistemine entegre edilene kadar Türkiye’nin değil ABD’nin kontrolünde faaliyet göstererek bütün ABD radar sistemleriyle entegre bir şekilde çalışmakta ve bu kapsamda İsrail’e bilgi sağlamaktadır. Kürecik Radarı İsrail hava savunma sisteminin bir unsuru olmuştur.”

Haberin Devamı