Gazete Vatan Logo

Kürecik'te 40 yıl önce ne oldu?

Şimdilerde NATO füze sistemiyle anılan Kürecik'in hikayesi eskilere dayanır...

NATO füze sisteminin radarlarına ev sahipliği yapacak Malatya'nın Akçadağ içesine bağlı Kürecik Köyü'nün ilginç bir hikayesi var. Türkiye solu için burası tarihi bir mekan. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının hareketlerini başlatmak için üs olarak seçtikleri bir bölge. Malatya'nın Kürecik köyü önemli bir köydür. Nedendir bilinmez Amerikalılar bu köyü çok sever. Elli yıl önce bu köyde Amerikalıların radar üssü vardı. Rusya bu köyden izlenirdi. Bundan sonra füze kalkanı ile İran izlenecek.

Hürriyet yazarı Yalçın Doğan da bugünkü köşesinde Kürecik'te yaşananları unutanlar için hatırlatma niteliğinde bir yazı kaleme aldı.

İşte Yalçın Doğan'ın o yazısı;

Kürecik Radar Üssü'ne baskın yapacaklar. Sinan Cemgil ve arkadaşları o baskını gerçekleştirmek isterken Nurhak Dağlarında hayatlarını kaybediyorlar.
Sinan Cemgil, bir dönemin 60'lı ve 70'li yıllarda solun efsanevi devrimci liderlerinden biri. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla aynı grupta.

RADAR ÜSSÜNÜN DRAMI

Halkın kurtuluşu için kendilerini, devrime adamışken, bir muhtarın ihbarı üzerine çevreleri kuşatılıyor ve o çemberden bir daha çıkamıyorlar.

Bugün Malatya Kürecik'te tartışmalara neden olan radar üssünün geçmişte böyle bir dramı var.
135. GÜN

Belki de, o devrimci geleneğin ürünü olarak, kürecikte bugün de bir direniş var. Direniş 135. gününde.

Geçen ay Malatya ve Kürecik hareketleniyor. Amerikalı askerler geliyor. Orada kurulacak füze kalkanı için, Amerikalılar dikkatli. Gerçi onlar sıkı koruma altında ama, yine de ortalıkta pek görünmüyorlar.

Kürecik'teki radar üssünün kuruluşu 1960'lara kadar gidiyor. Erken uyarı sistemi kuruluyor, o tarihte Sovyetlere karşı.

Sovyetlerin dağılması, soğuk savaşın son bulması bir ara NATO'ya ait bu üslerin önemini azaltıyor. Ne var ki, bu sefer de soğuk savaşın yerini bölgesel çatışmalar alıyor.

Kürecik'te bugün radar üssünün faaliyete geçmesi Amerika-İran çatışmasının sonucu.

ABD-İRAN

Bize ne o çatışmadan. İran bu işe fena bozuluyor. Bu nedenle bizi zaman zaman tehdit eden sözleri eksik değil, İran "füze kalkanının İsrail'i korumak üzere konulduğu" inancında. Arada bir İran'lı bir yetkili "bunun hesabını ödersiniz" diye bizi açıkça tehdit ediyor, hemen ardından bir başka İran'lı "yok siz yanlış anladınız" sallamalarıyla, sözüm ona gönül alıyor.

Oysa, cümle alem biliyor ki o füze kalkanı Amerika'nın İran'a gövde gösterisi. Arkasına İsrail'i alarak.

Aslında bizim için çok tehlikeli, Amerika-İran, İsrail-İran itişirken kabak bizim başımıza patlayacak.

Onun için Kürecik'teki direnişi anlamak kolay.

KANSER RİSKİ

Kürecik'te radar üssüne bir-iki kilometre uzaklıkta kurulan direniş çadırında sürekli nöbet tutuluyor. Ayrıca, zaman zaman kitlesel eylem yapılıyor. Direnişin siyasal niteliği yanında, bir de sağlık yönü var.

Üs çevresinde altı köy var, köylerde oturanlar tedirgin. Çünkü, geçmiş yıllarda radarın faaliyeti ile birlikte kanser vakalarında artış görülüyor. Halkı asıl rahatsız eden bu.

Konuyla ilgili hiç bir açıklama yok. Oradaki insanlara neyin, ne olduğunu anlatan yok.

Buna karşılık, sağlık kaygısıyla köylerden göç etmek isteyenlerin sayısı artıyor.
Amerikalı askerlere ek, bir de "İsrail'li askerler de var" rivayeti, halktaki rahatsızlığı bu sefer siyasal yöne çekiyor.

Sinan Cemgil ve arkadaşları Kürecik'e boşuna gitmemişler.

Haberin Devamı