Gazete Vatan Logo
Magazin Kurban etiyle sağlıklı ve hafif bayram sofrası

Kurban etiyle sağlıklı ve hafif bayram sofrası

Kurban etiyle sağlıklı ve hafif bayram sofrası

“Sağlığınız bayram kurbanı olmasın, kilolarınıza kilo katmasın” diyen Beslenme Uzmanı ve Park Sima Zayıflama Klinikleri Yöneticisi Gülşen Altın, kurban etini sağlıklı korumanın ve bayramda doğru beslenmenin yollarını anlattı.

Kurban etini kesildikten hemen sonra yemeyin

Kurban bayramını sağlık ve afiyetle geçirmek, sanıldığından çok daha kolay. Önemli olan kurban etini doğru tekniklerle pişirmek ve sağlıklı olarak tüketmek. Etler uygun koşullarda kesilmez, doğru pişirilmez ve uygun sıcaklıkta bekletilmezse, hayvandan insana geçen pek çok hastalığa davetiye çıkarır. Bu yüzden kurban etlerini kesildikten hemen sonra pişirerek yemek doğru değildir. Yemeden önce, 0 derecede en az birkaç gün bekletmek gerekir. Bu bekletme hem hayvandaki mikroorganizmaların yok olmasını hem de etin tam olarak yumuşamasını sağlar ve lezzetini artırır.

Eti doğru pişirmek vitamin ve minerallerini korur

Eti doğru pişirmenin sağlığımız üstündeki etkisi son derece önemli. Pişirme yöntemi, etin lezzetini ve kıvamını koruduğu kadar içindeki vitamin ve mineralleri de korur. Ayrıca bayram sofrasından fazla kilolarla kalkmanızı da engeller. Izgara, haşlama, fırında ve sebzeli tencere yemeği eti en doğru pişirme yöntemlerinin başında geliyor. Kızartma ve mangalda kömür ateşinde pişirmek ise son derece sağlıksız. Çünkü etlerin uzun süre yüksek ısıya ve ateşe temas etmesi, kanserojen etkilerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bunun yan sıra, mangal ateşi gibi yüksek ateşe maruz kalan etin dışı hızlı bir şekilde pişerek katılaşırken, iç kısmı az pişmiş hatta çiğ olarak kalıyor. Etin hızlı bir şekilde pişmesi, protein değerine ciddi anlamda zarar verirken, az pişen iç kısmı ise hem etin kalitesini düşürür hem de besin zehirlenmelerine dahi sebep olabilir.

Haberin Devamı

Eti pişirirken yağ eklemeyin

Et, özellikle de kurban eti zaten oldukça yağlıdır. Bu yüzden pişirirken yağ eklemek son derece gereksiz ve yanlış bir uygulama. Kırmızı et doymuş yağ içeriği yüksek bir besin olması nedeniyle zaten lezzetli olacaktır. Yağ ilave etmek kilolara kilo katmaktan başka bir işe yaramaz. Özellikle de kuyruk yağı, iç yağı, tereyağı gibi yağları asla kullanmayın. Ocak ısısında bile erimeyen bu iç yağlarının vücut ısısında eriyeceğini ve hemen vücuttan atılacağını sanmak da büyük hata olur değil mi? Etinizi ızgarada pişirecekseniz, vitamin değerini korumak ve kanserojen etkiyi azaltmak için ateşle et arasında en az 15 cm mesafe olmalıdır. Kömür yerine de odun kömürü tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

Etin yanında karbonhidrat almayın

Etin içeriğindeki vitamin, mineral, protein gibi besin değerlerinden faydalanmak için onu bol limonlu salata ile birlikte tüketmek son derece önemli. Eğer eti geleneksel yöntemlerdeki patates, pilav, makarna, börek gibi karbonhidratlarla birlikte alırsanız, içeriğindeki demirin ve aminoasitlerin etkisini tamamen yok edersiniz. Oysa bol limonlu bir salata, etin içindeki vitaminlerin emilimini artırdığı için, etten alınan besin değerini de artırır.

Et yemeğinden önce bir kase çorba

Vücudun bayram sebebiyle kısa zamanda gereğinden fazla et tüketmesi, ciddi sağlık sorunu yaratabilir. Vücuttaki yağ oranının bir anda ciddi oranda yükselmesi şişmanlık, gut hastalığı, kalp damar hastalığı, beyin kanaması, kalp krizi ve yüksek tansiyon gibi pek çok hastalık riskini de beraberinde getirir. Bu yüzden yemeğe etle değil, hafif bir çorba ile başlamak gerekir. Çorba, açlık merkezini baskıladığı için hafif ve yumuşak bir doyum sağlar, midenin çeperini sıcak bir dalga ile kaplayarak mideyi sonradan gelecek yiyeceklerin sindirimine hazırlar. Böylece gereğinden fazla et yeme arzunuz önlenecek ve çok daha iyi sindireceksiniz.

Haberin Devamı

Eti Sağlıklı Pişirmenin Püf Noktaları

- Izgara, fırın ve haşlama en sağlıklı pişirme yöntemidir.

- Etin haşlama suyu çok değerlidir, dökmeyin.

- Eti pişirirken katı veya sıvı yağ kesinlikle eklemeyin.

- Etin yanında gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt ve cacık içmek daha sağlıklı.

- Her gün et yemeğin ve küçük porsiyonları tercih edin.

- Etin yanında patates ya da pilav yerine salata veya sebze buketi alın.

Haberin Devamı