Gazete Vatan Logo

Krize inat 82 yeni model Frankfurt’ta tanıtılıyor

63. Frankfurt Otomobil Fuarı, yarın kapılarını açıyor

27 Eylül’e kadar açık kalacak fuarda otomotivciler, 80’den fazla modelin dünya prömiyerini yapacak. Frankfurt’ta yine çevreci araçlar öne çıkacak. Organizasyona, 30 ülkeden 753 şirket katılacak.

Otomobil tutkunlarının merakla beklediği 63. Frankfurt Otomobil Fuarı (IAA 2009) yarın kapılarını açıyor. 15-16 Eylül’de basın ve medya mensuplarının gezebileceği fuar, otomobil meraklıları için 17 ile 27 Eylül tarihleri arasında açık olacak. Frankfurt Otomobil Fuarı’na Türkiye’nin de dahil olduğu 30 farklı ülkeden 753 şirket katılacak. IAA’nın resmi verilerine göre dev organizasyona iddialı hazırlanan otomotiv üreticileri, küresel krize inat IAA 2009’da 82 modelin dünya prömiyerini gerçekleştirecek. 2007 yılında düzenlenen 62. Frankfurt Otomobil Fuarı’nı 900 bin kişi gezerken, bu yıl küresel kriz nedeniyle ziyaretçi sayısının 750 bin olacağı belirtiliyor. Alman Otomotiv Derneği Başkanı Matthias Wissmann da 1993’teki resesyonda bile organizasyona 700 bin kişinin katıldığını ve 2009’dan da umutlu olduklarını belirtti.

Cenevre, Paris gibi son otomobil fuarlarında olduğu gibi Frankfurt’ta da çevreci araçlar dikkat çekecek. Özellikle emisyon oranları yani havaya düşük oranda karbondioksit salan otomobiller, hibrid araçlar, elektrikli alternatif yakıtla çalışan yeni modeller fuarda ön plana çıkacak.

Fuarda; Opel Astra, Peugeot 308 RC Z, Rolls Royce Ghost, Saab 9-5, Volvo C70, Bentley Mulsanne, Ferrari 458 Italia, BMW VED, Audi R8 Spyder, Citroen DS3, Ford C-MAX, MINI Coupe, Hyundai ix- metro, Kia Sorento ve Fiat Punto Evo sergilenecek yeni modellerden birkaçı olacak.

Türk bakanlar ilk kez çıkarma yapacak

FUARIN en büyük sürprizi Türkiye’den gelecek bakanlar olacak. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yarın fuarı ziyaret edecek. Çağlayan ile Ergün, Bursa’da üretilen Fluence’in dünya tanıtımına katılacak, ‘Made in Turkey’ imzalı araçların yer aldığı standları ziyaret edecekler. Türkiye, ilk kez yurtdışındaki bir fuarda bakan nezdinde çıkarma yapmış olacak. Frankfurt’ta Renault ve Oyak ortaklığının 40’ıncı yılı da kutlanacak. Kutlamaya Renault Başkanı Carlos Ghosn, Oyak Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Ulusoy, Oyak Otomobil Grup Başkanı Celalettin Çağlar’ın da katılması bekleniyor.

Made in Turkey imzalı araçların gövde gösterisi

Frankfurt Fuarı’nda, Türkiye’de üretilen modeller gövde gösterisi yapacak. Oyak Renault’nun Megane Sedan’ın yerine üretmeye başladığı yeni modeli Fluence’ın dünya prömiyeri Frankfurt’ta yapılacak. Fiat ise Avrupa’dan önce bugün Türkiye’de satışa çıkan Fiorino’nun Trekking modelini tanıtacak. Toyota da Adapazarı’nda üretilen Auris ile Verso’yu sergileyecek.

Haberin Devamı