Gazete Vatan Logo
Magazin Kullanılan su çayı iyi yapar

Kullanılan su çayı iyi yapar

Çay, Türk kültürünün en önemli içeceklerinden biri... Gelenek ve göreneklerimizde çayın ön plana çıktığını görüyoruz. Beta Tea İstanbul Müdürü Hatice Uğur, yanlış bilinen doğruları düzeltip en iyi çay demleme yöntemlerini anlattı.

Kullanılan su çayı iyi yapar

Türkiye’de çayın önemini nasıl tarif edersiniz?

Türkiye pazarı tüketim ve alışkanlık konusunda dünyanın en kıymetli ve en büyük pazarlarından biri… Günün ilk saatleri ile başlayan çay alışkanlığı, gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam ediyor. Türkiye’de çay denilince akla ilk gelen elbette siyah çay… Siyah çay, Türk toplumunun yoğun olarak tükettiği ve vazgeçemediği içeceklerden biri olarak öne çıkıyor. İklimimiz, yemeklerimiz doğrultusunda oluşan gelenek ve göreneklerimizde de çok yoğun bir çay tüketimi var; bayramlarda, kutlamalarda, ziyaretlerde vs… Dünyanın en çok çay tüketen ülkelerinden biriyiz. Kişi başına çay tüketimi neredeyse 3,5 kilograma ulaşmış durumda.

Sizce çayda son dönemin trendleri neler?

Son 3-4 senedir tüketici alışkanlıklarından ciddi değişimler gözlemliyoruz. Hayatımızda oldukça büyük bir yer edinen ve popülerliğini günden güne arttıran sağlıklı yaşam trendi etkisini çay dünyasında da gösteriyor. Çay konusunda global trendlerin başında doğallık, egzotik meyve tatları, fonksiyonel çaylar, bitkisel çeşitler oldukça yoğun ilgi görüyor. Bununla beraber siyah çay da bitki meyve parçacıkları, renkli bitkiler, meyve kabukları ve baharatlar gibi alternatifler ile yapılan farklı harmanlarla global pazarda yer almaya başladı. Bergamot parçacıklarıyla zenginleşen siyah çay, gelişen dünyayla beraber yepyeni yüzlere kavuşuyor.

Haberin Devamı

15 dakika beklemelisiniz

Çay nasıl demlenmeli?

Çay demlemede en önemli konulardan biri demleme için kullanılan su. Demleme öncesinde kaynatılacak olan suyun soğuk olması oksijen miktarının fazla olmasından kaynaklı olarak tercih edilir. Kaynayıp soğumuş olan suyun, içindeki oksijen miktarının azaltmış olması sebebiyle tekrardan kaynatılmaması önerilir, bu durum suyun yanması olarak anlatılmaktadır. Bunun yanı sıra çay demlemede önemli bir püf nokta var ki o da çayın toz oranı… Çayın içinde yer alan toz oranındaki yoğunluğa bağlı olarak demlenen çayın rengi ve bulanık gözükmesi değişiklik gösterir. Çok fazla çay tozu olan çayın rengi bulanık olur. Bu sebepten içerisinde daha yoğun yaprak olan çaylar tercih edilmeli. İthal çay için 1 yemek kaşığı yeterli iken Türk çayı için 2 yemek kaşığı çay kullanılılır. Kullanılan suyun arıtılmış olması daha lezzetli bir tat almanızı sağlar. Kaynamış olan suyu direk çayın üzerine dökmek yerine kaynar suyun fokurdaması bitene kadar beklenmeli ve su durulduktan sonra çay demlenmeli. Su çayın üzerine yavaş dökülmeli. En az 15 dakika beklenmeli.

Haberin Devamı

Çayın görüntüsü berrak olmalı

Beta Tea olarak kaç farklı çay çeşidiniz var? En çok hangisi tercih ediliyor?

Tüm dünya çaylarına hakim olan Beta Tea, aromalı ve bitki karışımlı çaylarda da iddialı. Özellikle ülkemizde de tercih edilen Bergamot aromalı Beta Earl Grey çayımız, tüketicinin beğenisini kazandı ve özellikle tercih edilen bir çay olma yolunda hızla ilerliyor.

Metabolizmayı çalıştıran çaylarınız var mı?

Beta Tea Welltea Collection Reform Karışık Bitkili bardak poşet çayımız ile Beta Tea Welltea Collection Reform Kayısılı poşet çaylarımız mevcut. Ayrıca Arjantin orijinli Mate çayımız metabolizmayı hızlandıran çaylarımız arasında.

Haberin Devamı

Çayın kaliteli olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Çayda böyle bir kriter var mı?

Çaya ilk baktığınızda berrak bir renk görüyorsanız, ilk tattığınızda damağınızda keyifli bir tat hissediyorsanız ve demlenen çay suya bir yoğunluk veriyorsa çayın kaliteli olduğunu düşünebiliriz. Ancak çayın toplanan yaprağın tazeliği, yetiştiği coğrafik bölge, yetiştiği yükseklik, toprak, üretim şekli, çay bitkisinin yaşı, çayın büyüklüğü gibi birçok etken çayın tadına farklılıklar sağlamaktadır. Bu farklılıklar da damak zevkine bağlı olarak kişisel tercihleri belirlemektedir.