Gazete Vatan Logo

Krize karşı Voltran’ı oluşturdular

FED’in faiz indirimlerinde yolun sonuna gelinince, dünyanın parasına hükmeden 5 merkez bankası başkanı birlikte hareket ederek piyasalarda likidite sıkışıklığını ortadan kaldıracak önlemleri açıkladı

ABD’de mortgage kredilerin geri dönüşünde sıkıntı yaşanmasıyla başlayan ve finansal piyasaları ipotek altına alan krize karşı FED’in faiz indirimleri çare olamayınca 5 merkez bankası başkanı ortak eylem planını uygulamaya koydu. FED’in son toplantısında faizi 0.25 puan düşürmesi piyasaları tatmin etmemişti. Bunun üzerine İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, Kanada Merkez Bankası Başkanı David A. Dodge, FED Başkanı Ben Bernanke, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet ve İsviçre Merkez Bankası Başkanı Jean-Pierre Roth birlikte hareket ederek fonlama baskısını azaltacak önlemler açıkladı. Bu önlemlerle piyasalardaki likidite sıkışıklığının atlatılması hedefleniyor.

FED geçici fonlama ihaleleri (TAF) düzenleyeceğini, Avrupa ve İsviçre merkez bankaları döviz swap hattı kuracağını açıkladı. Avrupa Merkez Bankası’na açılan döviz swap hattı 20 milyar dolara kadar, İsviçre ise 4 milyar dolara kadar olacak. Swap hatları 6 ay süreyle açık kalacak. FED’in ilk TAF ihalesi 17 Aralık’ta 28 gün vadeyle 20 milyar dolar için düzenlenecek. Toplam dört fonlama ihalesinin sonuncusu 28 Ocak’ta yapılacak. Piyasa koşullarına göre ek ihaleler yapılabilecek.

Ortak eylem planının açıklanmasının ardından piyasalar önceki gün 0.25 puanlık faiz indiriminin yarattığı hayal kırıklığının yaralarını sardı. Avrupa borsaları kayıplarını telafi etti ve yükseldi. İMKB’de de eksiden artıya dönüldü ve seans yüzde 0.88’lik artışla 56 bin 766 puana çıktı. Wall Street de önceki gün yaşadığı yüzde 2’nin üzerindeki keskin düşüşten sonra dün yönünü yukarı çevirdi.

Haczedilen konut sayısı % 41 arttı

ABD’de haczedilip yeniden satışa çıkan konut sayısı kasım ayında 72 bin 101 oldu. Bu rakam ekim ayına göre yüzde 31.8’lik artışı ifade ediyor. 11 ayın sonunda ise haczedilen ve yeniden satışa çıkan konut sayısı 527 bin olarak belirlendi. Bu sayı ise 2006 yılına göre yüzde 41’lik artışı ifade ediyor. Kasım’da haczedilen konut sayısındaki artış krizin derinleşerek devam edeceğini ortaya koydu.

Bank of America CEO’su Ken Lewis, New York’ta bir konferansta “Çeyrekler itibariyle kâr tahmini yapmamamıza rağmen, sonuçların oldukça hayal kırıklığı yaratacağını varsayabilirsiniz” dedi. Lewis, ABD Merkez Bankası’nın yarım baz puan indirim yapmış olmasını tercih ettiğini çünkü sermaye piyasalarının “hâlâ çok kırılgan” olduğunu belirtti.

Haberin Devamı