Gazete Vatan Logo

Krizde perakendecinin ilacı ‘Outlet AVM’ler oldu

Krizde ciroları düşen perakendecilere outlet AVM’ler ilaç gibi geldi

Normal AVM’lerde Kasım ayında ziyaretçi sayısı 800 bine ulaşırken outlet AVM’lerde bu sayı 1.5 milyona kadar çıktı. Bu merkezlerin en iyi müşterileri arasına A ve A+ gelir grubu tüketiciler girdi. Bu tüketiciler alışveriş için ise kalabalık olmayan hafta içi sabah saatlerini tercih ediyor.

Önce piyasalardaki durgunluk ardından küresel kriz nedeniyle ciroları gerileyen perakende sektörüne son dönemde açılan ’outlet AVM’ler ilaç gibi geldi. Perakende sektöründeki birçok markanın Türkiye çapındaki mağazaları arasında en yüksek cirolara ulaştığı mağazaları outlet AVM’lerde yeralanlar oldu. Ortalama bir alışveriş merkezinin Kasım ayında ziyaretçi sayısı 800 bine ulaşırken outlet AVM’lerde bu rakam 1.5 milyona kadar çıktı.

Krizde outlet AVM’ler perakendecilerin cirolarını yükseltmelerinde önemli bir kaldıraç olurken tüketicilerin de ilk uğrak noktası haline geldi.

Sezon ve eski sezon ürünlerinin yüzde 80’e varan indirimlerle satışa sunulduğu outlet AVM’ler krizde alım gücü yüksek A ve A+ gelir grubuna sahip müşterilerin de tercih ettiği bir mekan haline geldi.

İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, şu anda Türkiye genelindeki mağazaları arasında en iyi ciroya Kurtköy’de bulunan Viaport Outlet alışveriş merkezinde ulaştığına dikkat çekerken Kiğılı markasının sahibi Abdullah Kiğılı da durumu doğrulayarak, krizin en yoğun hissedildiği Ekim ve Kasım aylarında Optimum Outlet ve Viaport’ta mağazaları arasında en iyi ciroya ulaştığını açıkladı.

Viaport Outlet AVM’nin Genel Koordinatörü Muzaffer Gülöz, lüks ürünlerin outletlerde kapışıldığını belirterek, “Son dönemde yüksek gelir grubundan müşteri çok arttı” dedi. Viaport’ta Kasım ayında 1 milyon 230 ziyaretçi sayısına ulaştıklarını aktaran Gülöz, “Outlet AVM’lerde ziyaretlerin fişe dönüş oranı da yüzde 90’ın üzerinde” diye konuştu.

Pendik Park Outlet Center Genel Müdürü Şafak Kanbur, 19 Aralık’ta açılan merkezde 5 günde ziyaretçi sayısının toplam 25 bine ulaştığını vurgulayarak, “Bugün en çok ziyaret edilen AVM’lere gelen müşteri sayısı günlük 15-20 bin” açıklamasını yaptı.

Zenginler sabah alışveriş yapıyor

KasIm ayında 850 bin ziyaretçi ağırlayan Armonipark Outlet AVM’nin Genel Müdürü Muhsin Erkoç, “Kasım ayında yüksek gelir grubu müşteri çok arttı. Bu müşteriler özellikle hafta içi sabah saatlerinde yani kalabalığın az olduğu saatlerde alışveriş yapıyor” dedi.

Türkiye outlet’te Avrupa 2’incisi

* Türkiye, outletler açısından Avrupa’da İngiltere’nin ardından 2’inci sırada bulunuyor. Önümüzdeki iki yıl içinde devreye girecek yeni Outlet AVM yatırımları arasında ise, Tarsus Regma Outlet, Espri Center/ Esenler, Safran Outlet/Bağcılar, Etipark/Ankara Afyonkarahisar İkbal Outlet Center, Deepo/ Haramidere ve Olivium Outlet Center/ Ümraniye bulunuyor.

Nişantaşı’ndan alışverişe gelenler var

Yeni Sahra’da açılan ve birçok perakendecinin ’en çok ciroyu yapıyorum’ dediği outlet AVM’ler arasında gösterilen Optimum, Bağdat Caddesi, Nişantaşı, Maçka gibi yüksek gelir grubundan tüketicilerin yaşadığı semtlerden müşteri çekiyor. 40’a yakın markanın 10 aylık kiralarını peşin ödediği belirtilen AVM’de ziyaretçi sayısının günlük 50 bin olduğunu söyleyen Rönesans AVM Yatırımları Finans Grubu Başkanı Zafer Baysal, “Müşterilerimizde A ve A+ müşterilerin payı fazla. Damas, Cemil İpekçi gibi üst gelir grubuna hitap eden markalar ilk mağazalarını bizde açtı” dedi.

Haberin Devamı