Gazete Vatan Logo

“Sur’larda diriliş başlıyor”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, “Sur’larda Diriliş Başlıyor” mottosuyla başlattığı restorasyon çalışmalarına devam ediyor.

“Sur’larda diriliş başlıyor”

Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Diyarbakır Surlarında başlattığı restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.
İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığınca Diyarbakır’ın en görkemli, anıtsal ve üzerinde kitabelerin bulunduğu Nur, Yedikardeş, Evlibeden Selçuklu ve Urfakapı burçlarındaki 10 Ağustos 2020’de başlatılan 1. Etap restorasyon çalışmalarının yüzde 86’sı tamamlandı.
Yedikardeş Burcunda, teras ve seğirdim bölümlerinde biriken toprak temizlenerek zemine ulaşılan çalışmalarda, burç zeminine düşen surlara ait taşlar tespit edilerek, bu taşların monte edilerek orijinalliğinin korunması sağlandı. Bazalt taş, tuğla ve özgün harç kullanılarak yapılan restorasyonda, bilimsel veriler ışığında surların yapısına uygun özgün malzemeler kullanıldı.

IŞIKLANDIRMA İLE HARİKA GÖRÜNTÜ OLUŞTU



Yedikardeş Burcu’nun içini en iyi şekilde göstermek için aydınlatmada hassas bir şekilde çalışan ekipler, yapının özgünlüğüne zarar vermeden, özgün renk ve dokusunu yansıtacak gün ışığı aydınlatma tonunu kullandı. Kablolar ve elektrik tesisatının yapıya zarar vermemesi için özel tekniklerle döşeme işleminin gerçekleştirilmesiyle aydınlatılan burç, görüntüsüyle göz kamaştırıyor.

Haberin Devamı

AMİDA HÖYÜK VE İÇKALE’DE RESTORASYON DEVAM EDİYOR.

Ocak ayında 11’i İçkale ve 2’si dış kale burcu olmak üzere 13 burçta, Amida Höyük'ün çevresindeki istinat duvarı ile 11 bin metrekarelik alanda çevre düzenlemesinin de yer aldığı restorasyon çalışmaları hayata geçirildi.Amida Höyük arkeoloji çalışmalarıyla eski Roma Yolu, yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında ise Amida Höyük’ün batı tarafındaki 3 burcun kapısı ortaya çıkarıldı.



DAĞKAPI BURÇLARI HAMİD AYTAÇ MÜZESİ OLACAK

İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, yerli ile yabancı turistlerin uğrak mekânı olan kentin merkezi konumundaki Dağkapı Meydanı’nda yer alan Dağkapı ve Tek Beden olarak bilinen 1, 2, 5’Nolu burçlar ile 7 ve 8’nolu burçlarında çalışmalara başladı.
Ekipler, restorasyon çalışmaları kapsamında Dağkapı’da yer alan 1 ve 2’Nolu burçları Hamid Aytaç Hat Müzesi’ne dönüştürecek. Büyükşehir Belediyesi, restorasyon çalışmaları devam eden diğer burçlarda da ışıklandırma çalışmalarına devam edecek.

Haberin Devamı