Gazete Vatan Logo
Magazin Kulak çınlaması beslenme bozukluğunun göstergesi!

Kulak çınlaması beslenme bozukluğunun göstergesi!

“Kulak çınlaması altta yatan bir sebep olup olmadığı tespit edilemediği sürece tehlike işareti kabul edilmeli” diyen Op. Dr. Yalçın Özsoy, bu durumun kulak dışında birçok hastalığın belirtisi olduğunu anlatıyor.

Halk arasında “Sağ kulak çınlarsa biri sizi iyi anıyor, sol kulak çınlarsa birileri hakkınızda kötü konuşuyor” diye bilinir. Oysa uzmanlar, kulak çınlamasının anevrizmadan, beyin tümörlerine hipertansiyondan, beslenme bozukluğuna hatta depresyona kadar pek çok hastalığın habercisi olabileceğini söylüyor. Medical Park Göztepe Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yalçın Özsoy, uzun süren ve sık yaşanan kulak çınlamasının ciddiye alınması gerektiğinin altını çiziyor: “Kulak çınlaması altta yatan bir sebep olup olmadığı tespit edilemediği sürece tehlike sinyali olarak kabul edilmeli. Çınlama dış ortamda ses kaynağı olmadan ses algılanmasıdır. Kulak çınlaması bir hastalıktan ziyade bir belirtidir. Bazı olgularda altta yatan hastalığı erken teşhis etmede önemli rol oynar. Çoğu kez bir kulak hastalığı gibi düşünülse de altta yatan birçok kulak dışı hastalığın belirtisi de olabilir.

Çinko ve B12 eksikliği çınlama yapıyor

Bunların başında damar sorunları gelir. Hipertansiyon ve damar sertliğinde, kulak çınlamalarına rastlayabiliyoruz. Yaşla birlikte artan damar sertliği, özellikle yüksek kolesterolün damarlarda yarattığı birikim iç kulak kanlanmasını bozarak çınlama yapabilir. Yine yüksek tansiyonu artıracak stres, alkol, kafein ve sigara iç kulağın bozulmasına ve çınlamaya sebep olur. Bunun dışında orta kulak ile ilgili bazı hastalıklarda kulak çınlamaları görülebilir. Hatta bazı iç kulak ve beyne giden kulak sinirlerine ait tümörlerde de yani bir çeşit beyin tümörü diyeceğimiz tümörlerde ve anevrizmada kulak çınlamasını ilk belirti olarak görebiliyoruz. Beslenme bozukluğu yani çinko, magnezyum, B12 vitamini eksikliği de kulak çınlamasının nedeni olabilir.

Haberin Devamı

Asosyalilik kulak çınlamasını artırıyor

Migren, epilepsi, stres veya azalmış sosyal faaliyetler, anksiyete ve depresyon çınlamanın daha fazla algılanmasına neden olur.

Bazı ilaç ve antibiyotikler de çınlamaya yol açabilir. Bazı durumlarda çınlama işitsel halüsinasyonlarla karıştırılabilir. Ancak işitsel halüsinasyonlar genellikle psikiyatrik hastalıklarda görülen bir durumdur ve konuşma sesleri, müzik sesi gibi daha anlamlı ve karmaşık seslerdir.

Haberin Devamı

Çınlama, hastalar tarafından çınlama, uğultu, vızıltı ve buhar sesi şeklinde ifade edilen anlamsız seslerdir.

Alkol ve kafeini azaltın

Altında patolojik bir neden yoksa yüksek gürültüden korunmak, stresten uzak durmak, alkol, sigara ve kafein alımını azaltmak, sessiz ortamdan kaçınmak çınlamayı ortadan kaldırabilir.